De mooiste fietsroutes in Spanje

Gepubliceerd op 3 juni 2019 om 17:11

De mooiste fietsroutes in Spanje voor de fietsliefhebber  - In het vakantieland Spanje wordt fietsen meer gezien als een “sport” of in iedergeval een “vrije tijd” middel en zeer zeker niet als vervoersmiddel om mee naar school te fietsen of naar je werk te fietsen. Dat is zeker te zien aan de Spanjaarden die op de fiets stappen in volle fiets c.q. ren tenue, handschoenen aan en helm op je hoofd, en fietsen maar op de mountainbike of wielrenfiets.Maar in Spanje bestaat zeker wel de mogelijkheid om lekker recreatief te fietsen daarom hier een paar van de mooiste fietsroutes van Spanje. Er zijn zeker fietsliefhebbers die nog meer mogelijkheden weten maar hier een paar routes die zeker de moeite waard zijn om als fiets liefhebber eens te berijden.

 

TransAndalus

In Zuid Spanje, in de regio Andalusië, bevindt zich de TransAndalus fietsroute van maar liefst 2000 km lengte. Het gaat hier om een fietsroute voor mountainbikers die door alle acht provincies van Andalusië gaat en langs/door de mooiste natuurgebieden zoals de Sierra Nevada,Doñana en Cabo de Gata. Lees op deze website alles (in het Engels) over de TransAndalus.

Maar in Spanje bestaat zeker wel de mogelijkheid om lekker recreatief te fietsen daarom hier een paar van de mooiste fietsroutes van Spanje. Er zijn zeker fietsliefhebbers die nog meer mogelijkheden weten maar hier een paar routes die zeker de moeite waar

Via Verde Toledo

De Spaanse regering heeft veel oude treinsporen in heel Spanje omgetoverd tot fiets- en wandelpaden die de naam Via Verde hebben gekregen. Zoals altijd zijn de meningen verdeeld over welke van deze Via Verde’s nu eigenlijk de mooiste is maar veel mensen zullen het ermee eens zijn dat de Via Verde de la Jara in de provincie Toledo een goede kanshebber is. Deze Via Verde is meer dan 50 kilometer lang waarbij de fietser kan genieten van de mooiste panoramische vergezichten, bruggen, tunnels, stuwmeren en dorpen. Meer informatie over de Via Verde de la Jara lees je op deze website.

Booking.com

Alicante langs de zee

In de provincie Alicante kunnen fietsers (en wandelaars) genieten van een prachtig wandel- en fietspad langs de middellandse zee. Deze route bevindt zich tussen het San Juan strand en de plaats Campello en is ideaal voor de hele familie. De route is 26 kilometer lang en je kunt, eenmaal aan het einde, met de tram terug naar het beginpunt.

 

Barcelona vanaf de heuvel

Voor diegene die in Barcelona wonen of daar op bezoek zijn, is het wellicht eens mooi om op de mountainbike te stappen en te genieten van de mooiste panoramische vergezichten over de Catalaanse hoofdstad. In het Collsera Natuurpark, gelegen op de Tibidabo berg (met het pretpark en de antenne) loopt een route van bijna 10 kilometer waarbij je de mooiste uitzichten hebt over Barcelona. Probeer echter wel de weekends te mijden want dan is het enorm druk op de berg aangezien veel inwoners dan de natuur intrekken.

 

Pelgrimsroute op de fiets: Santiago de Compostela

Voor diegene die ervaren zijn om lange afstanden te fietsen en dit willen combineren met de langste en mooiste pelgrimsroute in Spanje, is de Santiago de Compostela route wellicht een mooie optie. Het gaat hier echter wel om een route van meer dan 800 kilometer die je helemaal kunt afleggen of de 200 kilometer die verplicht is om het pelgrimscertificaat te ontvangen. Deze route is voor de die hards.Lanzarote op de fiets

Fietsen door vulkaanlandschap, dat is mogelijk op het Canarische Eiland Lanzarote. Daar kan de fietser twee dingen doen. Een is wat veel toeristen doen, met de auto naar boven en dan op de fiets naar beneden via een georganiseerde excursie (downhill bike rides) of zoals het de echte fietser beaamt, op de fiets omhoog en dan weer naar beneden. Dit alles is mogelijk in het Timanfaya Natuurpark waar een prachtige en unieke weg ligt van 8 kilometer. Hier fiets je door het vulkaanlandschap wat een unieke ervaring is. Vanwege het klimaat is het daarnaast mogelijk om het hele jaar deze route met lekker warm weer te fietsen.

 

Mallorca

Het Balearen eiland Mallorca is een waar fietsparadijs. Jaarlijks komen hier duizenden fietsers naartoe om te genieten van de prachtige wegen door mooi natuurgebied en om te genieten van de mooiste vergezichten. Een van de vele mooie routes is 25 kilometer lang en begint in de plaats Pollenca met als eindpunt het meest noordelijke punt van het eiland, de vuurtoren van Formentor. Let hier echter wel goed op het verkeer aangezien de route wordt afgelegd over de normale weg waar ook veel (vakantie)auto’s en motoren rijden.


Spanje autohuur

Pyreneeën

Als je een ervaren fietser bent is het misschien mooi om door de Pyreneeën van de Catalaanse kust tot aan de Baskische kust (of andersom) te fietsen. Deze route is alleen weggelegd voor de fietser die van bergen houdt en het uithoudingsvermogen heeft om berg op en berg af te fietsen. Ook hier loopt de fietsroute over de normale weg waarbij men dus goed moet uitkijken voor het overige verkeer.

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer mooie fietsroutes in Spanje en als je ideeën hebt, meld deze dan als een reactie onderaan dit artikel.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Misschien ook interessant: