Wat is een chiringuito in Spanje

Gepubliceerd op 11 september 2018 om 11:16

Wat is een chiringuito? Vaak wordt het chiringuito genoemd, soms ook xiringuito. Dit is in het Catalaans een guingueta en wij Nederlanders zeggen ook wel: strandtent. Wat is dit precies?Chiringuito in de Spaanse cultuur

De Spanjaarden houden natuurlijk van het strand. Dit is erg belangrijk in de Spaanse cultuur. Je wilt tussen de middag dan ook het liefst een drankje doen met collega's, of met vrienden in een chiringuito. Hier kun je een visje eten met een biertje. Het zijn geen uitgebreide maaltijden maar het is een snelle hap met de nadruk op vis. Gegrilde sardientjes of een stukje tonijn met patat, dit is wat je kunt eten in zo'n chiringuito. Het is eigenlijk niets meer dan een hapje en een drankje in de schaduw aan het strand.

Strandtent, strandpaviljoen

In Nederland zou je het een strandtent noemen. De strandtenten zelf zouden zich strandpaviljoens noemen, of strandbar. In Spanje zijn ze vaak iets groter dan in Nederland, en het is duidelijk drukker tussen de middag dan 's avonds.

IJsjes en snacks

Behalve eten en drinken kun je er natuurlijk ook een ijsje kopen, of snacks. Sommige chiringuito's hebben wel uitgebreide maaltijden. Dit is echter niet typisch Spaans om te doen, zij bieden dit dan voornamelijk aan voor de toeristen.

Eerste chiringuito

De allereerste chiringuito werd volgens de meeste Spanjaarden in 1913 in Sitges geopend. Dit ligt vlakbij Barcelona. De naam chiringuito komt van chiringo, iets dat de Cubanen blijkbaar veel gebruikten. De chiringuito bij Sitges bestaat nog steeds! Vanwege de vele Spaanse emigranten in deze chiringuito, doopte de eigenaar - el capitán Calafell - zijn strandtent om tot een echte chiringuito. 


Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

Hele jaar open?

Zijn chiringuito's dan het hele jaar open? Ja en nee, dit ligt aan de kust en dit ligt aan de strandbar zelf. In het zuiden van Spanje zijn chiringuitos het hele jaar open. Dit is omdat het altijd wel warm blijft en er wel klandizie aan het strand is. Aan de costa Brava is dit veel minder het geval, hier zijn de meeste chiringuito's enkel tijdens de zomermaanden geopend. Soms worden ze zelfs afgebroken, soms blijft het gebouw wel staan. Hierdoor zien sommige chiringuito's er een beetje provisioneel uit; ze moeten aan het einde van de zomer weer worden afgebroken.

Tegenwoordig

Vandaag de dag weten de eigenaars van de chiringuito's ook wel dat ze ook toeristen bedienen. De menu's zijn daarom ook te lezen in het Engels en het is meer een beachclub. Ze bieden vaak hamaca's aan (strandbedjes) voor bijvoorbeeld 5 euro per dag en binden zo de strandganger ook aan zich.


ACSI Kampeerreizen