Het dorp Corrubedo in Galicië, Spanje

Gepubliceerd op 23 juli 2018 om 16:32


Galicië, Spanje - Cabo Corrubedo. Percebes

Spanje › Galicië › ProvincieA Coruña › Corrubedo - Het dorpje Corrubedo in Galicië, hier wordt de Percebes gevangen zoals ze in het Spaans heten oftewel eendenmossel alhoewel ze in de verste verte niet op mossels lijken. De eendenmossel stelt het geduld van de Galiciërs eeuwig op de proef. De Percebes komt uit Galicia (Noordwest Spanje), waar ze als een delicatesse beschouwd worden.

 

Dit is namelijk de enige streek in Spanje waar ze vandaan komen. Ook is de prijs voor Spaanse begrippen niet goedkoop. Dit komt door de manier van vangen die spectaculair en risicovol is. Ze worden namelijk van de rotsen gehakt, gestoken en dat in de gevaarlijke branding van de Atlantische Oceaan.

Wij waren aan de kust in Cabo Corrubedo bij de vuurtoren toen ze deze op spectaculaire manier van de rotsen aan het steken waren. De moedigste en meest ervaren mannen wat vaak over gaat op vader en zoon, laten zich door hun kameraden met snelboten naar de rotsen varen waar na deze voor op de boot staande mannen op de glibberige rotsenspringen met een net aan hun middel en een steekijzer, gelijktijdig rollen de golven met volle kracht tegen de rotsen. 


Waanzinnige en Halsbrekende toeren, waarbij men de branding steeds in de gaten houdt. De Percebes of wel eendenmosselen die zich in een dichte laag vastgehecht hebben aan deze rotsen. In de maand juni en rond november, december gebeurd dit waarbij ze in deze tijd, spreek kerst en jaarwisseling nog veel duurder zijn. Zo ons verteld werdt zijn ook elk jaar 2 tot 3 doden te betreuren. Het droevige is eigenlijk dat tijdens de slechte economische lage in Spanje er vele het ook eens willen proberen zonder de ervaring en het materiaal. De gevolgen kun je raden.

 

Een voorgerecht van eendenmosselen kost al gauw 30 tot 40 €. Aan de noordwestkust van Galicië leveren de percebeiros hun vangst direct bij de plaatselijke restaurants af. Hier is de prijs een stuk lager. De goedkoopste percebes vindt u natuurlijk op de plaatselijke vismarkt. Eendenmosselen zijn ongeveer zo lang als een duim en lijken een kleine versie van een olifantspoot. Ze hebben een driekantige, gelede schaal, die met een beetje goede wil vergeleken kan worden met de snavel waarmee eendenkuikens uit het ei komen... Eigenlijk zijn de percebes echter geen schelpdieren, maar kreeften die zich aan de rotsen vastzuigen. Kook eendenmosselen gewoon in water met een laurierblad en eet ze warm of koud. Breek de schaal open, trek de dikke. vlezige huid naar buiten en dan ligt uiteindelijk het roze vlees bloot dat u van de schaal af kunt bijten. Het smaakt best lekker en is natuurlijk vrij zilt.

 

Foto's: Erwin Acke -  Erwinacke.blogspot.com


Booking.com