Romería de Santa Marta de Ribarteme

Gepubliceerd op 5 juli 2018 om 18:10
Santa Marta de Ribarteme - As Neves in Pontevedra, Galicië

Santa Marta de Ribarteme - As Neves in Pontevedra, Galicië - Santa Marta de Ribarteme is een heel eigenaardig festival. Mensen die bijna-doodervaringen meegemaakt hebben, worden tijdens het festival door de straten gedragen in open doodskisten.Tijdens het festivals van Santa Marta van Ribarteme, As Neves (Pontevedra) of El Cristo van A Pobra do Caramiñal (A Coruña), worden mannen en vrouwen in lijkwaden gewikkeld in doodskisten gelegen en gedragen door familieleden. Ze doen dit als teken van dankbaarheid voor de Maagd Maria die hun geliefden beschermd heeft.

 

De romería de Santa Marta wordt elk jaar gevierd op 29 juli in de Parochie van Sant Xose de Ribarteme, As Neves, in Pontevedra, Galicië. Het is een bedevaart van de doodskisten of de processie van de bijna doden.

 

Santa Marta was de zuster van Llàtzer en om die reden is ze volgens de christelijke traditie de beschermer van diegenen die het gevaar van de dood in de ogen gezien hebben. Met de processie van 29 juli willen de gelovigen hun dankbaarheid tonen van hun wonderbaarlijke genezing van een ernstig ziek familielid. Een soort belofte na de vele gebeden die er in de eerste plaats op gericht zijn te bedanken dat ze niet in een kist terechtgekomen zijn.

 

Zodra de mis voorbij is, klinken de kerkklokken, waar iedereen naar de dichtst bijzijnde begraafplaats gaat, van waaruit ze in processie terugkeren naar de kerk, terwijl de mensen zingen "Virgen Santa Marta, ster van het noorden, wij brengen jullie die de dood hebben gezien." In het geval van kinderen zijn de doodskisten leeg. De stoet wordt gevolgd door andere boetelingen die, als ze niet in een kist willen liggen, hun kleren met een wit gaas bedekken en lopen met een kaars achter het beeld dat ook tijdens de processie de kisten vergezelt. Santa Marta houd haar rechterhand hoog om een beschermend signaal te geven naar degenen die erin geslaagd zijn te ontsnappen aan de dood, die de gelovigen compenseren door offers te brengen.

 Deze traditie heeft al enkele eeuwen oud. De aanbeveling van een bisschop in 1700 aan de rector van Sta. Marta om de kerk te repareren met het geld van de bijna doden, betekent de eerste historische referentie van deze viering. Sindsdien worden duizenden pelgrims per jaar opgeroepen naar het kleine stadje As Neves te komen, om samen met de inwoners  het beeld van Santa Marta te begeleiden.

 

Vele mensen nationaal als internationaal, ontmoeten elkaar hier om dit feest te vieren, dat elk jaar door ongeveer 20.000 mensen bezocht wordt. In 2008 beschreef de prestigieuze Britse krant 'The Guardian' de processie van Santa Marta de Ribarteme als het op een na zeldzaamste feest ter wereld.

 

Op zondag 29 juli, wijdt ONCE, zijn dagelijkse loting aan het feest van Santa Marta de Ribarteme, waarbij ongeveer 5 miljoen loten worden verkocht, met een foto van de beroemde bedevaart.

 

Santa Marta de Ribarteme is niet echt een typische Spaanse feest, maar na dit ritueel zal er volop gefeest worden met muziek, lekker eten en het onvermijdelijke vuurwerk.


sunweb-zonvakantie-Spanje zonvakantie-tui, Spanje zonvakantie-Spanje Reisburo-zonvakantie
Solmar Zon bestemmingen - Spanje