Tapas en Pinchos (Pintxos)

Gepubliceerd op 11 september 2018 om 10:09

Tapas en Pinchos (Pintxos) - Tapas en Pinchos wat is het verschil? Pinchos komen oorspronkelijk uit het noordelijk deel van Spanje en zijn eigenlijk kleine belegde broodjes. Je kunt ook wel zeggen: brood tapas.Een Pinchos bestaat altijd uit een heerlijk vers stukje schuin gesneden stokbrood en dat wordt daarna lekker rijkelijk belegd, vlees, vis, salades, groente of combinaties hiervan. Meestal is een pincho mooi gegarneerd. In Baskenland is het creëren van pinxtos tot een soort klein kunst verheven is.

Tapas en Pinchos (Pintxos) - Tapas en Pinchos wat is het verschil?

Het typische van de pintxo is...

Dit is een broodje met de ingrediënten en een stokje erop (een palillo). Hoeveel stokjes je uiteindelijk nog op je bord hebt, geeft aan hoeveel pintxos je hebt besteld en wat je moet betalen. In sommige plaatsen zoals Bilbao, San Sebastian en Vitoria gooit men de stokjes op de grond, en zegt zo tegen de ober hoeveel je er hebt genuttigd. Misschien een slecht idee om te proberen als toerist...

De tapas worden soms gratis weggegeven in Spanje. Met pintxos is dit zeker niet zo. Je moet er absoluut voor betalen, aan de hand van de hoeveelheid stokjes dus.

Koude pintxos staan meestal uitgestald op de toonbank. Je loopt gewoon naar binnen en pakt er een of meer. Daarna loop je zelf naar buiten of naar de bar en eet je het op. De warme pintxos worden vaak rondgebracht. En de tapas dan?

Tapas is meer een soort aperitiefhapje. Ze worden op bordjes of in kommetjes geserveerd en is eigenlijk een eetlustopwekkend hapje. Je eet het traditioneel bij een biertje of een wijntje in cafés. Zeker in het binnenland van Andalusië gaat dit zo. Bestel je een biertje? Dan krijg je er een tapa bij!

De oorsprong van de tapa is omstreden. Men weet wel zeker dat tapa enkelvoud is van tapas en dat het komt van het Spaanse werkwoord tapar. Dit staat voor afdekken. Een tapa is dus eigenlijk gewoon een deksel! Men zegt dat het vroeger ook echt deksels waren. Een drankje werd afgedekt met een stukje brood of een plakje ham, misschien om vliegen niet in het glas te laten komen. Daarom wordt het ook gratis weggegeven, het hoort echt bij het drankje. 

Wie in Spanje is geweest kent de tapas wel. Het zijn kleine hapjes en gerechtjes, eigenlijk geen hoofdmaaltijd. Toch zijn er wel restaurants die tapas serveren als hoofdmaaltijd, dan is het gewoon een stuk meer van dat kleine hapje.

Tapas en pintxos of pinchos zijn dus niet hetzelfde! Er is een duidelijk verschil. Niet alleen het feit dat je voor de pinchos betaalt, maar ook het feit dat een pincho op een stokje zit. Tapas worden verder gegeten in heel Spanje, pintxos komen uit het Baskenland. Een beroemd restaurant waar men zowel pinchos als tapas kan bestellen is Lizarran. Het noemt zichzelf Casa de Pinchos!