Ontdek Spanje » Blog » De Prachtigste en mooiste bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd


De Prachtigste en mooiste bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd

De Prachtigste en mooiste bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd. Wist je dat Spanje meer dan 700 jaar bezet is geweest door de Moren? Dit was de naam van de islamitische bevolking in het middeleeuwse Spanje. De Moren, Berbers en Arabieren uit Noord Afrika hebben het huidige Spaanse honderden jaren bestuurd en regeert en hebben gelijktijdig veel invloed uitgeoefend op de geschiedenis, cultuur, bouwwerken, taal, dans en nog veel meer!In het jaar 711 vielen de Moren Spanje binnen onder de leiding van Tariq ibn Zijad. In de decennia hierna wisten zij bijna heel Spanje en het zuiden van Portugal te veroveren. De islamitische verovering van het Visigotische koninkrijk in de 8e eeuw bracht het schiereiland grotendeels onder islamitische heerschappij, met uitzondering van het uiterste noorden, de gebieden Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. Na eeuwen van oorlogen restte in de 13e eeuw alleen nog het Koninkrijk Granada dat in 1492 werd veroverd door het Katholieke Koningspaar Ferdinand en isabel, waarmee het Iberisch Schiereiland weer geheel in christelijke handen viel. Op veel plaatsen in Spanje worden jaarlijks optochten van christenstrijders en Moorse tegenstanders gehouden om de overwinning van de christenen op de Moren te vieren.

 

Feit is echter wel dat de Moren of Islamieten gedurende meer dan 700 jaar bezetting een grote invloed hebben gehad op de namen van personen en steden, de bevolking, de taal, de cultuur zoals muziek en dans maar ook de prachtige gebouwen die ze plaatsten in het huidige Spanje. Veel van deze prachtige culturele en architectonische hoogstandjes zijn verloren gegaan in de vele oorlogen die men voerde maar gelukkig was men verstandig genoeg om diverse constructies te handhaven waar de bezoekers van het tegenwoordige Spanje veelvuldig van genieten. Het merendeel van de bouwwerken is te vinden in Andalusië of zoals de Moren dat noemden, Al-Andalus. Hieronder staan de mooiste vermeld.


De historische stad Cuenca in Castilla la Mancha

Prachtige bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd, de historische stad Cuenca in Castilla la Mancha - De historische stad Cuenca in Castilla la Mancha werd in de 8e eeuw gebouwd door de Moren, die hier in het hart van het kalifaat van Córdoba een burcht (kunka, een verklaring voor de naam Cuenca) bouwde, ook de oude stadsmuren rond de binnenstad werden door de Moren gebouwd.

Lees meer »

Torre del Oro in Sevilla, Andalusië

Prachtige bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd, Torre del Oro in Sevilla, Andalusië - De Torre del Oro ofwel De Gouden Toren  staat in de stad Sevilla aan de Paseo Cristóbal Colón en naast de rivier Guadalquivir. De sage, hoe de gouden toren van Sevilla aan zijn naam kwam. De toren "Torre del Oro" stamt uit de 12e eeuw en ligt  aan de Paseo Cristóbal Colón en de rivier Guadalquivir.  Toen Sevilla door de Almohaden als hoofdstad was gekozen, werden er twee bouwwerken gebouwd de Torre del Oro en de Giralda. 

Lees meer »

Castillo de Gormaz in Soria, Castilla y Léon

Prachtige bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd, Castillo de Gormaz in Soria, Castilla y Léon - Kasteel van Gormaz - Het Gormaz kasteel is een vesting van islamitische oorsprong gelegen naast de stad Gormaz ( Soria , Spanje ) waarvan de bouw begon in de negende eeuw , tijdens het kalifaat van Cordoba op de overblijfselen van een voormalig kasteel van christelijke of islamitische afkomst. 

Lees meer »

Alcazaba in Málaga, Andalusië

Prachtige bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd, La Alcazaba - Moors fort in Málaga - Het Alcazaba ligt in de stad Málaga. Dit voormalig Moors fort ligt tegen een helling met aan de voet van die heuvel de overblijfselen van Teatro Romana ( Romeins theater). Het Alcazaba ~ Arabisch al-qasbah ~ wat betekent "citadel, deze Moorse vesting die tegen een helling van de Gibralfaroberg aangebouwd ligt is hoger dan de stad Málaga. Het uitzicht vanuit La Alcazaba is prachtig.

Lees meer »

La Giralda in Sevilla, Andalusië

Prachtige bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd, La Giralda toren in Sevilla, Andalusië - Giralda de klokkentoren van Sevilla - De Giralda toren in de magische stad Sevilla, deze klokkentoren heeft een hoogte van 104 meter en is één van de mooiste en oudste bezienswaardigheden van de stad Sevilla. De Giralda was eens de hoogste minaret van de wereld, gebouwd door de Almohaden tussen 1184-1195. 

Lees meer »

Mezquita de Bab al-Mardum in Toledo, Castilla-La Mancha

Prachtige bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd,Mezquita de Bab al-Mardum in Toledo, Castilla-La Mancha - Mezquita de Bab al-Mardum ligt in de prachtige stad Toledo zijn meerdere bouwwerken uit de tijd van de Moren te vinden. Voorbeelden zijn de Mezquita de Bab al-Mardum die werd gebouwd in het jaar 999, het tijdperk van de Kalifaat van Córdoba. 

Lees meer »

Aljafería in Zaragoza, Aragón

Prachtige bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd, Aljafería in Zaragoza, Aragón - De Aljafería in Zaragoza, Aragón is een paleis omgeven door een burcht, gebouwd in de tweede helft van de elfde eeuw in Zaragoza als de zetel van de Banu Hud-dynastie tijdens de regering van Abu Jaffar al-Muqtadir.

Lees meer »

Madīnat al-Zahrā in Córdoba, Andalusië

Prachtige bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd, Madīnat al-Zahrā in Córdoba, Andalusië - Madīnat al-Zahrā in Córdoba ligt net 8 kilometer buiten de Zuid Spaanse stad Córdoba. Madinat al Zahra betekent letterlijk de stad van Zahra en welke in het Spaans ook wel Medina Azahara genoemd wordt.

Lees meer »

Alcazar in Sevilla, Andalusië

Prachtige bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd, Het Alcazar in Sevilla, Andalusië -  Het Alcazar in Sevilla in het Nederlands  het Koninklijk Paleis van Sevilla (Real Alcázar) is één van de oudste paleizen van Europa en staat vanaf 1987 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Als de koninklijke familie van Spanje Sevilla bezoekt dan is Real Alcázar hun officiële verblijfsplaats.

Lees meer »

De Mezquita in Córdoba, Andalusië

Prachtige bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd, De Mezquita - Kathedraal in Cordoba,  Andalusië - De Mezquita is de Spaanse naam voor moskee. De Kathedraal van de Andalusische stad Córdoba is de Mezquita.  De kathedraal van Córdoba bevind zich in het historische centrum van de stad en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. 

Lees meer »

Het Alhambra in Granada, Andalusië

Prachtige bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd, het Alhambra in Granada, Andalusië - Het Alhambra in Granada is wellicht wel het bekendste Moorse bouwwerk wat nog te vinden is in Spanje waar jaarlijks dan ook miljoenen bezoekers naar toe gaan om de pracht en praal te bekijken. Waarschijnlijk is men in het jaar 899 met de bouw van het Alhambra begonnen, iets wat niet helemaal zeker is, maar het complex werd pas bekend nadat het in 1238 het Koninklijk Paleis werd van Muhammad Ibn Nasr.

Lees meer »
Booking.com