Welke milieustickers voor voertuigen in Spanje

Gepubliceerd op 25 april 2019 om 07:57

Hier wat informatie over de milieustickers, zoals je misschien weet is het bijvoorbeeld vanaf  24 april verplicht in Madrid een milieusticker op je voorruit van je auto te hebben en voor  scooters en motoren op een goed zichtbare plaats. Maar wat zijn die milieustickers eigenlijk, wat zijn de verschillen en waar zijn deze stickers te koop.

Vele steden in Spanje hebben milieuzones in het Spaans zonas de bajas emisiones ingevoerd waar je alleen met je auto mag komen als je een geldige milieusticker (etiquetas medioambientales of distintivo ambiental) op je voorruit hebt.

Welke milieustickers voor voertuigen in Spanje

Gebleken is echter dat 51% van de Spanjaarden geen idee heeft wat deze milieustickers zijn, hoe ze eruit zien, waar deze geplaatst moeten worden en waar deze te krijgen zijn. Als de Spanjaarden het al niet weten zal het voor de buitenlanders helemaal vreemd zijn.

Milieustickers

Spanje heeft vier milieustickers (distintivos ambientales) met verschillende kleuren en letters erop. Het wordt aangeraden om de milieustickers links onder op de voorruit van een voertuig te plaatsen of in het geval van scooters en motoren op een duidelijk leesbare plaats.Blauw – 0: voertuig zonder uitstoot zoals elektrische en op gas rijdende voertuigen.

Blauw-groen – ECO: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.

Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later.

Geel – B: benzineauto’s geregistreerd in 2000-2013; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013.

Voor overige voertuigen (benzineauto’s en busjes voor 2000 en dieselauto’s en bussen voor 2006) is er geen milieusticker.

Welke milieusticker

Mocht men in Spanje wonen en een voertuig met Spaans kenteken hebben dan kan men op deze pagina het kenteken invullen waarna de Spaanse verkeersdienst DGT laat zien welke sticker geplakt moet worden.

De informatie omtrent de voertuigen komt van de fabrikant en heeft dus niets te maken met de staat waarin een voertuig zich bevindt of hoe oud deze is.

steden. Als iemand meer informatie daarover heeft, laat het ons weten.Waar te krijgen

De milieustickers hebben een prijs van 5 euro en zijn te koop bij de Spaanse postkantoren (oficinas de correo). Daarnaast zijn ze ook te koop bij bepaalde garages die aangesloten zijn bij het Confederación Española de talleres (CETRAA) netwerk en bij bepaalde administratiekantoren (gestores administrativos).

De milieusticker kan ook online gekocht worden bij de DGT waarbij deze naar huis wordt gestuurd voor 6,50 euro. Klik hier voor de link. Daarvoor moet men wel de juiste documenten scannen en online naar de DGT sturen.

Om de juiste sticker te kunnen kopen heeft men het kentekenbewijs van het voertuig nodig en dient men een geldig rijbewijs te tonen. In Spanje hebben veel voertuigen waarschijnlijk al een sticker omdat deze als promotie tussen 2015 en 2017 naar meer dan 4 miljoen eigenaren van voertuigen werd gestuurd die deze dus gratis hebben ontvangen.Verplicht?

Het plaatsen van een milieusticker op een voertuig is in heel Spanje (nog) niet verplicht. Het hebben van een milieusticker kan belastingtechnisch wel een voordeel hebben. Er zijn echter steden waar het wel verplicht is om een milieusticker te hebben.

In Madrid werd op 12 december Madrid Central geopend waar men vanaf 24 april alleen nog mag komen met bepaalde voertuigen die net zoals op de ringweg M-30 een milieusticker moeten hebben. Men kan beboet worden vanaf 15 euro als men geen milieusticker heeft geplaatst.

Dat geldt niet voor die voertuigen die geen milieusticker hoeven te plaatsen zoals hierboven omschreven al mogen deze milieubelastende voertuigen niet meer overal komen in Madrid waar een permanente milieuzone is.LET OP: Ook bezoekers van de stad die met eigen vervoer naar Madrid gaan moeten een milieusticker hebben geplaatst.

Barcelona heeft een tijdelijke milieuzone die wordt ingesteld bij extreme luchtvervuiling. Als de milieuzone is ingesteld, kan men deze van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 20 uur alleen inrijden met een geldige milieusticker.

 

NOTA: De redactie van Spanje Vandaag  KLIK HIER is nog op zoek naar de correcte informatie wat betreft buitenlandse kentekens en de verplichting van de milieustickers in bepaalde zones van steden. Als iemand meer informatie daarover heeft, laat het ons weten.

 

Ook interessant: