Een Spaans rijbewijs aanvragen

Gepubliceerd op 15 juli 2018 om 09:20

Ook Nederlanders en Belgen kunnen een Spaans rijbewijs aanvragen (permiso de conducir). Daarvoor moet je natuurlijk wel in Spanje wonen oftewel: je mag niet in de Benelux staan ingeschreven en je moet wel in Spanje zijn ingeschreven. Een Spaans rijbewijs halen kan verschillende redenen hebben. Of jouw vorige is verlopen of je bent in Spanje woonachtig en dan moet het gewoon.Hoe werkt het vernieuwen van een rijbewijs in Spanje?

https://www.ontdek-spanje.nl/blog/spaanse-nieuwtjes-weetjes-en-feitjes/261925_een-spaans-rijbewijs-aanvragen

Officieel kunnen Nederlanders en Belgen woonachtig in Spanje geen gebruik (blijven) maken van hun Nederlandse of Belgische rijbewijs. Als je staat ingeschreven in Spanje moet je namelijk een Spaans rijbewijs opvragen. De schrijver van dit artikel heeft dat echter nooit gedaan en is ook nooit tegen probleem aangelopen. In de praktijk wordt er dus minder moeilijk gedaan over het rijden met je Nederlandse rijbewijs terwijl je officieel in Spanje woont.

Verlengen

Ben je niet in Nederland ingeschreven en moet je je rijbewijs verlengen? Dan kan dit helaas niet meer in Nederland, maar kan dit alleen nog in Spanje. Je zult dus een Spaans rijbewijs moeten aanvragen.


728x90 - Verleng Think

Spaans rijbewijs aanvragen

Dit Spaanse rijbewijs vraag je aan bij de Dirección General de Tráfico, oftewel de DGT. Het is een overheidsinstantie met kantoren door heel Spanje, vooral in de provinciale hoofdsteden en de hoofdsteden van de gemeenten. Hier kun je dus terecht voor een nieuw rijbewijs. De eisen die hieraan worden gesteld zijn bijna hetzelfde als in Nederland immers: Spanje en Nederland vallen beiden onder de EU-regels. Echter zijn er 2 belangrijke verschillen

Je zult in Spanje als Nederlander dus door dezelfde molen moeten als de rest van de Spanjaarden. Dat betekent ook dat je een puntensysteem krijgt. Dit systeem werd lange tijd geleden in Spanje ingevoerd. Ook komt er een medische keuring bij kijken.

Voor de verlenging moet je van tevoren een afspraak maken! Lees hier het stappenplan in het Spaans.Wat heb je nodig?

  • Het aanvraagformulier. Hier te downloaden. Vul het van tevoren in!
  • Je NIE formulier, of een geldig paspoort.
  • Een kopie van het verlopen Nederlandse of Belgische rijbewijs.
  • Het originele Nederlandse of Belgische rijbewijs. Indien gestolen of kwijtgeraakt: een politierapport. 
  • Voor de zekerheid: 2 pasfoto's in kleur van 32x26mm. Er wordt in sommige kantoren ter plekke een foto gemaakt.
  • Je moet er geld voor betalen. In 2018 kostte dag €8,30 voor een eerste uitgifte, €23,80 voor een verlenging. Makkelijk om in het kantoor van de DGT te betalen.
  • Een talon foto.

Je krijgt nadat het allemaal goed is, een voorlopig rijbewijs van de DGT. Dit kun je gebruiken totdat je het pasje hebt ontvangen. Dit krijg je in de brievenbus (in Spanje). Je kunt het ook ophalen bij een kantoor van de Tráfico.


Zoek je hotel in Spanje

Hier vind je de beste accommodaties in Spanje, hier vind je van goedkope overnachtingen in een hostel tot 5 sterren hotels in Spanje Reserveer hier een overnachting vlug, goed en voordelig tegen de laagste tarieven en de beste aanbiedingen! Vergelijk en  reserveer voor de beste prijs .. Boek nu en betaal Later!

Booking.com

Huur een huurauto zonder zorgen

Met een huurauto van Sunny Cars hoef je je nergens druk om te maken. Je huurauto is namelijk standaard optimaal verzekerd. Dus ook tegen schade aan glasbanden-bodem-dak en diefstal. Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Tenzij je het zelf wel heel bont gemaakt hebt, betalen we het eigen risico gewoon aan je terug.


Medische keuring

De geldigheid van een Spaans rijbewijs is 10 jaar. Iedere keer moet je een medische keuring ondergaan, dus ook als je 28 jaar oud bent! Dit doe je bij de Centros de Reconocimiento de Conductores. Vind hier een lijst met deze centra om je medisch te laten keuren voor je Spaanse rijbewijs.

De keuring zelf is niet moeilijk. Er wordt een foto gemaakt en je moet een formulier (Spaans) invullen en wat geld betalen. Dan doe je een oog-test, een gehoor-test en een reflex-test. Er worden wat algemene vragen gesteld zoals: heb je laatst last gehad van epilepsie? Als je hier ja op antwoord dan volgen er aanvullende vragen maar deze vragen zijn nooit zonder reden. Na deze keuring krijg je een voorlopig rijbewijs, het definitieve rijbewijs volgt later met de post.

Ook interessant: