Tortilla española of tortilla de patatas - een typisch Spaans gerecht

Gepubliceerd op 19 september 2018 om 19:05


Tortilla española of tortilla de patatas is een typisch Spaans gerecht

Tortilla española of tortilla de patatas is een typisch Spaans gerecht - Er is eigenlijk geen tapasbar in Spanje waar je deze heerlijke omelet niet geserveerd wordt. Dit is een echte Spaanse klassieker en wordt zowel als tapa maar ook als een compleet gerecht gegeten bijvoorbeeld met een vers stokbroodje of een heerlijke salade.

 

De tortilla española of tortilla de patatas is een typisch Spaans gerecht wat tevens als tapa gegeten kan worden. De tortilla de patatas is een dikke omelet van ei, aardappels en olijfolie. Regelmatig wordt er ui of knoflook toegevoegd en in enkele regio’s zoals Catalunya ook spinazie of aubergine of in Baskenland en Cantabria kabeljauw of tonijn.

 

De Spaanse tortilla kan zowel koud alsook warm gegeten worden en tevens geserveerd worden in punten als een tapa, met of zonder brood en daarnaast ook op een baguette met tomaat of in blokjes geserveerd als een snack. De Spaanse tortilla moet niet verward worden met de Mexicaanse tortilla, een pannenkoek va maismeel, en de tortilla francesa, een gewone omelet.

 

Ondanks het feit dat de tortilla als een typische Spaanse maaltijd gezien wordt is het niet helemaal zeker waar de oorsprong ligt. Over het algemeen gaat men ervanuit dat de tortilla de papata bedacht is tijdens de Spaanse overheersing in Amerika in de 16e eeuw. De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel aangezien de aardappels, de papas, naar Europa werden gebracht door de Spaanse ontdekkingsreizigers. De toevoeging van aardappels aan geklutste eieren wordt gezien als een toevoeging om het ei gerecht zwaarder te maken, met name voor de militairen in die tijd.

 

Er bestaat eigenlijk geen standaard wijze van het bereiden van een tortilla. Net zoals de ingrediënten kunnen variëren, verschilt de bereidingswijze.Hier een recept van holabarcelona.nl

Ingrediënten

Voor 8 – 10 porties:

– 125 ml olijfolie

– 600 g aardappelen, in dunne gelijkmatig plakjes geschild

– 1 grote ui, fijngesneden

– 6 grote eieren

– zout en peper

 

Recept: Spaanse tortilla

1. Verhit een braadpan (bij voorkeur met antiaanbaklaag) van 25 cm doorsnede boven een hoge vlam. Doe de olijfolie in de pan en laat deze warm worden. Draai het vuur laag en voeg de aardappelen toe en laat ze bakken. Voeg daarna de uien toe. Het geheel moet in totaal 15-20 minuten bakken tot de aardappelen zacht zijn.

 

2. Klop ondertussen de eieren los in een grote kom en voeg zout en peper toe.

 

3. Laat de aardappelen en uien boven een hittebestendige schaal uitlekken om de olie te bewaren. Laat ze eventjes afkoelen en voeg ze toe aan de losgeklopte eieren en laat ze 10 minuten staan.

 

4. Verhit de pan opnieuw boven een matig vuur met 4 eetlepels van de bewaarde olie. Voeg het eimengsel toe en strik het oppervlak glad met een spatel. Til de randen zo nu en dan met de spatel op voor een mooie ronde rand. Laat het eimengsel ongeveer 5 minuten bakken tot dat de onderkant van het mengsel gestold is en blijf de pan af en toe schudden.

 

5. Maak met de spatel de zijkant van de tortilla los. Plaats een groot bord op de pan en keer de pan en het bord samen om zo dat de tortilla op het bord terecht komt.

 

6. Doe een eetlepel van de resterende olie in de pan en draai deze even rond. Laat de tortilla voorzichtig weer in de pan glijden. De tortilla ligt nu ondersteboven. Ga met de spatel langs de rand zo dat de tortilla mooi rond wordt. Laat het nog 3 minuten bakken totdat de eieren gestold zijn en de onderkant goudbruin is. Hij moet dan gaar maar nog licht vochtig zijn.

 

7. Neem de pan van het vuur en laat de tortilla op een bord glijden. Snijd de tortilla in mooie punten en serveer de tortilla als het nog warm is. Tip: tortilla is ook prima om in de koelkast nog een dag te bewaren en om koud te eten.

 

Bron: Spanjetoptien.nl


ACSI Kampeerreizen