De onbekende cultuur van Catalonië

Gepubliceerd op 23 september 2018 om 13:44


De onbekende cultuur van Catalonië

De onbekende cultuur van Catalonië - De regio Catalonië ontvangt jaarlijks miljoenen toeristen, waarbij de hoofdstad Barcelona en de costa's erg  populair zijn. Maar wat velen niet weten is dat het binnenland een schat aan onbekende cultuur bezit en daarbij ook nog eens een een prachtige gastronomie en een grote wijntraditie heeft en vele onbekende plekjes om te ontdekken.

 

Een citytrip naar Barcelona kun je dus heel goed combineren met een roadtrip. Via de wijnstreek Penedès verken je het achterland om vervolgens via de kust naar de oude Romeinse stad Tarragona te gaan. Bij Sunny Cars zijn we alvast fan.

 

Wit, groen en blauw zijn de overheersende kleuren op deze roadtrip door de prachtige landschappen van de Costa Barcelona, Costa Daurada en Terres de l’Ebre, ten zuiden van Barcelona. Je komt langs middeleeuwse dorpjes, uitgestrekte bossen, wijngaarden en ook de zee is nooit ver weg. Vanuit Barcelona rijd je eerst langs vele wijngaarden en wijnhuizen naar Vilafranca del Penedès en het vlakbij gelegen Sant Sadurní d’Anoia. Hier ben je in het hart van de Penedès, de streek die bekend staat om haar uitstekende wijnen en cava. Al in de tijd van de Romeinen stonden de wijnen hier hoog aangeschreven. De eerste cavaflessen werden geproduceerd in 1872. Wil je meer te weten komen over de wijncultuur bezoek dan het wijnbouw museum Vinseum in Vilafranca of volg een van de workshops van Bodegas Torres in Pacs del Penedès.

 

Best bewaarde dorpje

De volgende stop is Montblanc, een van de mooiste middeleeuwse dorpjes van Catalonië. Bezoek in ieder geval het centrum en de overblijfselen van de stadswallen. De muur werd gebouwd in de 14e eeuw, waarvan 1,5 km met zo’n 30 torens bewaard is gebleven. In het verderop gelegen Poblet is het uit 1151 stammende Cisterciënzer klooster een bezoekje waard 


De onbekende cultuur van Catalonië

De route gaat verder naar de regio El Priorat, een bergachtig gebied en de thuishaven van de wereldwijd bekende wijn DOQ Priorat. Het zijn vooral de kleine bergdorpjes die deze regio zo bijzonder maken. Prades, dat ook wel het rode dorp wordt genoemd vanwege de vele huisjes met rode stenen, heeft een mooi historisch centrum en in het hooggelegen Siurana geniet je van een prachtig uitzicht over het gelijknamige meer. Horta de Sant Joan ligt in de streek Terres de l’Ebre, dat een grote aantrekkingskracht had op Picasso. Hij verbleef er tweemaal en bracht veel tijd door in het aangrenzende natuurpark van Els Ports om nieuwe inspiratie op te doen voor zijn schilderijen. In Horta de Sant Joan vind je het Picasso Centre, een klein museum dat herinnert aan de tijd dat de beroemde schilder uit Málaga hier kwam.

 

Lokale specialiteiten

Vanaf hier buigt de route terug naar de kust, maar niet zonder een stop te maken in Tortosa waar veel historische schatten te bewonderen zijn,
zoals het Arabische kasteel, de Joodse wijk en de gotische Santa Maria kathedraal die gebouwd is op de overblijfselen van een Romeinse tempel, een vroegere moskee en een Romeinse kerk uit de 12e eeuw.



Volg de Ebro naar de kust en je komt vanzelf in Sant Carles de la Ràpita, waar je in het Delta de l’Ebre Natuurpark flamingo’s kunt spotten.
Ook geniet je hier van de gastronomie van deze streek, de Terres de l’Ebre. Er staan vooral rijst en gegrilde garnalen op het menu, maar ook oesters en mosselen. Proef tijdens deze roadtrip ook eens een xató. Deze saus wordt geserveerd bij een salade van krulandijvie, tonijn, ansjovis en stokvis. Een lokale specialiteit van de Costa Barcelona, die je goed kunt eten in Vilafranca, Calafell, Villanova i la Geltrú en Sitges.

 

Romeins verleden

De volgende stop is Reus (de geboortestad van Gaudí) waar je kunt genieten van modernistische architectuur van onder andere de Catalaanse architect Domenech i Muntaner, maar ook van de lokale drank vermouth. De roadtrip eindigt in Tarragona. Gesticht in 218 v. C. vind je hier nog vele overblijfselen uit de Romeinse tijd, zoals het circus, het amfitheater en het forum. Tijdens het jaarlijkse festival Tarraco Viva in mei komt de Romeinse geschiedenis opnieuw tot leven. Het hoogtepunt is de gladiatoren show in het amfitheater.



Bron: Sunny Cars

Geschreven door Sanne van Reek

Sanne werkt bij Sunny Cars als Content en Social Media Marketeer.