De ijsgrot van Sant Blai in Bocairent

Gepubliceerd op 3 september 2018 om 19:29


De ijsgrot van Sant Blai in Bocairent

De ijsgrot van Sant Blai in BocairentBocairent een dorpje in de Spaanse provincie Valencia ligt in het zuidelijk deel van de provincie Valencia. Dit leuke en charmante dorpje Bocairent ligt op ongeveer 100 kilometer van de stad Valencia en telt ongeveer 5000 inwoners. Bocairent, dit middeleeuwse dorp heeft een klooster, en tal van andere bezienswaardigheden,  zoals het natuurgebied de Sierra Mariola, Moorse grotten en de ijsgrot van Sant Blai

 

De ijsgrot van Sant Blai in Bocairent

Vóór de komst van de koel-vriescombinatie werd de koude van de natuur aangewend en was er een bloeiende  handel in sneeuw en ijs, een bedrijf dat zijn hoogtepunt bereikte in de XVII en XIX eeuw

Sneeuw verzamelen, bewaren, vervoeren, verkopen en consumeren maakte deel uit van een activiteit die nu verloren is gegaan. Getuigenis van deze eens zo bloeiende onderneming zijn de ijsputten, ijsgrotten of ijskelders die bewaard zijn gebleven voor het nageslacht.

 

In Bocairent zijn er verschillende voorbeelden van deze karakteristieke gebouwen: de enorme ijsgrot van En Miquel (Cava de En Miquel) en de Xàtiva ijskelders (Cavetes de Xàtiva) zijn opmerkelijke architecturale voorbeelden van de handel in sneeuw en ijs in de Sierra Mariola, evenals de ijsgrot van Sant Blai (Cava de Sant Blai), waarvan het gebruik tot in de achttiende eeuw is gedocumenteerd. De ijsgrot van Sant Blai bevindt zich achter de middeleeuwse wijk Bocairent, naast het pad dat je naar de Moorse grotten brengt.

 

Cava de Sant Blai is een cirkelvormige put van 7,70 meter diameter en 11 meter diep, met half bolvormig dak in metselwerk. Op het hoogste niveau is een opening waar de sneeuw kan ingebracht worden. Onderaan de ijsgrot is in de zijwand een afvoer in de rots  uitgehouwen om het smeltwater te laten weglopen. Deze galerij van slechts 1.80 meter hoog, 1 meter breed en 20 meter lang is tegenwoordig een van de toegangen tot de ijskelder.

 

Mooi te combineren met de " Moorse Grotten"

 

contact :

website : www.bocairent.org

telefoon : (+34) 962 905 062

email : bocairent@touristinfo.net

adres :

Carrer Ruta de les Covetes 2, 46880 Bocairent

 

Bron:  Hondon-nieves.blogspot.com     |     Wim Kuyps


ACSI Kampeerreizen