Het Fazanteneiland

Gepubliceerd op 3 juni 2019 om 20:16

Het Fazanteneiland dat zowel bij Spanje als bij Frankrijk hoort.

Het Fazanteneiland op het Spaans: Isla de los Faisanes, in het Frans heet het: Île des Faisans of Île de l'hôpital, Baskisch: Konpantzia,  dit eiland ligt midden in de Bidasoa, een grensrivier die tussen Spanje en Frankrijk loopt, met een totale oppervlakte van ongeveer 6820 m²; wat bijna een oppervlakte heeft van anderhalf voetbalveld.



Het eiland is een condominium: om beurten valt het zes maanden onder een van beide landen. Van 1 februari tot en met 31 juli hoort het eiland bij Spanje. Van 1 augustus tot en met 31 januari hoort het bij Frankrijk. Op het eiland werden in de 17e eeuw veel conferenties gehouden.

Het Fazanteneiland

 Onder andere werd in 1659 hier het Verdrag van de Pyreneeën gesloten. Midden op het eiland staat een steen ter herdenking van deze gebeurtenissen. Ook werden hier gijzelaars uitgewisseld, troonopvolgers van huwbare leeftijd afgeleverd enzovoort.

 

Een korte geschiedenis van de Vrede van de Pyreneeën
De Vrede van de Pyreneeën werd getekend op Fazanteneiland, een klein eilandje midden in de rivier de Bidasoa -in het Frans ´Bidassoa'. Die rivier stroomt tussen het Franse Hendaye en het Spaanse Irún -in Baskenland- de Golf van Biskaje in. Het verdrag werd bezegeld met het huwelijk tussen de Franse koning Lodewijk XIV en de enige dochter van de Spaanse koning Filips IV, Maria Theresia.



Zij zou afstand doen van haar rechten en die van haar nakomelingen op de Spaanse troon door betaling van een bruidsschat van 500.000 gouden écu's. Tevens werd afgesproken dat het eilandje een bijzondere status zou krijgen, waardoor het nog altijd zes maanden van het jaar onder Frans gezag staat en de andere zes maanden onder Spaans bewind.

 

Gevolgen
Omdat Filips IV deze bruidsschat nooit heeft kunnen opbrengen, waren de directe gevolgen van dit verdrag de zo genaamde Devolutieoorlog (1667-68), na de dood van Filips IV in 1665, en de Spaanse Successieoorlog (1702-1713), na het overlijden van diens zoon Karel II (1700).

Het Fazanteneiland zou door dit verdrag het scenario zijn van eerste ontmoetingen van drie toekomstige Franse en twee Spaanse koningen met hun aanstaande bruiden.

Wat ook in het verdrag van 1660 werd bepaald was dat men 'ongehinderd' moest kunnen reizen over Frans grondgebied tussen Spanje en Llivia, wat de reden is dat de autosnelweg, die er later aangelegd werd, jarenlang een dodenweg was.

Lees meer over het Spaanse dorpje Llivia dat in Frankrijk ligt

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Misschien ook interessant: