Wat is een chiringuito in Spanje

Gepubliceerd op 11 september 2018 11:16Wat is een chiringuito in Spanje

Wat is een chiringuito in Spanje - Een chiringuito, in het Catalaans een guingueta genoemd, soms kom je ook de naam xiringuito tegen is een Spaanse strandtent, meestal een bar  die voornamelijk drankjes en tapas verkoopt, en soms maaltijden, in een meer of minder voorlopig gebouw, vaak op een strand. in Andalusië, blijven chiringuitos het hele jaar open.

 

Ongetwijfeld heb je de naam wel eens gezien als je in Spanje bent en waarschijnlijk heb je er wel eens gezeten, de chiringuito. Deze strandbars/restaurants zijn te vinden op de Spaanse stranden en dienen om de strandganger te voorzien van schaduw, drinken, ijs, snacks en in sommige gevallen een maaltijd.

Een chiringuito is een naam die men heeft gegeven aan de bars en restaurants die op de Spaanse stranden te vinden zijn, vergelijkbaar met strandpaviljoens of strandbars in Nederland en België maar dan meestal kleiner in opzet.

 

Bij sommige chiringuitos is het alleen mogelijk om drinken, snacks en ijs te kopen terwijl andere chiringuitos naast het eerdergenoemde ook complete maaltijden serveren. In principe hebben alle chiringuitos een bar met overdekt terras waar de strandganger terecht kan om in de schaduw te genieten van een koel drankje, koud ijsje of warme maaltijd.

 

Eerste in Sitges

Over het algemeen wordt aangenomen dat de allereerste chiringuito in het jaar 1913 in de kustplaats Sitges, net onder Barcelona, werd geopend. Deze staat er nog steeds en men beweerd dat de naam “chiringuito” afgeleid is van de wijze waarop cubanen een koffie bestelden door te zeggen “chiringo” of zelfs “chiringuito”.


Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

De eigenaar van die strandbar, el capitán Calafell, noemde zijn lokaal uiteindelijk chiringuito vanwege zijn band met de indianos (Spaanse emigranten van de zuid Amerikaanse landen die rijk terugkeerden naar Spanje).

 

Tijdelijk

De chiringuitos zijn op de meeste plaatsen in Spanje tijdelijk van aard en worden alleen gedurende de warme zomermaanden geopend. Op veel plaatsen worden de chiringuitos afgebroken na de zomer om ze wanneer de zomer weer begint weer op te bouwen. Op andere locaties, waaronder veel in Andalusië, blijven chiringuitos het hele jaar open.

 
De moderne chiringuito
De moderne chiringuito, die je steeds vaker ziet, lijkt meer op een beachclub
Bekijk ook goed de menukaart, dan hoe meer sterretjes je op de menu kaart tegen komt, hoe duurder het kan worden, bijvoorbeeld;  ‘IVA excluido’ (exclusief btw),  stokbroodje met boter, waar je helemaal niet om gevraagd hebt, of je moet voor je bestek betalen,  of gerechten zijn zonder aardappels en groente, die moet je extra bestellen. En als er iemand voor de deur staat die je probeert binnen te halen is opletten geblazen.  
 

ACSI Kampeerreizen


«   »