Wat moet je allemaal regelen als je gaat emigreren?

Gepubliceerd op 23 mei 2019 om 13:06

Wat moet je eigenlijn allemaal regelen als u gaat emigreren naar een ander land bijvoorbeeld Spanje, dit is geheel afhankelijk van het land van waar je naar gaat emigreren, dus je nieuwe bestemming's land.Denk in ieder geval aan belastingen, zorgverzekering, diploma's, beroepserkenning, pensioen en uitkering. Ook kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen. Deze documenten moet u voor uw vertrek rechtsgeldig laten maken.

Wat moet je allemaal regelen als je ga emigreren? Gepubliceerd op 23 mei 2019 om 13:06

Informatie bij ambassades en consulaten

U kunt uitgebreide informatie aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Daar weten ze precies wat u moet regelen.

Wilt u gaan wonen in een andere lidstaat van de Europese Unie? Op Uw Europa vindt u informatie over uw rechten, plichten en mogelijkheden.

 

Meld uw emigratie bij de gemeente

Vertrekt u voor een periode van langer dan 8 maanden naar het buitenland? Dan moet u dit melden bij uw gemeente. Dit doet u vanaf 5 dagen voor uw vertrek (en niet eerder). U geeft door:

  • naar welk land u vertrekt;
  • (bij voorkeur) het adres waar u daar bereikbaar bent.

Instanties zoals de Sociale Verzekeringsbank en uw pensioenfonds(en) krijgen automatisch bericht van uw emigratie.


Zoekt u een vliegticket?

Op Vliegtickets.nl krijg je snel een overzicht in beeld welke maatschappij de beste tickets voor jou in de aanbieding heeft op een door jou gekozen datum. 


Vraag DigiD aan voordat u vertrekt

Met uw persoonlijke DigiD kunt u zich identificeren op websites van de Nederlandse overheid. Ook kunt u met DigiD online zaken regelen, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst.

Online DigiD aanvragen is alleen mogelijk als u staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Wanneer u niet langer bent ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, kunt u alleen een DigiD aanvragen via de balie.

U kunt daarom het beste uw DigiD aanvragen voordat u zich uitschrijft bij uw gemeente.

 

Belastingen, zorgverzekering en pensioen

Informatie over belastingzaken krijgt u via de BelastingTelefoon en op de website van de Belastingdienst. Meer informatie over de zorgverzekering bij verblijf in het buitenland vindt u op de website van het CAK. Bij uw pensioenfonds kunt u navragen wat u moet regelen voor uw pensioen.

 

Uitkering

Ontvangt u een uitkering en gaat u in het buitenland wonen? Meld dit dan bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U kunt niet in alle gevallen uw uitkering meenemen naar het buitenland.Legalisatie documenten

Wanneer u emigreert, kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen. Bijvoorbeeld een akte van de burgerlijke stand. Een document dat in Nederland rechtsgeldig is, is dat niet automatisch ook in het buitenland. Door legalisatie van Nederlandse documenten weten de buitenlandse autoriteiten dat het document geldig is.

 

Diplomabeschrijving geeft uitleg over opleiding

Als u naar het buitenland vertrekt, kunt u een diplomabeschrijving van de Nuffic meenemen. U kunt daarmee uitleg geven over uw Nederlandse opleiding en bijbehorend diploma. Bijvoorbeeld aan uw toekomstige werkgever, aan overheidsinstanties of aan een onderwijsinstituut. Soms moet u een erkenningsprocedure van de bevoegde instantie van uw beroepskwalificatie(s) doorlopen.

 

Aflossen studieschuld vanuit het buitenland

Als u in het buitenland woont, gaat het aflossen van uw studieschuld gewoon door. Meer informatie over de aflossing van uw studieschuld vanuit het buitenland vindt u op de website van DUO.Registreer u als kiezer

Als Nederlander in het buitenland (waaronder Aruba, Curaçao en Sint Maarten) mag u stemmen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement en bij een raadgevend referendum. U moet u zich dan eerst registreren als kiezer. Bent u eenmaal geregistreerd dan krijgt u bij een verkiezing automatisch uw briefstembewijs toegestuurd.

Registratie is ook nodig als:

  • u in het buitenland woont maar zelf met een kiezerspas wilt stemmen in Nederland (waaronder Bonaire, Sint Eustatius of Saba);
  • u iemand in Nederland wilt machtigen om voor u te stemmen.

U kunt zich direct na emigratie als kiezer registreren. Het registratieformulier vindt u op de website van de gemeente Den Haag.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’!

Misschien ook interessant: