Reisimpressies van De stad San Sebastian

Vakantie in de stad San Sebastian. Ontdek de stad San Sebastian met de leukste tips en de mooiste bezienswaardigheden!


Advertentie


San Sebastián was culturele hoofdstad in 2016

De stad San Sebastian in het Baskenland is verkozen tot culturele hoofdstad van Europa in 2016. Ze zal die titel delen met de al eerder aangeduide Poolse stad Wroclaw. De titel van culturele hoofdstad van Europa wordt sinds 1985 jaarlijks toegekend aan een of meerdere steden binnen de Europese Unie. Het doel hiervan is de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen.

San Sebastian staat bekend om zijn schelpvormige baai, elegante Belle Epoque gebouwen en het jaarlijkse filmfestival. Ook geniet de stad een uitstekende culinaire reputatie. Culturele hoofdsteden organiseren een heel jaar lang tentoonstellingen, voorstellingen en andere culturele evenementen.

San Sebastian (Baskische naam: “Donostia”, Spaanse naam: “San Sebastián”, officiële naam: ”Donostia-San Sebastián”) is een prachtige,  elegante en mondaine badplaats aan de Noord-Spaanse costa in de Spaanse autonome regio Baskenland, in het noorden van Spanje. Het is de hoofdstad van de provincie Gipuzkoa

San Sebastian is een kleine stad met zo’n 200.000 inwoners. Toch voelt de stad niet klein aan. San Sebastian is een mengelmoesje van heuvels, surfstranden en historische gebouwen. De Basken zelf noemen de stad Donostia.

De stad gelegen aan de kust heeft een prachtige baai. Toepasselijk genoemd 'de baai van San Sebastian' met het eiland van Santa Klara in het midden. In de zomer loopt deze baai vol met jachten van allerlei formaten. De stad is dan ook bekend om zijn relatief rijke gasten. Plaza de la Constitución is het centrale plein waar veel festivals en optredens worden gegeven. Het jaarlijkse filmfestival van San Sebastian is misschien wel de beste periode om de stad te bezoeken. Er zijn dan veel feestjes, festivals en andere bezigheden die de stad nog net iets leuker maken dan deze eigenlijk al is.

 

Een van de leukere wijkjes van San Sebastian is het artistieke wijkje aan de rivierbedding; Gros. Een ander gezellig wijkje is Parte Vieja. Ze hebben hun eigen taal, tradities, cultuur en geschiedenis. De Basken zijn ook zeer trots op hun eigen cultuur en stellen het niet op prijs als je ze als Spanjaard aanduidt! De Basken beslissen zelf over hun inkomstenbelasting, onderwijs en gezondheidszorg.

Surfen in Baskenland is ook een absolute aanrader. Door de sterke wind en natuurlijke windtunnels zijn de golven in dit gebied werkelijk fantastisch. De regio rondom San Sebastian is dan ook een trekpleister voor surfers van alle windhoeken. De Basken in San Sebastian zijn overigens zeer trots op hun eigen cultuur en stellen het dan ook niet op prijs als je ze als Spanjaard aanduidt. Dit is ook jarenlang het centrum van de ETA geweest. Als gevolg hiervan mogen de Basken zelf beslissen over hun inkomstenbelasting, onderwijs en gezondheidszorg.


Advertentie

De snelste manier om in San Sebastian te komen is het vliegtuig pakken naar Bilbao. Hier vandaan is het een uurtje rijden. Een vliegticket mét tussenstop kost je zo’n € 150,-.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Eten
De Basken hebben een kookcultuur waarin vooral mannen de kookmuts op hebben. Dit nemen ze ook erg serieus. Want ze eten (6 maal per dag) alsof iedere maal hun laatste is. Niet zo heel gek dus dat de stad 16 Michelin sterren chefs heeft. Baskenland is geliefd om haar pinxtos (tapas) én kookclubs. Ook wel Txoko genoemd. San Sebastian is in ’t bezit van méér dan 200 kookclubs. Veel beroemde chefs hebben hier hun roots liggen.


San Sebastian, de stad van windsurfen, goed eten, eigen cultuur en geschiedenis, gezelligheid, festivals en een mooie strand…absoluut de moeite waard om ontdekt te worden

Beste reistijd
Mei t/m september


De stad zelf kun je het beste te voet of per fiets verkennen.

Tours in San Sebastian

Wil je San Sebastian in korte tijd op een ontspannende, informatieve manier ontdekken met lokale gids? Baja Bikes biedt je de beste tours in San Sebastian:
Highlights Fietstour    alles in 3 uur
Tapaswandeling        populaire excursie


Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt