Hoe zit het met Nederlands en Belgisch rijbewijs in Spanje

Gepubliceerd op 1 mei 2019 om 18:07

Er is veel tegengestelde informatie over het gebruik van een Nederlands en Belgisch EU rijbewijs in Spanje. Daarbij komt dat de lokale autoriteiten in Spanje het vaak ook niet zo precies weten wat betreft de wetten en regels. Daarom hier een korte tuitleg over het wel en wee van een rijbewijs in het vakantieland Spanje.Eerst nog eens voor alle duidelijkheid Nederlanders en Belgen die woonachtig zijn  in Spanje kunnen gewoon gebruik blijven maken van hun Nederlandse c.q.  Belgische rijbewijs (permiso de conducir) tot de datum van geldigheid van dit Nederlands c.q. Belgisch rijbewijs.

Nederlands en Belgisch rijbewijs in Spanje

Degene die een rijbewijs hebben met een onbeperkte geldigheidsduur (zoals sommige Belgen en Duitsers) of een geldigheid van meer dan 15 jaar dienen na twee jaar officieel woonachtig (resident) te zijn in Spanje een Spaans rijbewijs aan te vragen.

Verlengen

Het verlengen van een rijbewijs kan, voor in Spanje woonachtige (en dus bij de gemeente in Nederland of België uitgeschreven) Nederlanders en Belgen alleen in Spanje. Dit betekent echter dat dan een Spaans (EU-) rijbewijs dient te worden aangevraagd.


Boek je hotel en huurauto vlug, goed en goedkoop

Ontdek Spanje op een leuke en gemakkelijke manier

Zoek je hotel in Spanje

orgenHier vind je de beste accommodaties in Spanje, hier vind je van goedkope overnachtingen in een hostel tot 5 sterren hotels in Spanje Reserveer hier een overnachting vlug, goed en voordelig tegen de laagste tarieven en de beste aanbiedingen! Vergelijk en  reserveer voor de beste prijs .. Boek nu en betaal Later!

Booking.com

Huur een huurauto zonder zorgen

Met een huurauto van Sunny Cars hoef je je nergens druk om te maken. Je huurauto is namelijk standaard optimaal verzekerd. Dus ook tegen schade aan glasbanden-bodem-dak en diefstal. Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Tenzij je het zelf wel heel bont gemaakt hebt, betalen we het eigen risico gewoon aan je terug.


Het is niet mogelijk om in Spanje een Nederlands of Belgisch (EU-) rijbewijs te verkrijgen. Dit is EU-regelgeving en moet daarom ook op deze manier worden uitgedragen door de Spaanse -lokale- autoriteiten.

 

Spaans rijbewijs

Voor het verkrijgen van een Spaans (EU-) rijbewijs moet overigens wel voldaan worden (door Nederlanders en Belgen) aan dezelfde vereisten die de Spaanse autoriteiten stellen aan de afgifte van een rijbewijs aan Spaanse burgers.

Dat houdt in dat men het Nederlandse of Belgische rijbewijs omzet naar een Spaans rijbewijs met het puntensysteem, een systeem wat 12 jaar geleden werd ingevoerd in Spanje. Het houdt ook in dat bij een verlenging vanaf een bepaalde leeftijd men medisch gekeurd dient te worden door de daartoe bevoegde instellingen.Rijbewijs met punten

Het rijbewijs met punten werd in Spanje ingevoerd op 1 juli 2006. Iedere eigenaar van een rijbewijs krijgt 12 punten maar diegene die minder dan een jaar hun rijbewijs hebben krijgen er 8.

Bij eventuele sancties kunnen er op het rijbewijs punten worden ingehouden waarbij dat van een punt tot zes punten kan gaan. Mocht je alle punten kwijtraken dan verlies je het rijbewijs voor zes maanden waarna men opnieuw een examen moet doen.

Rij je echter gedurende drie jaar zonder puntenverlies dan krijg je er 3 punten bij tot een maximum van 15 punten.


Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

Conclusie

Met een Nederlands of Belgisch EU-rijbewijs is het toegestaan om in Spanje te rijden zolang het rijbewijs geldig is. Sta je in Spanje ingeschreven als woonachtig met een NIE-nummer maar met een Nederlands of Belgisch rijbewijs, dan krijg je virtuele punten en krijg je bij verkeersovertredingen naast een boete ook strafpunten.

Op het moment dat je een Nederlands of Belgisch rijbewijs wilt of moet omruilen voor een Spaans rijbewijs houdt men rekening met eventuele strafpunten die geregistreerd staan op het NIE-nummer die dan ook van het totaal afgaan.

Zijn dat teveel strafpunten (meer dan 12) dan dien je een theorie examen af te leggen, net zoals een Spanjaard die alle punten van het rijbewijs is kwijtgeraakt. Als dat succesvol is gedaan zul je pas het Spaanse rijbewijs krijgen.

Misschien ook interessant: