Wereld Paella Dag 2018

Gepubliceerd op 15 september 2018 om 07:33


World Paella Day - Vier de Wereld Paella Dag op 20 september. Deze Internationale Paella Dag (WorldPaellaDay) is een initiatief onder leiding van de stad Valencia, de Valencia Tourism Foundation en verschillende andere organisaties. Dit mediterrane recept laat bij uitstek zien traditie, cultuur en goede smaak. Draag een ‘rijstkorreltje’ bij en ga heerlijk genieten van een heerlijke paella op Worldpaelladay.

 

Op Wereld Paella Dag staat er op elke menukaart in de restaurants, in ziekenhuizen, in de scholen en bij vele andere organisaties paella op het menu, niet alleen in de regio Valencia maar ook in de meeste  Spaanse bedrijven en dat in Spanje als ook in de rest van de wereld.

 

Waarom in September? Dit is de maand waarin hét ingrediënt voor de Paella wordt geoogst: rijst. Tijdens deze Paella dag in de maand september vinden er diversen activiteiten plaats, zoals een internationale paella wedstrijd in de wijk Sueca, de Rijstdagen MadeinCV en het Fiesta de la Siega del Arroz, het oogstfeest in natuurpark Albufera.

 

Ontstaansgeschiedenis

De bakermat van de paella is de regio Valencia waar sinds de 8e eeuw de typische paella-rijst, een korte dikke korrel met een groot absorberend vermogen, verbouwd wordt. Hier ontstond dan ook de Paella Valenciana met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten als konijn, kip en eventueel slakken. Aan de kust werd echter een andere paella gemaakt de Paella de Marisco of Paella Marinera, de bekende paella met vis en schaaldieren. Daarnaast bestaan er ook nog Paella Mixtas van vlees en vis en vegetarische paella’s met artisjokken die het vlees vervangen. Van een oorspronkelijk eenvoudig boerengerecht is de paella veranderd in een feestmaaltijd.De naamgeving

Het gerecht paella dankt zijn naam aan de pan waarin het bereid wordt. Het woord paella vindt zijn oorsprong in de Latijnse benaming voor pan, namelijk patella. Taalkundigen zien vanuit dit woord het ontstaan van het Catalaanse/Valenciaanse woord paella (patella) voor pan. Door de jaren heen werd het woord paella in de rest van Spanje synoniem voor arroz valenciano (of arroz a la valenciana) zoals het gerecht voorheen bekendstond, en is het een afgeleide van 'arroz en paella'/ 'arroz a la paella'. In Valencia worden in tegenstelling tot de rest van Spanje de woorden "paella" en "paellera" beide gebruikt voor het aanduiden van deze pan.

 

Naast bovengenoemde oorsprong van het woord paella zijn er vele geromantiseerde en folkloristische vertellingen over de naamgeving. Zo zou de naam paella mogelijk afgeleid zijn van het gebruik dat de mannen eens per jaar voor de vrouwen van het dorp kookten. Aangezien ze de restjes van de dagen ervoor gebruikten, werd het een bonte maaltijd. De platte manier om "voor haar" (para ella) te zeggen, is pa' ella. Dit is later een woord geworden, paella.

 

Een variant op het "voor haar" (para ella)-verhaal is dat de koningin van Spanje een Valenciaans dorp zou aandoen en dat de dorpsbewoners hierop een speciale maaltijd para ella wilden bereiden.

 

Een ander oud verhaal vertelt over hoe de hofhoudingen van Moorse koningen rijstschotels bereidden met de kliekjes van de koninklijke banketten. 'Paella' zou daarbij afgeleid kunnen zijn van het Arabische woord voor restjes: 'baqiyah'. In het algemeen wordt aangenomen dat paella reeds aan de koningshuizen van Frankrijk en Spanje werd geserveerd. De Romeinen zouden zelfs al een vroege vorm van paella kunnen hebben gehad.

 

Bron: Spanje Vandaag en Wikipedia


ACSI Kampeerreizen