Semana Santa in Spanje

Gepubliceerd op 23 juni 2018 om 18:18
Semana Santa in Spanje

Semana Santa in Spanje - De Semana Santa is in Spanje de gebruikte benaming voor de Goede Week, de week voor Pasen, die in Spanje uitbundig gevierd wordt. De Spanjaarden doen boete, en pijnigen zichzelf voor hun zonden. Dit is de oorsprong van al deze processies.



In Spanje trekken processies uit die in een barokke vormgeving en met groots vertoon het lijden van Christus en Maria in de straten zichtbaar maken. Kenmerkend zijn de grote beeldengroepen die op vergulde platformen (paso's) worden rondgedragen. Over het algemeen heeft elke processie een paso met een tafereel uit het lijden van Christus en een paso met een droeve Maria. Deze processies zijn in essentie boeteprocessies. Er lopen steevast boetelingen in mee, die kleding dragen met puntvormige maskers, om de anonimiteit te waarborgen. Deze kostuums zijn later ook door de (overigens sterk anti-katholieke) Amerikaanse Ku Klux Klan gebruikt, waardoor het beeld van de Spaanse boeteling bij sommigen in het westen een negatieve connotatie heeft gekregen.

Deze plechtigheden vinden voor al plaats, in de hoofdsteden van de provincies van Andalusië, Sevilla, Huelva, Cádiz, Málaga, Córdoba, Granada, Jaén en Almería. Maar ook in vele dorpen en kleinere steden hebben hun eigen tradities, vaak met elk hun eigen bijzonderheden. De processies in Málaga onderscheiden zich door hun afwijkende paso's, daar Trónos genaamd, die veel groter zijn dan elders en door honderdvijftig Hombres del trono gedragen moeten worden.

 

Meer informatie over de Semana Santa vind je HIER