Mondkapje verplicht in Andalusië?

Gepubliceerd op 11 juli 2020 om 15:59

Op dit moment zijn er diverse autonome regio's die een mondkapjes plicht hebben ingevoerd. Was dat vorige week niet ook al zo, welke autonome regio's zijn dat en hoe ver is Andalusië op dit gebied? Een antwoord op verschillende vragen vind je hieronder.

Noodtoestand eindigde 21 juni

Op 21 juni eindigde de noodtoestand in Spanje. Dat betekende dat autonome regio's vanaf dat moment zelf de regie in handen kregen wat betreft de bestrijding van het coronavirus; covid-19. Er waren een aantal regels die echter op staatsniveau geregeld bleven; dat was onder andere de verplichting tot social distancing en het dragen van mondkapjes als de afstand van eerst 2, en later 1,5 meter niet gehouden kan worden

Dat laatste is van cruciaal belang. Dat geldt dus in heel Spanje.


Mondkapje buitenshuis verplicht

Toch zijn er autonome regio's die eigen, nog strengere regels introduceerden. Catalonië bijvoorbeeld, de Balearen volgenden later en ook Extremadura sinds 11 juli. Het dragen van een mondkapje is daar buitenshuis verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar. Uitzonderingen: bij het sporten, bij het strand of in het zwembad. Overigens moet je in Catalonië (waar ook Barcelona bij hoort) ook een mondkapje op als je op het strand ligt. Een boete voor het overtreden van deze regels is overal hetzelfde: €100.

Andalusië ook?

De regio's Murcia, Asturië, Cantabrië en ook Andalusië discussieerden eerder over deze eventueel in te voeren regel. De president van Andalusië heeft gezegd om een voorstel in te dienen op maandag 13 juli die het verplicht maakt om een mondkapje te dragen op straat. Dit verbod is inderdaad ingevoerd en op 15 juli is het ingegaan.