Horchata een typisch Spaans drankje.

Gepubliceerd op 19 september 2018 om 18:51


Horchata is een veel gedronken drankje in de regio Valencia, dit tradicioneel drankje wordt ijskoud, en vaak samen met een Fartones (zoete broodstengel) die in de Horchata gedoopt wordt geserveerd. Deze drankjes worden verkocht in de al om bekende horchat

Horchata is een typisch Spaans drankje - Het plaatsje Alboraya en zijn Horchata ligt in de Spaanse provincie Valencia in de regio Valencia. Horchata is een veel gedronken drankje in de regio Valencia, dit traditioneel drankje wordt ijskoud, en vaak samen met een Fartones (zoete broodstengel) die in de Horchata gedoopt wordt geserveerd. 

 

Deze drankjes worden verkocht in de al om bekende horchaterías. In een horchateria serveert man natuurlijk horchata maar ook granizados, koffies, fartón (zoete broodstengel), ijs en koffie. In de winter zijn vele horchaterias dicht of verkopen dan churros met heerlijke dikke warme chocolademelk of Buñuelos

 

De gemeente Alboraya en zijn Horchata Route

De gemeente Alboraya heeft een leuke  "horchata route" uitgezet, waarmee je een goed overzicht krijgt van de horchaterías in het stadje Alboraya.

 

Het horchata en chufa museum in Alboraya

Als je meer wilt weten over de horchata en de chufa wortel en hoe en waar het van gemaakt wordt? Breng dan een bezoek aan het horchata en chufa museum. Maar maak eerst een afspraak via e-mail info@elmachistre.es of bel +31 665570 761

 

Een glas horchata de Chufa - Horchata, in het Valenciaans: orxata genoemd, in het Spaans Horchata. Het is een drankje uit de regio Valencia, en wordt gemaakt van aardamandelen ook wel  tijgernoten genoemd met,water en suiker. Het is een melkachtige substantie, in Nederland wordt dit drankje Chufamelk of tijgernotenmelk genoemd.

 

Teelt

In de in de regio Valencia, Alboraya wordt in het gebied "l'Horta Nord" knolcyperus geteeld. Hier wordt van de knolletjes de drank Horchata gemaakt. In maart en april worden de knolletjes gepoot en van oktober tot december geoogst.

 

De knolletjes werden al geteeld in de Nijlvallei door de Oude Egyptenaren. De Arabieren brachten de knolcyperus in de achtste eeuw mee naar Spanje, van waaruit het zich verder over Europa verspreidde.

 

Medische weetjes over de horchata

  • Veel vezels
  • geen cholesterol;
  • Heeft o.a. vitamine C, E, mineralen zoals fosfor, magnesium en calcium
  • Goede stoelgang;
  • Minder kans op slagaderverharding;
  • Minder kans op darmkanker;
  • Hoort bij het Mediterrane dieet
  • Goed voor kids en zwangere vrouwen

 

Naar Alboraya vanuit Valencia op de fiets of met de metro of bus

Op de Fiets

Alboraya op de fiets:  Huur een fiets en volg de boulevard in noordelijke richtingen buig onder de V21 door naar links, en ga het dorpje Alboraya ontdekken.

Denk er aan op de borden staat zowel Alboraya als Alboraia. Het is op de fiets ongeveer 3 kilometer en je bent er op de fiets in ongeveer in 15 á 20 minuten in Alboraya.

 

Openbaar vervoer

Alboraya heeft twee metrostations die aangesloten zijn op het netwerk van de metro van Valencia, Alboraya-Palmaret en Alboraya-Peris Aragó.

Neem vanuit Valencia metro 3 en stap uit bij bovengenoemde metro stations

Of neem Buslijn 70 die rijdt ook naar Alboraya .


ACSI Kampeerreizen