De grotten van San José

Gepubliceerd op 12 juli 2018 om 10:46
De grotten van San José - De bijzonder grotten van San José, Valenciaans:  Grutas de San Josep

De grotten van San José - De bijzonder grotten van San José, Valenciaans:  Grutas de San Josep, grenzend aan het Sierra de Espadán natuurreservaat liggen de imposante grotten van San José op circa 45 kilometer van de stad ValenciaDe grotten van San José zijn ongekend in Europa

Je vindt de grotten op zo’n 45 km vanaf Valencia. Deze schitterende grotten, met een belangrijke grot schilderkunst erin bevinden zich in het centrum van de gemeente Vall de Uxó, ook bekend als Vall-llarga , Vall del Duc of eenvoudigweg als La Vall ; 118 m boven de zeespiegel.

In deze uniek grotten, vind je de langst bevaarbare ondergrondse rivier van Europa. De grotten van San José zijn ongeveer 2750 meter lang maar zijn jammer genoeg maar tot 800 meter toegankelijk voor bezoekers.

 

Geschiedenis

De grotten werden ontdekt in 1902. Echter, uit de archeologische resten is opgemaakt dat de grotten ongeveer al 17.000 jaar geleden door mensen werden bewoont in ieder geval bezocht.

 

De grotten van San José zijn in de loop der jaren bewerkt,  er werden loopbruggen aangelegd doorgangen gecreeërd en vergroot, gebaggerd en er werdt een dam gebouwd dit alles om bezoekers de mogelijkheid te geven deze grotten te bezoeken zowel te voet als met bootjes

 

Zo werd in de loop der jaren ook diversen nieuwe galerijen ontdekt zoals ‘Lago Azul’ het blauwe meer. Deze naam heeft deze te danken aan het klaar heldere en blauwe water en werdt ‘Galería Seca’ ontdekt ((droge galerij).


De grotten van San José - De bijzonder grotten van San José, Valenciaans:  Grutas de San Josep

Route door de grotten 

In de grotten van San José is er een vaste route die je dient te lopen. Andere delen zijn namelijk afgesloten voor publiek. Na de entree van de grotten kom je eerst door een stukje grot waar je nog te voet doorheen kunt. Vervolgens kom je aan bij de ‘pier’ waar je met een groepje in één van de bootjes stapt. Na het maken van een groepsfoto (die je later kunt kopen) door een fotograaf ga je met de ‘kapitein’ van het bootje door de rivier. De eerste ruimte waar je aankomt, is de Sala de los Murciélagos (de Vleermuizenzaal). Deze zaal heet niet voor niets zo, want hier woonde vroeger een groot aantal vleermuizen en als je geluk hebt, kun je er nog een paar spotten. Via de Paseo de los Enamorados (de Gang der Verliefden) vaar je vervolgens door het Dianameer. Omdat hier zoveel onnatuurlijk licht schijnt, is hier veel groen mos gaan groeien. De kapitein van je bootje zal je hier waarschijnlijk ook op wijzen. Vanaf hier zul je een 36 meter lange en 8 meter diepe rivier varen, de Galería de los Sifones. Dit is het diepste gedeelte van de hele grot. De rest van de grotten zijn behoorlijk ondiep.

 

Na dit lange stuk rivier zul je weer bij een pier aankomen waar je uitstapt. Vervolgens zul je een stukje lopend (voor de wat langere mensen bukkend!) door de grotten gaan waar je langs de Cascade de la Flor (Bloemwaterval) loopt. Op het plafond kun je één van de pareltjes van de Grutas de San Jose bekijken. Hier stroomt namelijk vanaf 14 meter hoogte druppel voor druppel water en dat heeft door de jaren heen een indrukwekkend plafond opgeleverd. Uiteindelijk eindig je de looproute in de Sala de la Catedral (de Kathedraalzaal) waar je een heel plafond van stalactieten kunt bewonderen. Hierna stap je weer in het bootje om het laatste stuk af te leggen waar je in het begin bent opgestapt.Adres:
Paraje de San Jose s/n, 
12600 La Vall d'Uixo, Spanje
 
Tel: +34 964 69 05 76
 
 

Openingstijden

Van oktober t/m mei
Maandag t/m zondag: 10.15 uur t/m 13.15 uur en van  15.30 uur t/m 17.45 uur

Van juni t/m juli
Maandag t/m zondag: 11.00 uur t/m 13.15 uur en van 15.30 uur t/m 18.30 uur

in augustus
Maandag t/m zondag: 11.00 uur t/m 13.15 uur en van 15.30 uur t/m 19.15 uur

In september
Maandag t/m zondag: 11.00 uur t/m 13.15 uur en van 15.30 uur t/m 18.30 uur

 

Bron: Route door de grotten is van Verrassend Valencia


sunweb-zonvakantie-Spanje zonvakantie-tui, Spanje zonvakantie-Spanje Reisburo-zonvakantie
Solmar Zon bestemmingen - Spanje