4 fasen plan van Spanje

Gepubliceerd op 13 mei 2020 om 15:42

Spanje heeft een 4 fasen plan opgesteld om van een volledige lockdown naar de 'nieuwe normaal' over te gaan.

  • Toeristen zijn tijdens het hele 4 fasen plan niet toegestaan!
  • Noodtoestand duurt op dit moment (geschreven op 13 mei) tot 24 mei. Verlenging wordt aangevraagd bevestigd Sanchez op 16 mei.

Data staan niet vast

De data voor de fases staan niet vast! De data hieronder zijn streefdata. Per regio wordt gekeken naar wat er mogelijk is. De beoordeling vindt plaats met behulp van de beschikbare zorgcapaciteit, het aantal besmettingen, beschermingsmaatregelen die al van kracht zijn.

Fase 0: auto, buiten sporten, mondkapjes verplicht

4 mei begint fase 0. De meeste regio's bevinden zich niet meer in deze fase. Je mag in de auto, maar niet met het hele gezin. Er zijn hiervoor bepaalde regels. Bedrijven mogen open voor individuele klanten. Mits aan de richtlijnen wordt voldaan natuurlijk. Mondkapjes zijn verplicht in onder andere het openbaar vervoer.

Fase 1: o.a. bedrijven en winkels, horeca terrassen

11 mei. Fase 1 duurt minimaal 2 weken. Als aan bepaalde parameters zijn voldaan, kan een regio naar fase 1. Kleine bedrijven en winkels mogen weer heropstarten. Mits aan strikte veiligheidsvoorwaarden wordt voldaan. Horeca terrassen mogen in fase 1 met maximaal 50% van de bezetting van de stoelen open. Hotels, airbnb's mogen weer open maar de gemeenschappelijke ruimtes moeten gesloten blijven. Er zijn meer specifieke beperkingen.

lege stranden op Fuerteventura

Fase 2: o.a. restaurants, bioscopen en theaters

25 mei. Fase 2 duurt minimaal 2 weken. Restaurants mogen de binnenruimtes openstellen, maar een derde van de capaciteit mag worden gebruikt. Er moet een scheiding (zoals een scherm) tussen de klanten onderling worden aangebracht. Bediening is alleen aan de tafel (dus geen buffet). Hetzelfde geldt in fase 2 voor bioscopen en theaters. Gebedshuizen hebben een uitzondering, zij mogen 50 procent gebruiken. 

Fase 3: o.a. stranden

8 juni. Fase 3 duurt minimaal 2 weken. Vanaf fase 3 zijn de stranden geopend, met aanpassingen. Dat wel. De capaciteit in winkels is ook vanaf fase 3 50 procent. Mondmaskers zijn aanbevolen, de afstand is niet zoals in Nederland 1,5 meter maar 2 meter. Schermen in restaurants blijven van kracht.

Nieuwe normaal

Na fase 3 gaat de 'nieuwe normaal' in in Spanje, op minimaal 24 juni. De corona epidemie moet dan op het hele Spaanse grondgebied onder controle zijn. Vanaf dit moment kan worden gepraat over mogelijke versoepeling t.b.v. toeristen.