Moet ik mijn paspoort nu wel of niet afgeven

Gepubliceerd op 7 juni 2019 om 19:55

Het duurt niet lang meer dan begint de zomervakantie de een gaat met het vliegtuig en brengt zijn vakantie door in een resort of hotel de ander neemt zijn sleurhut op touw en gaat naar een camping maar allemaal staan we voor hetzelfde dilemma

Moet ik mijn paspoort nu wel of niet afgeven op mijn vakantie bestemming? 

De ANWB geeft je het volgende advies! Vraagt de receptie om je paspoort of dat nu is van je hotel of de camping of je paspoort moet achter te laten, wat moet je dan doen in zo'n geval? Wij hebben het voor je uitgezocht.Ter voorkoming van identiteitsfraude van je identiteitsbewijs adviseert de overheid je identiteitsbewijs niet af te geven en ook niet te laten kopiëren. Toch word je door sommige accommodatie verschaffers hier om gevraagd. De ANWB geeft je advies wat je in dergelijke situaties het beste zou kunnen doen.

MOET IK MIJN PASPOORT NU WEL OF NIET AFGEVEN

Waarom wordt je identiteitsbewijs gevraagd?

Hotels, campings en vakantieparken zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland.
De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land. Maar meestal zijn dit naam, woonplaats, type en nummer van het identiteitsbewijs en aankomst- en vertrekdag. Het is niet nodig het Burgerservicenummer (BSN) over te nemen. Dit nummer in combinatie met je pasfoto is fraudegevoelig. 

 

Gegevens overnemen  

In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van je identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Vraag wel of zij het BSN niet willen overnemen. Dat is niet nodig voor registratie.Paspoort of ID-kaart afgeven

Wat moet je nu doen als de accommodatieverschaffer je paspoort of ID-kaart wil innemen of een kopie/scan wil maken? In Nederland mogen de accommodatieverschaffers uw paspoort of ID-kaart niet innemen, noch een kopie of scan ervan maken. Dit geldt ook in het buitenland. Dit blijkt uit navraag bij buitenlandse zusterclubs van de ANWB.
De receptie kan verschillende redenen hebben om het paspoort in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Als de accommodatieverschaffer je paspoort of ID-kaart wil innemen of kopiëren/scannen, dan hebben wij onderstaande adviezen om het risico op fraude te voorkomen. 
Werkt de accommodatie verschaffer niet mee aan deze oplossingen, dan heb je helaas geen andere keus dan te vertrekken of het paspoort/de ID-kaart alsnog af te geven.

 

Adviezen

 1. Wij raden aan vóór boeking na te gaan welke regels de accommodatieverschaffer hanteert ten aanzien van afgifte van (een kopie/scan van) het paspoort.
 2. De ANWB heeft in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken een brief opgesteld. Daarin is uitleg gegeven dat het paspoort volgens onze regels niet zomaar afgeven mag worden en dat het document eigendom is van de Nederlandse staat. Download het briefje in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Spaans of Turks.
 3. Als de accommodatieverschaffer jouw identiteitsbewijs toch wil innemen, zeg dan dat je het nodig hebt om je te kunnen legitimeren bij o.a. een politiecontrole of  een uitstapje met een grenspassage. Het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, is strafbaar. 
 4. Vraag of de receptie de benodigde gegevens overschrijft of typt. Vraag of zij het BSN nietwillen overnemen; dit is nl. niet nodig voor de registratie. Vraag daarna het identiteitsbewijs terug.

 • Wil de receptie een kopie, doe dan het volgende: 
  - Geef een (vooraf gemaakte) eigen kopie, waarop het BSN al is door gehaald en de foto is door gekruist. Vermeld daarop voor wie de kopie is bedoeld en de datum. Je moet dan nog wel het originele identiteitsbewijs laten zien.

 

 • Als de receptionist zelf een kopie maakt:
  - Vraag dan of de receptionist het BSN en foto wil doorhalen en op de kopie te  schrijven voor wie de kopie is gemaakt, of
  -Geef het identiteitsbewijs met bijpassende hoes af voor een kopie. De hoes schermt fraudegevoelige gegevens af, of
  - Gebruik de Kopie ID app van de overheid. Dit is een app waarbij je met je smartphone gemakkelijk en veilig een kopie van je identiteitsbewijs kunt maken. Je kunt het BSN door strepen en er kan een watermerk overheen gezet worden met datum en doel van de kopie. Deze scan kan per mail direct naar de accommodatie verstrekker worden gestuurd. 
   - Vraag de kopie van je paspoort bij vertrek terug.

 

 • Wanneer de receptie afgifte of kopie eist in verband met zekerheid van betaling/borgstelling, kun je het volgende voorstellen: 
  - Een vooruitbetaling doen of een garantie voor een bepaald bedrag via de creditcard geven.
  - Op campings aangesloten bij Camping Key Europe kun je volstaan met het achterlaten van de kampeerkaart in plaats van het paspoort of ID-card. Deze kaart is verkrijgbaar bij de ANWB.


Bijzondere situaties

Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen, zo is gebleken uit ervaringen van ANWB-leden. 

We noemen hier een aantal gemelde situaties:

 • Bij verblijf in Rusland en Aziatische landen wordt het paspoort soms ingenomen voor een aantal dagen voor een controle door de autoriteiten.

 

 • Bij deelname aan cruises of rondreizen wordt het identiteitsbewijs vaak ingenomen. Hier zit meestal een service-element achter. In verband met veelvuldige (nachtelijke) passages van landsgrenzen en douanecontroles worden de reisdocumenten op één centraal punt verzameld, zodat je niet steeds bij aanwezig hoeft te zijn bij een controle.

 

 • Als je een visum in Nederland aanvraagt via een visumdienst. Het gaat hier om vrijwillig een organisatie opdragen om het visum voor jou te regelen bij de ambassade. Je hebt de keuze om dit zelf te doen of dit aan iemand anders op te dragen.

 

Wat doet de ANWB hieraan?

De oplossingen die hierboven worden aangereikt, werken niet in iedere situatie. Daarom probeert de ANWB de situatie te verbeteren.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’!

Misschien ook interessant:

Bron: ANWB