De historische stad Cuenca in Castilla la Mancha

Gepubliceerd op 7 juli 2018 om 10:53
De historische stad Cuenca in Castilla la Mancha

Prachtige bouwwerken uit de Islamitische en Moorse tijd, de historische stad Cuenca in Castilla la Mancha - De historische stad Cuenca in Castilla la Mancha werd in de 8e eeuw gebouwd door de Moren, die hier in het hart van het kalifaat van Córdoba een burcht (kunka, een verklaring voor de naam Cuenca) bouwde, ook de oude stadsmuren rond de binnenstad werden door de Moren gebouwd.Op op 21 september 1177 werdt de stad tijdens de Reconquista veroverd door de Castiliaanse koning Alfons VIII.

 

Al Vlug na de verovering werd begonnen met de bouw van een kathedraal en werdt Cuenca  een koninklijke stad en bisdom. Elk jaar wordt de verovering van de stad door Castiliaanse koning Alfons VIII groot gevierd van 18 tot en met 21 september met San Mateo.

 

De stad Cuenca  is verdeeld in twee delen, het oude stadsdeel (casco antiguo) en het ‘nieuwe’ stads gedeelte. De oude gedeelte wordt afgescheiden door de rivier Huecaris 

Het oude stadsdeel (casco antiguo) is schilderachtig en kent onder meer de genoemde kathedraal uit de 12e eeuw, de eerste gotische kathedraal van Spanje. De façade van de kathedraal werd in de 19e eeuw toegevoegd.


De historische stad Cuenca in Castilla la Mancha

De oude, uit de middeleeuwen daterende binnenstad is gebouwd op een heuvelrug tussen de rivieren Júcar en Huécar en daardoor langgerekt van vorm. Centrale plek is het Plaza Mayor, waaraan de kathedraal en het stadhuis gelegen zijn.

 

De stad Cuenca is een van mooiste Middeleeuwse plaatsen in Spanje, hier vind je ook de beroemde Casas Colgadas (hangende huizen), opgehangen aan steile kliffen met uitzicht op de Huecar rivier. 

 

Deze Casas Colgadas (hangende huizen) zijn in de vijftiende eeuw gebouwd. Midden de twintigste eeuw zijn de laatste drie huizen gerestaureerd door de Filippijnse kunstschilder en kunstverzamelaar Zóbel. In deze huizen is nu het Museum van Spaanse Abstracte Kunst vinden.

 

Vlak buiten Cuenca ligt het treinstation van de AVE. Met deze hogesnelheidslijn zijn het centrum van  Madrid en  Valencia binnen een uur te bereiken.

 

Cuenca is in 1996 op de Unesco lijst geplaatst.


sunweb-zonvakantie-Spanje zonvakantie-tui, Spanje zonvakantie-Spanje Reisburo-zonvakantie
De Jong- zonvakanties Spanje
Eliza was here!
vakantiereizen PrijsVrij
Trivago hotel vergelijker
Solmar Zon bestemmingen - Spanje
Traveltroef-koffer vol kortingen