El Torcal de Antequera in de provincie Málaga, Andalusië

Gepubliceerd op 29 juni 2018 om 13:42
El Torcal de Antequera 

El Torcal de Antequera  -  El Torcal is een Natuur Reservaat in de buurt van Antequera in de provincie Málaga. Het park ligt ongeveer dertig kilometer noordelijk van de stad Málaga. El Torcal is een van de meest spectaculaire natuurlijke landschappen in Spanje.Het gebied staat bekend om zijn bijzondere kalksteen rotsformaties die onder de zee ongeveer 150 miljoen jaar geleden tijdens de Jura-periode hun oorsprong hadden. In die tijd, door een enorme druk die werd veroorzaakt door beweging van de tektonische platen van de aarde is de zeebodem gedwongen te stijgen naar een hoogte van meer dan 1300 meter, en is er zo een van de meest opvallende karst landschappen in heel Europa gevormd.
De grijze kalksteen is gevormd door een eigenaardige erosief proces dat bekend staat als karstic gieten, dat is de naam die aan de chemische reactie wordt gegeven op het oplosbare kalksteen rots door kooldioxide in regenwater en ijs.

 

Maar je hoeft niet een geoloog te zijn om te beseffen dat El Torcal een wonderland van kalkstenen structuren biedt, torenhoge rotsen en kliffen met grotten, galerijen en steegjes. Zelfs de weg naar het natuurreservaat zorgt voor een indrukwekkende rit, maar niets kan je voorbereiden op je eerste aanblik van El Torcal. Je zou denken dat vanwege de hoogte er weinig vegetatie zou zijn, maar natuurliefhebbers zullen zich in hun element voelen. Zoals te verwachten zijn er vele soorten van rots planten, die bloeien in de spleten tussen de rotsen, maar er zijn vele andere interessante plantensoorten, waaronder de vele variëteiten van wilde orchideeën, pioenen, wilde lelies en rozen.

Als je van wilde dieren houdt, kijk dan uit voor gekko's, hagedissen, slangen, wilde geiten, runderen en vele kleine zoogdieren zoals mollen, zevenslapers of konijnen. Vergeet niet de lucht in de gaten te houden voor steenarenden, gieren en torenvalken die boven je hoofd cirkelen.

De toegang voor het Natuur Reservaat El Torcal is gratis en er zijn geen specifieke openings of sluitings tijden, het park is de hele dag open voor het publiek. Het bezoekerscentrum heeft wel aangegeven openingstijden, afhankelijk van de tijd van het jaar, en faciliteiten, waaronder een cafe, een cadeauwinkel, informatiebalie, expositie / film zaal, toiletten en voldoende gratis parkeergelegenheid.Zelfs als u verminderde mobiliteit heeft dan is de weg naar El Torcal de rit waard. Er is een oprit naar het bezoekerscentrum en het uitzichtpunt, "Mirador Las Ventanillas" ligt op slechts 100 meter afstand en heeft toegang niveau. Vanaf hier kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de stad Villanueva de la Concepción, het gebied van de Río Campanillas, Málaga en, op heldere dagen, kunt u de bergen van Marokko zien, op het Afrikaanse continent.

Er zijn aanwijzingen dat de Neanderthaler gedurende duizenden jaren in de grotten van El Torcal heeft gewoond. Maar dit is niet zo verbazend, gezien de nabijheid van de oude dolmens in Antequera en de best bewaarde overblijfselen van de Neanderthaler ooit gevonden in West-Europa, in een grot in de buurt van de Zafarraya Pass.

 

Meer informatie vind je HIER over diversen routes etc.etc.


sunweb-zonvakantie-Spanje zonvakantie-tui, Spanje zonvakantie-Spanje Reisburo-zonvakantie
Solmar Zon bestemmingen - Spanje