Mondkapjes vanaf 15 juli verplicht in Andalusië

Gepubliceerd op 14 juli 2020 om 16:36

Mondkapjes zullen nu moeten worden gedragen in de hele provincie Andalusië waar onder andere steden zoals Málaga, Sevilla en Granada onder vallen. Het aantal uitzonderingen zijn in tegenstelling tot andere regio's in Spanje niet groot.

Nieuwe regels gaan in op 15 juli 2020

De Andalusische regering heeft de regel vandaag bekrachtigd. Mondkapjes zijn binnen en buiten op straat vanaf vannacht 00:00 verplicht. Het verbod gaat dus effectief in op 15 juli 2020. Zelfs als 'social distancing' mogelijk is. Dat betekent dat je ook binnen in bijvoorbeeld zwembaden en zelfs op het strand een mondkapje moet dragen. De boete: €100.

Uitzonderingen

Uitzonderingen: je hoeft geen mondkapje te dragen als je met een huishouden op het strand zit, of bij zwembaden met een huishouden. Ook als je eet of als je zwemt (onafhankelijk van het huishouden) hoef je geen mondkapje te dragen. De minister van volksgezondheid van Andalusië verduidelijkt het nog: als je een wandeling maakt langs het strand moet je dus wel een mondkapje dragen. Hij zei verder: wen er maar aan om altijd een mondkapje te dragen.

De president van Andalusië, Juanma Moreno, zei verder dat hij maximale medewerking verwacht van de mensen en zei ook dat individuele sporten in de open lucht niet onder het verbod vallen. Je hoeft dus niet met een mondkapje op te hardlopen. Ook mensen met een medische aandoening hoeven geen mondkapje tedragen. Ten slotte hoeven ook kinderen onder 6 jaar geen mondkapje te dragen.


Andere maatregelen

Een andere nieuwe maatregel is het verlagen van het aantal mensen dat bij een begrafenis mogen zijn, van 60 naar 25 buiten en 30 naar 10 binnen.