Is dat wel zo? Plan voor nieuwe lockdown ligt klaar in Spanje

Gepubliceerd op 11 augustus 2020 om 10:49

Na de lockdown in Spanje kondigde de Spaanse overheid in mei een 4-fasenplan aan naar de nieuwe normaal. Als het aantal coronavirus-besmettingen niet snel stabiliseert, komt er een 3-fasenplan naar een nieuwe lockdown, aldus een aantal ministers van het Spaanse parlement aan EuroWeeklyNews. Natuurlijk hoeft dit er niet van te komen. Volgens hen werd de datum al genoemd: 18 september 2020. Maar is dit wel zo? Het gaat voorlopig om een niet-geverifieerd bericht, dus is de vraag terecht: is dit wel zo?

3 fases naar een nieuwe lockdown

Het onderstaande gaat dus over het niet geverifieerde plan.

Hoewel het dus niet besloten is dat dit plan tot uitvoer wordt gebracht, zouden de volgende details wel al bekend zijn. Fase 1 zal een regionale lockdown inhouden. Spanjaarden zullen de eigen gemeentes niet uit kunnen. De grenzen met Frankrijk, Portugal en Italië zullen sluiten en vluchten met toeristen zullen worden geweigerd. Uiteraard zullen essentiële reizen nog wel doorgaan. De 14 dagen hierna zal er worden gemonitord. 

Fase 2 zal de sluiting van horecagelegenheden betekenen. Ook theaters, bioscopen en andere locaties van sociale bijeenkomsten zullen worden gesloten. Dit zal gelden in heel Spanje.

Als fase 3 wordt uitgevoerd, zal heel Spanje opnieuw in lockdown gaan. Dit echter minimaal 14 dagen na het begin van fase 2, enkel als het nog steeds niet stabiliseert.