Europese gezondheidskaart in Spanje

Gepubliceerd op 24 juli 2018 om 13:47

De Europese gezondheidskaart (European Health Insurance Card (EHIC)) of Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) is een persoonsgebonden kaart die ervoor zorgt dat inwoners van de Europese Economische Ruimte landen en Zwitserland gratis, of tegen gereduceerd tarief, noodzakelijke medische hulp krijgen in een andere lidstaat, als die behandeling nodig is tijdens het bezoek in dat land (bijvoorbeeld bij een ongeluk, of een (chronische) ziekte, zoals een nierdialyse).Wat moet u weten over medische bijstand als u afkomstig bent uit een lidstaat van de Europese Unie?

U hebt recht op gratis medische en ziekenhuiszorg:

De zorg, na het tonen van de Europese gezondheidskaart (EHIC), vindt plaats in de gezondheidscentra door een behandeld arts of op de plaats waar u verblijft indien u zich niet kunt verplaatsen. Indien u een specialist of overbrenging naar het ziekenhuis nodig hebt, zal de arts u het juiste certificaat (of verwijsbriefje) overhandigen. De ziekenhuizen hebben ook eerste hulp afdelingen.

Europese gezondheidskaart in Spanje

U hebt de Europese gezondheidskaart (EHIC) nodig:

Met de Europese gezondheidskaart ontvangt u de vereiste gezondheidszorg tijdens een tijdelijk verblijf, net als de Spaanse burgers. De Europese gezondheidskaart is geldig in alle landen van de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. De geldigheidsduur staat op de kaart vermeld.

 

De privé artsen en -ziekenhuizen accepteren de Europese gezondheidskaart niet. Indien u medische zorg in dit type centra wenst te ontvangen, dient u deze onkosten zelf te betalen of een verzekering af te sluiten.

Raadpleeg via deze link waar u de Europese gezondheidskaart kunt aanvragen: Europese gezondheidskaart

 

Wanneer hebt u formulieren nodig:

Indien u een geplande medische behandeling nodig hebt, moet u het formulier S2 kunnen tonen; ook moet u over de goedkeuring van de bevoegde instelling van uw land beschikken. In Spanje worden tandheelkundige behandelingen niet gedekt (behalve het trekken van tanden in spoedgevallen), noch repatriëringen wegens ziekte.

 

In Spanje

De EZVK en/of EHIC is ook geldig in Spanje en je hebt recht op medische en ziekenhuiszorg. De zorg vindt na het tonen van de Europese gezondheidskaart plaats in de gezondheidscentra door een behandelend arts of op de plaats waar je verblijft indien je niet verplaatsbaar bent. Indien je een specialist of overbrenging naar het ziekenhuis nodig hebt, zal de arts je het juiste certificaat (of verwijsbriefje) overhandigen. De ziekenhuizen hebben ook eerste hulpafdelingen.

Met de Europese gezondheidskaart ontvang je de vereiste gezondheidszorg tijdens een tijdelijk verblijf, net als de Spaanse burgers. De geldigheidsduur staat op de kaart vermeld.Indien u de Europese gezondheidskaart (EHIC) vergeet:

U dient de ziekenhuis-, medische en farmaceutische kosten op voorhand te betalen, en aan de instelling waarvan u lid bent de terugbetaling aan te vragen. Daarbij moeten de facturen steeds worden getoond.

 

Vergeet niet dat, net als in de rest van de EU het geval is, de Europese gezondheidskaart niet geldt indien u naar Spanje reist om een specifieke medische behandeling te ontvangen.

 

Hoe dan ook, adviseren we u om zich te informeren bij de instelling waarvan u lid bent, over de geldige voorwaarden waaraan u dient te voldoen om gezondheidszorg te verkrijgen in Spanje.

Belangrijk

Dit is belangrijk om rekening mee te houden wat betreft de Europese ziekteverzekeringskaart:

  • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen.
  • Het dekt geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
  • Het geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Misschien ook interessant :

Bron: Spain.info