Ontdek Spanje » Kerst in Spanje en zijn kersttradities


Kerst in spanje en zijn kersttradities

Kersttradities Spanje

Kersttradities in Spanje - Komt u ook naar Spanje met de kerst? Tijdens de kersttijd kunt u een aantal typisch Spaanse tradities beleven in Spanje. In december zijn de straten en de winkels versierd met duizenden lampjes de steden en dorpen veranderen in een heerlijke gezellige betoverende kerstsfeer. En ook hier worden de mooiste en leukste kerstcadeau voor familie en vrienden ingekocht. Maar er zijn twee die springen er tussenuit in deze tijd en dat zijn oudejaarsavond en drie koningen. De “Bélenes” of in het Nederlands kerststallen

Het kerstfeest in Spanje is niet compleet zonder de “belenes”: kerststallen in allerlei maten en soorten. Traditionele kerststallen, maar ook heel moderne; met beeldjes of levende kerststallen; gemaakt door kunstenaars. U vindt ze door heel Spanje. Wat ze allemaal echter gemeen hebben, is dat ze een voorstelling geven van de geboorte van Jezus.

SPAANSE KERSTTRADITIES

Kerstmis is er weer en de straten van Spanje beginnen te glinsteren met licht, geschenken en feestelijke gezindheid ... Maar hoe zit het met die andere redenen om Spanje te kiezen voor een vakantie in deze tijd van het jaar? Dit zijn de scènes van de geboorte van het kindje Jezus: de typische kerstkribben. Ofwel traditioneel, levend, innovatief, levensgroot, met een schat aan technische details, gemaakt door kunstenaars ... je vindt ze in vrijwel elke stad en dorp, en je zult een aantal verbazingwekkende voorbeelden zien. De traditie om kerststallen te maken ter herdenking van de geboorte van Jezus. Tegenwoordig, wanneer het kerstseizoen aanbreekt (van ongeveer begin december tot 6 januari), installeren de meeste steden en dorpen een kerststal op hun Plaza Mayor, in de kerken en in elk huis ... Veel van deze zijn spectaculair geëvolueerd, en bevatten nu bewegende stukken en speciale effecten die iedereen verbazen die ze ziet. Normaal gesproken worden alle figuren met de hand gemaakt met behulp van traditionele methoden, en vertegenwoordigen de typische verhalen uit de Bijbel zoals de geboorte van Jezus in de stal, de verschijning van de engel aan de herders, de drie koningen die door een ster naar een wieg in Bethlehem worden geleid ...

Booking.com

Belenes - Kerststallen

De eerste “belenes” verschijnen al begin december in het straatbeeld en staan daar zeker tot 6 januari. Maar ook in de kerken en huizen bij de mensen thuis. Hoelang de “belenes” al deel uit maken van de kersttraditie in Spanje is niet precies bekend. Maar men zegt dat het pas echt begon toen Karel III de troon besteeg in Spanje. Hij had een grote voorliefde voor “belenes”, met name die uit Napels. Voor zijn zoon, de latere Karel IV, liet hij in 1760 de “Belén napolitano del Príncipe” maken. Dit omvangrijke kunstwerk met originele figuren uit de 18e eeuw is ieder jaar weer te zien in het koninklijk paleis (Palacio Real) in Madrid.

Dit jaar van 15 december tot 15 januari, met uitzondering van 24, 25 en 31 december; 1 en 6 januari en op dagen dat er officiële ontvangsten zijn in het paleis.

Naast de “Belén” van de gemeente Madrid die te zien is in het Centro-Centro aan de Plaza de Cibeles, is er in Madrid zelfs een Belén-route die u voert langs gebouwen waar een kerststal of kerstvoorstelling te zien is.


Naar de zon met kerst? SUNTIP

Rinkelen de jingle bells dit jaar op het strand voor jou?

Het zou zomaar eens kunnen, als jij een zonvakantie boekt in de kerstvakantie 2018!  Ontsnap aan de kou en geniet ook in de winter volop van de zon!

En ook in de stad Valencia kunt u op diverse plaatsen in de stad een “belén” zien (meestal in de gebouwen).

En in Sevilla wordt voor de 19e keer de Feria del Belén gehouden (geopend tot 23 december). Bij de 28 deelnemers kunt u alles vinden wat u nodig heeft om zelf een mooie kerststal samen te stellen. De artikelen zijn allemaal handgemaakt.

Maar natuurlijk komt u in de straten en gebouwen ook diverse “belenes” tegen. Maar zoals gezegd, maken de “belenes” in Spanje onderdeel uit van de kersttraditie en vindt u ze dus in ieder dorp en stad. En dus niet alleen met beelden, maar ook met mensen.

Zoals bijvoorbeedl in Arcos de la Frontera (provincie Cádiz), waar men de straten met palmbomen versierT en de inwoners alle scenes van de geboorte van Jezus opvoeren.

Ook de regio Valladolid (Castilla y León) is bekend vanwege de levende kerststellen. En Bàscara (Girona) wordt al sinds 1973 helemaal omgetoverd tot een dorp uit Palestina van zo’n 2.000 jaar geleden, compleet met 300 acteurs. En dan zijn er nog enkele musea in Spanje gewijd aan de Belén-traditie in Spanje. Zoals in Aliciante, Torrevieja, Albaida en San Javier (Murcia).


Spanje autohuur

Oudejaarsavond: dan viert heel Spanje een oude traditie

Op oudejaarsavond, viert heel Spanje een oude traditie: iedereen eet twaalf druiven, achter elkaar en één druif met iedere slag van de klok om middernacht. Dit is de Spaanse manier om de komst van het nieuwe jaar te vieren; zeker weten dat deze gewoonte u verrast. Het is bovendien zo dat degenen die hun druiven op tijd kunnen eten, een jaar vol voorspoed en geluk te wachten staat. Aarzel niet om dit moment met ons mee te maken.

Het gebeuren op het plein wordt direct via de televisie in heel Spanje uitgezonden, maar het is veel beter zelf naar de viering te gaan en aan het feest deel te nemen. De plaats die bij uitstek verbonden is aan deze traditie: De klok op het plein Puerta del Sol van Madrid. Duizenden mensen, meest groepen vrienden en jongeren die zijn verkleed met petten, roltongen, trompetten, maskers en andere feestartikelen, komen hier samen om oud en nieuw te vieren. En ze hebben na middernacht nog vele uren feesten te gaan. Hotels, bars, pubs en discoteken hebben meestal hun eigen oudejaarsfeestjes waar bezoekers kunnen dansen tot 's morgens vroeg. Stort u in dit feestgedruis. U zult er geen spijt van krijgen.


Zoekt u een vliegticket?

Op Vliegtickets.nl krijg je snel een overzicht in beeld welke maatschappij de beste tickets voor jou in de aanbieding heeft op een door jou gekozen datum. 


De betovering van de drie koningen.

Zes dagen na oud en nieuw is er het meest betoverende moment van het jaar, vooral voor de kleintjes, wanneer zij op 6 januari cadeautjes uitgereikt krijgen van de drie wijzen uit het Oosten. In Spanje zijn het de drie koningen, Melchior, Caspar en Baltasar, die kerstcadeaus meebrengen voor de kinderen die zich goed hebben gedragen. Na het schrijven van hun verlanglijstje, die zij als brief naar de koninklijke hoogheden sturen, komt eindelijk de dag waarna zij hebben uitgekeken. De drie koningen paraderen door de straten van dorpen en steden tijdens de traditionele optocht, met hun kamelen volgeladen met cadeaus en vergezeld door hun hofpages, die snoepgoed uitdelen onder de kinderen. Stap voor stap passeren uitgedoste praalwagens die het hele gezin versteld doen staan. De meest uitbundige optocht wordt gevierd in Alcoi, in de provincie Alicante, die de oudste optocht van heel Spanje is. Wanneer de nacht valt, gaan de kinderen vroeg naar bed en wachten op het moment dat Melchior, Caspar en Baltasar door het raam naar binnen komen om speelgoed in hun schoenen achter te laten.

 

Een goede tijd van het jaar om te winkelen

Wie gaat er nu niet winkelen tijdens de kersttijd? Rond die tijd bieden winkels en warenhuizen een grote hoeveelheid ideeën en suggesties voor kerstcadeaus voor iedere smaak en beurs. Veel plaatsen houden ook kerstmarkten, zoals op de Plaza Mayor van Madrid, waar u allerlei kerstbeeldjes, versieringen, speelgoed, handwerk en feestartikelen vindt. En vanaf 1 januari is het alweer uitverkoop. Dit is zonder meer de beste gelegenheid om te gaan winkelen, van winkels tot winkelgalerijen, en te profiteren van sterk afgeprijsde artikelen.

Tijdens het winkelen is er niets zaligers dan even te pauzeren en de traditionele lekkernijen te proeven die rond de kerst worden geproduceerd. Het aanbod is enorm, maar de echte ster onder de lekkernijen is ongetwijfeld de Spaanse nougat. Een ander, traditioneel Spaans lekkernij is marsepein, gemaakt van amandelen en suiker, die meestal in de vorm van afbeeldingen worden gemaakt.

Met kerst naar de zon!

Sunweb biedt de leukste kerstvakanties. Wat dacht je ervan om de feestdagen door te brengen onder de stralende zon op een prachtig strand met palmbomen, omringd door gezellige restaurants en tavernes en een ruim aanbod aan leuke bezienswaardigheden? Sluit het jaar af met je familie op een prachtige bestemming. Zo ben je weer helemaal klaar voor het volgende jaar!

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’!

Misschien ook interessant: