Pimientos del padrón

Gepubliceerd op 7 juni 2019 om 13:40

Pimientos del padrón - Deze Spaanse snack van gebakken pimientos de padron bestrooit met zeezout.Pimientos del padrón - Wil je ook wel eens Russische roulette spelen?

Dan moet je als de tijd rijp daarvoor is eens "Pimientos del padrón" eten!

Mocht je ooit tussen juni en oktober in Spanje zijn en deze op de markt of supermarkt tegenkomen, kopen!!!! Of zie je het op de menukaart in een tapasbar… bestellen!

Pimientos del padrón

Maar let op, de echte pimientos del padrón, ook wel bekend als pimientos del Hebrón, zijn afkomstig uit Padrón in het noordwesten van de provincie Galicia. Dus vraag naar de herkomst om zeker te zijn dat je de enige echte hebt. Er zijn pimientos del Padrón afkomstig uit onder andere Marokko of Valencia, maar wil je de echte proeven, beleven en ervan genieten, moeten ze uit Galicia en de bron van herkomst komen.

 

Padrón-pepers ( Galicisch : pementos de Padrón ) zijn verschillende paprika's ( Capsicum annuum ) uit de gemeente Padrón in de provincie A Coruña , Galicië , in het noordwesten van Spanje. Dit zijn kleine paprika's van ongeveer 5 cm lang, met een kleur variërend van helder groen tot geelachtig groen en af ​​en toe rood. Hun eigenaardigheid ligt in het feit dat, hoewel hun smaak meestal mild is, een minderheid (10-25%) bijzonder heet is. Of een bepaalde peper warm of mild wordt, hangt af van de hoeveelheid water en zonlicht die het tijdens de groei ontvangt, naast de temperatuur. Er wordt gezegd dat alleen het bewateren van de grond van de plant waarschijnlijk milde pimentos zal produceren, terwijl het bewateren van de hele plant, bladeren en stengels inbegrepen, produceert paprika's van de meer pittige variëteit.De paprika's worden gewoonlijk in olie gebakken en dienen als tapas .

Kenmerken

Deze paprika's worden geteeld langs de oevers van de rivier de Ulla en zijn zijrivier Sar , vooral in de kassen van de gemeente Padrón , vandaar de naam. Deze peper wordt momenteel ook verbouwd op verschillende plaatsen in Zuid- Spanje , de Verenigde Staten , Canada (voornamelijk in de provincies British Columbia , Saskatchewan en Ontario ), Mexico en Marokko. De paprika's worden geplukt terwijl hun maat nog klein is, te beginnen vanaf half mei. Traditioneel werden ze verkocht in de periode van eind mei tot eind oktober of, bij gelegenheid, zelfs begin november. Door de introductie van kasplantages zijn ze het hele jaar door beschikbaar geweest.

 

Padrón-pepers zijn klein, met een langwerpige, conische vorm. De smaak is mild, maar sommige exemplaren kunnen behoorlijk heet zijn, welke eigenschap aanleiding heeft gegeven tot het populaire Galicische aforisme Os pementos de Padrón, uns pican e outros non ("Padrón-pepers, sommige zijn heet, andere niet").  Doorgaans is er geen manier om te bepalen of een bepaalde peper warm of zacht is, in plaats van deze daadwerkelijk te eten, hoewel sommigen beweren dat het ruiken van elke gebakken Padrón als specerij voor het eten een goede indicator is.Wat is er nu zo bijzonder aan?

Het zijn kleine groene paprika’s die gebakken worden in wat olijfolie en geserveerd worden met wat zout. Lijkt misschien een beetje saai, maar niets is minder waar want tussen deze kleine groene lekkere paprika’s zit soms een bijzonder heet exemplaar. Je kunt het vergelijken met een Russisch roulette. Niets vermoedend geniet je van dit gerecht tot je ineens even moet slikken letterlijk en figuurlijk. En dat feit maakt dit ook bijzonder!

Zo een simpel gerecht, in een handomdraai gemaakt……… Ik vond de echte pimientos del padrón op de markt in Gerona, na een ware zoektocht. En ja…. geef mij maar de echte:


Recept Pimientos del Padrón
250 gram pimientos del Padrón
3 eetlepels olijfolie
zoutvlokken

 

Was de pimientos en droog ze af. Verhit de olijfolie in een koekenpan tot deze begint te roken en voeg hieraan de Pimientos toe. Laat alles ongeveer 4 minuutjes bakken op een hoog vuur met een deksel op de pan, waarbij je om de minuut alles even omschept.
Laat ze uitlekken op wat keukenpapier om het overtollige vet te absorberen.
Hevel over naar een presentatie schaal en bestrooi met wat zoutvlokken. Serveer!

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Misschien ook interessant:

Bron: Wikipedia