Parque Nacional de Garajonay, La Gomera

Gepubliceerd op 30 juli 2018 om 08:47


Parque Nacional de Garajonay, La Gomera

Nationaal park Garajonay in het Spaans: Parque nacional de Garajonay en ligt op het Canarische Eiland La Gomera, Spanje. Vanaf 1981 is het een nationaal park en  vanaf 1986 staat het op de Wereld erfgoed lijst van de UNESCO.  Het Nationaal park Garajonay is vanaf 1988 ook uitgeroepen  'Europees vogelreservaat'.

 

Het park is vernoemd naar de rotsformatie van Garajonay; het hoogste punt van het eiland op 1.484 m. en ligt grotendeels op een plateau met een hoogte van 790-1.400 m boven het zeeniveau. De naam 'Garajonay' baseert voorts op een oud verhaal van de Guanchen over Gara en Jonay; een soort Canarische Romeo en Julia.

 

Klimaat en vegetatie

Het klimaat is vochtig (neerslag 600 tot 900 mm per jaar) en niet al te warm (gemiddeld 14 à 15 °C). De vegetatie bestaat overwegend uit laurisilva; dit zijn vochtige subtropische bossen die in het Tertiair bijna heel Europa besloegen. In het bos groeien groenblijvende, hardhouten bomen die tot veertig meter hoog kunnen worden; Laurus azorica en Laurus novocanariensis. Dit soort vegetatie is verder nog te vinden op de Azoren en op Madeira.

 

Inheemse fauna

De laurierbossen hebben een gevarieerde onderbegroeiing en huisvesten een rijk leven aan planten, ongewervelden, vogels en vleermuizen, waaronder een aanzienlijk aantal endemische soorten.

 

Onder de duizend diersoorten in het bos, waarvan er ongeveer honderdvijftig inheems zijn, vindt men bijvoorbeeld de reptielen Gallotia gomerana en de West-Canarische skink. Ook de mediterrane boomkikker kan men er aantreffen.

 

Het park staat bekend als een van de beste plaatsen om twee soorten Canarische duiven te observeren; de laurierduif en de bolles laurierduif.

 

Overige

Tijdens een grote bosbrand in augustus 2012 werd achthonderd hectare van het park in de as gelegd. Het bezoekerscentrum van het park. Juego de Bolas. bevindt zich in La Palmita-Agulo. De tuinen rondom hebben het karakter van een botanische tuin. Het nationale park wordt doorkruist door een dicht netwerk van wandelpaden.


ACSI Kampeerreizen