Crema Catalana een typisch Spaans dessert

Gepubliceerd op 17 september 2018 om 16:15


Crema catalana een typisch Spaans dessert, maar Crema catalana is eigenlijk een typisch Catalaans dessert,

Crema catalana - Crema catalana een typisch Spaans dessert, maar Crema catalana is eigenlijk een typisch Catalaans dessert, dan het is in Catalonië ontstaan. Crema catalana is Catalaans voor "Catalaanse room", ook wel bekend als crema de Sant Josep, in het Nederlands, room van de Heilige Jozef, dit karakteristiek dessert wordt gemaakt op basis van custard.

Het kan zeker gerekend worden tot de hoogtepunten van de Catalaanse keuken.

 

Traditioneel wordt het gerecht op 19 maart bereid en gegeten, de dag van Sint-Jozef.

 

De precieze oorsprong van het toetje is onbekend. Crema catalana wordt in Catalonië door velen gezien als de voorloper van de Franse crème brûlée, alhoewel ook de Fransen en de Engelsen aanspraak maken op de uitvinding van dit nagerecht. De bereiding en ingrediënten verschillen: crema catalana wordt in een pan op het vuur bereid en niet au bain-marie zoals de crème brûlée. In crema catalana wordt vooral melk gebruikt en in crème brûlée vooral room. Bij een crème brûlée is een smaakmaker vanille, terwijl crema catalana op smaak wordt gebracht met een kaneelstokje en de schil van een citroen.

 

Het nagerecht wordt meestal in platte aarden schaaltjes geserveerd. Voor serveren wordt een laagje suiker met een speciaal spiraalvormig ijzer gebrand. De suiker wordt dan gekaramelliseerd en vormt een hard, flinterdun laagje op de room. Voor het karamelliseren van de suiker zijn verschillende apparaten beschikbaar. De originele brander moet eerst in het vuur gehouden worden tot hij gloeiend heet is voordat hij op de crema catalana wordt gedrukt. Tegenwoordig worden er vooral elektrische ijzers gebruikt of een gasbrander.

 

Ingrediënten

  • melk
  • eierdooiers
  • room
  • citroenschil
  • kaneelstokje
  • suiker
  • bindmiddel

 

Hier de video

 


Bron: Wikipedia


ACSI Kampeerreizen