Hoe staat het eigenlijk met paashaas en de paaseieren in Spanje

Gepubliceerd op 22 april 2019 om 08:24

Hoe staat het eigenlijk met paashaas en de paaseieren in Spanje - Wordt in Spanje ook pasen gevierd met paashaas en de paaseieren

Precies zoals zoals in Nederland en België en andere Christelijke landen wordt Pasen ofwel Pascua gevierd in Spanje. Maar net iets anders dan wij gewoond zijn dan zoals dat wel vaker met feestdagen wordt dat in Spanje net iets anders gedaan. Dan de paashaas en paaseieren zijn in Spanje niet zo traditioneel. Dan voor de Nederlanders en Belgen kunnen wij Pasen zonder paaseieren en paashazen bijna niet voorstellen, maar in Spanje hebben pas de laatste jaren beetje bij beetje de Paashaas en Paaseieren hun intrede gedaan.

Wordt in Spanje ook pasen gevierd met paashaas en de paaseieren

In Nederland en België zijn deze gekleurde chocolade paaseieren en de paashazen in elke winkel wel te vinden. Maar in Spanje zie je toch de paashaas en paaseieren langzaam maar zeker tevoorschijn komen, een grote bijdrage daaraan hebben natuurlijk de winkels zoals de Lidl, Aldi en Hema maar ook bij de Mercadona en Carrefour. En de meeste paaseieren en paashazen zijn van chocolade gemaakt en daarvan zijn de Spanjaarden niet vies van.

 

In Spanje eet men met Pasen liever andere lekkernijen zoals de torrijas, pestiños, hornazos, flores de Semana Santa, buñuelos, leche frita en bartolillos. In diverse regio’s zoals Catalonië en de Valencia regio viert men tweede Paasdag (die officieel niet bestaat in Spanje) met de traditionele (en dure) mona de Pascua. Dit zijn chocoldafiguren of taarten die traditioneel gezien door peetvaders aan kinderen worden gegeven.


Spanje autohuur

Paaseieren (huevos de Pascua)

Het ei is het symbool van de opstanding. Bij de Joden at men eieren op de begrafenismaaltijd als symbool van wedergeboorte na de dood. Germanen aten eieren bij de offermaaltijden van Ostara, de godin van lente en vruchtbaarheid. Eieren staan niet alleen symbool voor het nieuwe leven, maar ook voor de vier elementen: De schaal staat voor de aarde; Het membraan staat voor de lucht; Het eiwit staat voor het water; Het eigeel staat voor het vuur.

 

Het gebruik van paaseieren is ontstaan in de middeleeuwen doordat in de vastentijd een kerkelijk verbod was ingesteld voor het eten van eieren en vlees. In deze periode echter legden de kippen bijzonder veel eieren. De eieren werden gekookt om langer goed te blijven, versierd, en op Paaszondag veelvuldig gegeten of cadeau gedaan. In Christelijke landen werden de eieren beschilderd in de kleuren van het altaar, waarna men ze de kerk inbracht om te laten wijden en te offeren.Het verstoppen van eieren stamt waarschijnlijk af van de boeren. Vroeger was het bij de boeren normaal om met Pasen eieren in de akkers te begraven om vruchtbaarheid over hun akkers af te dwingen. Dit is waarschijnlijk de voorloper van het verstoppen van de eieren. De normale eieren zijn echter vaak vervangen door chocolade eieren.

Het verstoppen van eieren doen de Spanjaarden niet zo snel en gebeurt eigenlijk nergens in het land. Het gezellig met de hele familie verven van eieren doet men ook niet zo snel. De verschillende zoete lekkernijen zoals de Mona de Pascua in diverse regio’s zoals Catalonië en Comunidad Valenciana hebben bovenop de taart echter wel een of twee eieren liggen. Het is ook hier dat er chocoladefiguren gegeten worden die echter niet altijd de vorm van een paashaas of paasei hebben.

Booking.com

Paashaas (Conejo de Pascua)

Waar de paashaas vandaan komt is tot op de dag van vandaag nog niet helemaal duidelijk maar uiteraard zijn er verschillende theorieën. Een van die theorieën zegt dat bij de afbeelding van de God van vruchtbaarheid Ostara een haas staat afgebeeld met een ei aan haar voeten. Eigenlijk zou dat een kip zijn die haar eieren verstopte en omgetoverd werd tot een haas die dan om deze te pesten haar eigen eieren mocht gaan zoeken. Een ander verhaal zegt dat de paashaas eigenlijk een vogel was die eenmaal per jaar haar eieren legt en deze goed moest verstoppen.

De paashaas is waarschijnlijk ergens in de 18e eeuw door de Duitsers naar Nederland en België gebracht waarna het een symbool voor Pasen werd. In Spanje is de paashaas echter nog niet zo’n traditie en ook al zie je tegenwoordig overal, bij veel mensen thuis – ook als er kleine kinderen zijn – zul je niet zo snel een paashaas op tafel zien staan.

Misschien ook interessant: