HET RIJBEWIJS TYPE B IN SPANJE WORDT VERANDERT

Gepubliceerd op 3 mei 2019 om 08:03

De DGT, de Spaanse verkeersdienst heeft bekend gemaakt dat vanaf 1 juli 2019 dat er een  wijziging wordt ingevoerd in het verkeersreglement, wat direct werking heeft voor alle chauffeurs met het Spaans type B rijbewijs.Vanaf 1 juli 2019 mag elke houder van het Spaanse B rijbewijs auto’s besturen tot een maximale 4.250 kilo tot deze datum was het totaal maximaal gewicht 3.500 kg wat je met een B rijbewijs mocht besturen. Alleen met een aanhanger, tot totaal 750 kilo achter de auto mocht je maximaal 4.250 kilo hebben.

Na de wijziging in de Spaanse verkeersregels zal dat maximale gewicht verhoogd worden naar 4.250 kilo. Dat zal dan alleen gelden voor die automobilisten die al minstens 24 maanden (2 jaar) hun rijbewijs hebben. Beginnende automobilisten die nog een groen/witte L achterop de ruit hebben zullen dus niet kunnen genieten van deze wijziging.

Tot nu moet men voor voertuigen zwaarder dan 3.500 kilo een Type C, C1 of C2 rijbewijs hebben (tussen de 3.500 en 7.500 kilo). Daarnaast is het maximaal aantal passagiers 8 personen + chauffeur.

 

Andere wijzigingen

De minimumleeftijd voor het halen van een rijbewijs voor bepaalde types wordt verlaagd van 24 jaar 21 jaar en in sommige gevallen naar 18 jaar. Dat geldt dan voor de rijbewijzen types C, D, D1, C+E, D+E y D1+E als deze personen in het bezit zijn van het Certificado de Aptitud Profesional (CAP) ofwel een vakbekwaamheid certificaat.

Daarnaast moeten diegene die een C, C1, D, D1 rijbewijs (vrachtwagens, campers en bussen) willen hebben of een combinatie zoals B+E, C+E, C1+E, D+E of D1+E twee uur extra theorielessen volgen wat betreft de risico’s.


Boek je hotel en huurauto vlug, goed en goedkoop

Ontdek Spanje op een leuke en gemakkelijke manier

Zoek je hotel in Spanje

Hier vind je de beste accommodaties in Spanje, hier vind je van goedkope overnachtingen in een hostel tot 5 sterren hotels in Spanje Reserveer hier een overnachting vlug, goed en voordelig tegen de laagste tarieven en de beste aanbiedingen! Vergelijk en  reserveer voor de beste prijs .. Boek nu en betaal Later!

Booking.com

Huur een huurauto zonder zorgen

Met een huurauto van Sunny Cars hoef je je nergens druk om te maken. Je huurauto is namelijk standaard optimaal verzekerd. Dus ook tegen schade aan glasbanden-bodem-dak en diefstal. Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Tenzij je het zelf wel heel bont gemaakt hebt, betalen we het eigen risico gewoon aan je terug.


Typen rijbewijzen in Spanje

Spanje kent veel typen rijbewijzen die hieronder kort omschreven staan maar terug te vinden zijn (in het Spaans) op de website van de Dirección General de Tráfico DGT.

 

AM

Bromfietsen met twee of drie wielen (brommer, scooter) en lichte vierwielers (brommobiel). In Nederland geldt dit rijbewijs ook voor de snorfiets (zonder helm) maar dit type bestaat in Spanje niet.  De minimumleeftijd is vijftien jaar oud.

 

A1

Motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc en een maximumvermogen van 11 kW (lichte motor). De minimumleeftijd is zestien jaar oud.

 

A2

Motorfietsen met een maximumvermogen van 35 kW (middelzware motor). De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

 

A

Motorfietsen en driewielers met onbeperkt vermogen (zware motor). De minimumleeftijd is twintig jaar oud.B

  • Auto’s met een maximaal toegestane massa van maximaal 3.500 kilo die zijn ontworpen voor het vervoer van niet meer dan acht passagiers + de bestuurder. (vanaf 1 juli 2019 verandert het gewicht dus).
  • Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit klasse B (maximaal 3.500 kilo) en een aanhanger of caravan van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen) met een maximale totale massa van 4.250 kilo.
  • Driewielers (triciclos) en vierwielers (cuatriciclos).
  • Motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc en een maximumvermogen van 11 kW (lichte motor)
  • De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

 

B+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig klasse B (maximaal 3.500 kilo) en een aanhanger van minder dan 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen). De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

 

C1

Voertuigen (vrachtwagens en campers) die niet zijn toegestaan ​​bij de typen D1 of D waarvan de maximaal toegestane massa meer is dan 3.500 kilo tot maximaal 7.500 kilo. De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

C1+E

  • Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type C1 en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo met een totale maximale massa van 12.000 kilo.
  • Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type B en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 3.500 kilo met een totale maximale massa van 12.000 kilo.
  • De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

C

Voertuigen die niet zijn toegestaan ​​bij de typen D1 of D waarvan de maximaal toegestane massa meer is dan 3.500 kilo. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

 

C+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type C en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

 

D1

Voertuigen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van maximaal zestien passagiers + bestuurder met een maximale lengte van maximaal acht meter. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

 

D1+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type D1 en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.D

Voertuigen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van meer dan acht passagiers + de bestuurder. De minimumleeftijd is vierentwintig jaar oud.

 

D+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type D en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo. De minimumleeftijd is vierentwintig jaar oud.

 

LVA (Licencia para Vehículos Agrícolas)

Speciaal rijbewijs (licentie) voor het rijden met agrarische voertuigen die niet harder kunnen rijden dan 45 km/uur en niet breder zijn dan normale voertuigen. In het Nederlands heet dit type ‘trekker rijbewijs T’ voor land- en bosbouw trekkers (LBT). De minimumleeftijd is zestien jaar oud.

Agrarische voertuigen die harder dan 45 km/uur rijden en breder zijn dan normale voertuigen kunnen alleen gereden worden door houders van een rijbewijs B. De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

Misschien ook interessant: