Google Maps gewaarschuwd door Spaanse verkeersdienst om mobiel flitsen

Gepubliceerd op 5 juni 2019 om 10:08

De laatste update voor de smartphone app van Google Maps is door de Spaanse verkeersdienst niet met applaus ontvangen erger nog de Spaanse DGT heeft Google Maps gewaarschuwd voor zijn nieuwe functies. Zoals we in laatst artikel al schreven is Google Maps wel een van de makkelijkste en meest gebruikte smartphone apps. Dan door deze laatste update worden nu ook de flitspalen en mobiele flitsers via je navigatie weergegeven die op je route liggen weergegeven. Maar volgens de Spaanse verkeersdienst DGT is dit deels illegaal.

Laatste week kreeg Google Maps de update (10.17.2) voor je smartphone app waardoor in meer als veertig landen niet alleen de maximumsnelheden, ongevallen en files worden door gegeven nu kun je ook zien waarr een flitspaal staat of er mobiel gecontroleerd wordt met een radar/flits als men de navigatie functie gebruikt. Wat betreft de flitspalen en mobiele flitsers is dat alleen nog te zien bij de Android versie.

GOOGLE MAPS GEWAARSCHUWT DOOR SPAANSE VERKEERSDIENST OM MOBIEL FLITSEN

Google maakt daarbij gebruik van het zogenaamde crowdsourcing waarbij de gebruikers de app van informatie voorzien, iets dat ook al gedaan wordt bij andere apps van Google zoals SocialDrive en Waze. Gebruikers van de app kunnen door middel van het ballonnetje met het plusteken (+) een locatie van een mobiele radar doorgeven.De Dirección General de Tráfico (DGT) heeft Google echter gewaarschuwd dat het doorgeven en tonen van mobiele radars illegaal is. Wat betreft vaste flitspalen is er geen probleem want de locaties daarvan is openbare informatie maar mobiele flitsers (radares móviles) is een geheel ander verhaal.

 

Weliswaar plaatst de DGT op de eigen website dagelijks waar mobiel met een radar/flits gecontroleerd wordt maar er staat bij hen alleen de weg vermeld en niet de plaats en het exacte kilometerpunt waar dat gebeurd.

Vooralsnog heeft de DGT Google gewaarschuwd en is er nog geen actie ondernomen. De vraag is natuurlijk wat de Spaanse verkeersdienst kan doen tegen het delen via een smartphone app van informatie geleverd door gebruikers daarvan.In Spanje zijn de “detector de radar” ofwel de radarverklikker en de “inhibidor de radar” ofwel de stoorradar waardoor de radar van de politie niet werkt illegaal en daar staan hoge boetes tot wel 6.000 euro op, zoals we hier al eens omschreven. Uiteraard is Google Maps niet geheel een radarverklikker of stoorradar maar de DGT en Guardia Civil zijn er niet blij mee.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Misschien ook interessant: