Mag de Spaanse politie je auto stil zetten en/of in beslag nemen?

Gepubliceerd op 23 mei 2019 om 14:47

In 2018  heeft in Spanje de verkeersveiligheidswet verschillende aanpassingen ondergaan, waardoor de Guardia Civil politie meer mogelijkheden heeft bij verschillende overtredingen om een auto langs de kant kunnen zetten of zelfs in beslag te mogen nemen. Een van deze nieuwe overtredingen is bijvoorbeeld als kinderen in een kinderzitje zitten wat niet aan de wettelijke eisen voldoet. Dit zijn de andere overtredingen waarbij de Guardia Civil politie je auto aan de kant kunnen zetten of in beslag kunnen nemen .

Mag de Spaanse politie je auto stil zetten en/of in beslag nemen?

Je ziet wel eens auto’s langs de kant van de weg staan met een grote gele wielklem op het voorwiel. De meeste mensen weten dan wel dat de politie een auto stil heeft gezet maar vaak weet men niet waarom. Om nu te voorkomen dat ook jouw auto stil wordt gezet of nog erger, in beslag wordt genomen, hieronder elf overtredingen die voor een Guardia Civil of andere politieagent reden zijn om een voertuig te immobiliseren.

 

Geen (goed) kinderzitje

Het is verplicht om kinderen in een auto te vervoeren terwijl ze vastzitten in een kinderzitje (sillita). In de Spaanse verkeerswet wordt niet expliciet gesproken over een bepaalde leeftijd waarbij dit niet meer hoeft maar er wordt gesproken over een lengte van het kind van 135 cm. Vanaf 125 cm hoeven kinderen niet meer verplicht in een kinderzitje met rugsteun te zitten maar wel op een verhogingskussen (elevador).

Vanaf 135 cm moeten kinderen (net zoals andere inzittenden op de achterbank) een veiligheidsgordel dragen. Het kinderzitje moet goedgekeurd zijn volgens de Europese veiligheidsnormen (ECE R 44-03). Is dat niet het geval dan kan een auto langs de kant gezet worden.


Zoekt u een vliegticket?

Op Vliegtickets.nl krijg je snel een overzicht in beeld welke maatschappij de beste tickets voor jou in de aanbieding heeft op een door jou gekozen datum. 


Ernstige gebreken aan de auto

Als je zonder voorlampen, achterlicht, remlichten rijdt of een auto hebt met ernstige beschadiging en deuken of als de auto niet ITV (APK) gekeurd is, dan mag de politie het voertuig immobiliseren.

 

Geen verzekering

Mocht de politie merken dat een automobilist geen verzekering heeft dan wordt de auto meteen geïmmobiliseerd of in beslag genomen.

 

Zonder rijbewijs

Mocht je zonder rijbewijs rijden of een rijbewijs hebben waarvan alle punten in beslag zijn genomen dan wordt de auto langs de kant van de weg gezet.

 

Alcohol en drugs

Logischerwijze wordt een auto geïmmobiliseerd wanneer blijkt dat de chauffeur teveel alchol op heeft of onder invloed van drugs rijdt. Dat kan alleen voorkomen worden wanneer er een andere inzittende is die het voertuig verder kan bestuderen en gebleken is dat deze niet onder invloed is van alcohol en/of drugs.Vermoeidheid

Mocht een politieagent vermoeden dat een professionele rijder zoals in bestelbussen, vrachtwagens of bussen vermoeid achter het stuur zit dan zal het voertuig stil worden gezet.

 

Zonder helm

In dit geval gaat het niet om auto’s maar om scooters en motoren. Mocht je zonder helm rijden dan kun je er vanuit gaan dat je een flinke boete krijgt en dat daarbij ook je motor of scooter in beslag wordt genomen of stil wordt gezet. Deze maatregel heeft geen betrekking op fietsers die eventueel zonder helm op de grote weg buiten de bebouwde kom rijden (daar is een helm verplicht).

 

Uitstoot en geluid

Mocht een politieagent constateren dat er veel te veel uitstoot is of dat de motor teveel herrie maakt dan kan een voertuig geïmmobiliseerd worden.


Spanje autohuur

Teveel inzittenden

Teveel inzittenden in een auto mag niet. Mocht blijken dat er 50% meer mensen dan geautoriseerd in een bepaald voertuig aanwezig zijn dan kan deze stil worden gezet en mag iedereen verder lopen.

 

Gemanipuleerde auto’s

Als een agent vermoedens of bewijzen heeft dat een auto gemanipuleerd is wat betreft de tachograaf of snelheidsbegrenzer bij voertuigen voor transport dan kan dat reden zijn om een auto, bestelbus, vrachtwagen of bus stil te zetten langs de kant van de weg.

Radar detectie

Als blijkt dat een voertuig een stoor radar (inhibitor de radar) aan boord heeft dan wordt dat niet alleen gezien als een zeer ernstige overtreding (tot 6.000 euro boete) maar wordt een voertuig ook in beslag genomen. 

Booking.com

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’!

Misschien ook interessant: