Smullen van Valencia

Gepubliceerd op 13 oktober 2018 om 08:34


Smullen van Valencia

Smullen van Valencia - Smullen in Valencia, zoek je de mooiste en leukste bijzondere bezienswaardigheden van Valencia? Zoek je een unieke fiets tour en veel meer verrassende tips van Valencia? Wij laten je smullen van deze bruisende stad!

 

Al staat Valencia al snel in de schaduw van het alom bejubelde Barcelona. Maar ook deze Spaanse stad, die een stukje zuidelijker ligt, heeft het allemaal. Een knus oud centrum, futuristische bouwwerken, strand en vooral heel lekker eten…

 

Valencia

Zonder blikken of blozen zet de eigenaar van Café de Las Horas een grote kan met wodka, cava, Cointreau, sinaasappelsap en crushed ice op tafel. Dat het nog ochtend is, daar heeft hij maling aan. Zijn versie van de Agua de Valencia, dé lokale cocktail, is befaamd en moet worden geproefd. „Eigenlijk is het meer iets voor de lunch, voor ontbijt is het een beetje sterk”, lacht de gids die ons naar dit sfeervolle café met extravagant interieur heeft geloodst voor een goed begin van de tour door de stad. Het drankje smaakt in ieder geval als limonade…

 

De vruchtbare Valencia streek staat bekend om haar sinaasappels die het goed doen bij de gemiddelde temperatuur van 23 graden. Ze zijn niet over het hoofd te zien: overal in de stad staan vrolijke sinaasappelbomen. „Maar deze ‘stad sinaasappels’ zijn niet om te eten”, waarschuwt Vito, „ze zijn speciaal ontwikkeld voor de sier.”

 

Compacte stad

Valencia is een compacte stad, bijna alles is te bewandelen. In de moderne wijk L’Eixample wijst Vito op de etalages van de exclusieve boetiekjes. „Als de prijzen er niet bij staan, weet je het wel…” Dan maar bij de Mercado Colón naar binnen. De prachtige markthal doet denken aan een oud treinstation en is ontworpen door een leerling van Gaudi. Vroeger was hier de markt, nu zitten er barretjes in en is het vooral een ontmoetingsplek.

Anton Buitron, eigenaar van twee café’s in de hal, serveert een ander typisch drankje van hier: horchata. Zonder alcohol dit keer, gemaakt van chufas. „Deze aardamandelen worden vooral in omgeving Valencia gekweekt en rauw gemalen, want bij pasteuriseren of steriliseren verdwijnen de vitamines en calcium”, legt Anton uit. Verder zit er alleen water in en een klein beetje suiker en de smaak doet nog het meest denken aan amandelmelk. Helemaal volgens traditie dopen we er een farton in, een langwerpig zoet broodje met een laagje glazuursuiker. Vooral in de zomer is dit populair als ‘diner’, maar Anton raadt het drankje ook aan vóór en na het uitgaan. „Het werkt beschermend en is goed voor het herstel.”

Op naar de échte markt van Valencia; Mercado Central, gelegen in het historische centrum van de stad. Een gigantische ruimte gemaakt van staal en glas met een prachtige koepel en overal waar je kijkt kraampjes met groente, fruit, vis en vlees. Volgens Vito heeft het achttien jaar gekost om het gebouw te maken, niet zo gek met een oppervlakte van meer dan 7000 vierkante meter. „Voor veel mensen is dit de dichtstbijzijnde supermarkt”, vertelt Vito. De prijzen? „Onder de koepel zijn de producten het duurst, hoe verder daarvandaan hoe goedkoper. De bedragen die je nu te horen krijgt, zijn puur voor de oriëntatie. Als je vaker terugkomt, krijg je korting.”Paella

Voor het diner gaan we zelf aan de slag tijdens een workshop paella maken. Paella komt oorspronkelijk hier vandaan. De Moren brachten de rijstcultuur naar Valencia; in natuurpark Albufera, ongeveer tien kilometer buiten de stad, ligt het grootste rijstteeltgebied van Spanje. In restaurant Escuela de Arroces y Paella Valenciana staan kok Jaime en zijn assistent Lidia al klaar achter twee grote paella pannen. „Paella maken is echt een familie ding”, weet Jaime. „Veel families lunchen iedere zondag samen. We gaan nu koken, maar ook lol hebben, dat hoort erbij.”

Als de stukken kip, konijn en groente in de pan liggen, vertelt Lidia dat het een traditie is die langzaam uitdooft. „Mijn moeder maakt het nog wel, maar heeft het niet meer op mij overgedragen. Dat is bij veel mensen zo, daarom komen ze het hier leren.” Jaime heeft een laatste tip: „Zet het vuur nog even hoog voor een lekker knapperig korstje.” Als de paella op is, uiteraard hebben we samen uit één pan gegeten, overhandigt Jaime de diploma’s. „Dit betekent dat je paella voor familie en vrienden kunt maken, niet voor business!”

 

Fietsen in Valencia

De volgende dag staat er een fietstocht op het programma met Bajabikes dat er alles aan doet om mensen op het zadel te krijgen. „Valencia is heel geschikt om te fietsen, als je naar het Albufera park wilt, hoef je bijvoorbeeld maar twee straten over te steken.”

De rit van vandaag voert via de Torres des Serranos, de twee torens die nog zijn overgebleven van de oude stadsmuur uit de Moorse periode, naar het tien kilometer lange park. Aan het begin dierentuin Bioparc, aan het einde het strand; die richting gaan wij op. Onderweg doemt het magische gebouwencomplex La Ciudad de las Artes y las Ciencias (De Stad van de Kunsten en Wetenschap) op: waarin onder andere het grootse aquarium van Europa, een operahuis en museum zitten.

Een gek idee dat op deze route voorheen de rivier stroomde, die vanwege overstromingen is drooggelegd. „De gemeente wilde hier eerst een snelweg aanleggen. De bewoners mochten kiezen wat er dan wel zou komen, het werd dit park; een miljoenenproject waar de stad bijna aan failliet is gegaan…” Nadine voelde zich direct thuis in Valencia, vertelt ze als we even van de fiets stappen om van de zon te genieten op het strand. „Stress kennen ze hier niet. En ik ga elke dag uit eten, voor 10 euro heb je een drie gangen diner!”Chocolade

In chocolaterie Bertal aan het Plaça de la Reina nemen we afscheid van Valencia. Einde middag zitten hier vooral oude echtpaartjes, vanaf een uur of zeven komen er juist veel jonge mensen om crêpes te eten. De chocolademelk blijkt anders dan we zijn gewend: veel dikker, een soort pap.

En ook hier gaat weer iets in, de Spanjaarden houden van dippen; een churros, een soort langwerpige oliebol zonder rozijnen. Heerlijk! Met chorizo worsten, paella rijst en turrón (een soort nougat) in de koffer vertrekken we. Zodat we thuis, met familie, die fijne Valenciaanse eetcultuur kunnen doorvoeren.


Reiswijzer Valencia

Valencia is minder dan drie uur vliegen vanaf Schiphol. Diversen vliegmaatschappijenbieden rechtstreekse vluchten aan. Vanaf Barcelona is het ongeveer 3,5 uur rijden met de gehuurde auto naar Valencia. Kijk voor meer informatie op ontdek-valencia

 

3 Top activiteiten

Doe een fietstour aan het begin van je trip en geniet daarna van alle handige tips. Met een gids zie je veel sneller de belangrijkste hotspots, je leert Valencia echt kennen en je voelt je direct thuis.

 

 

Valencia Fietstocht + Tapas

met een Nederlandse privégids verken je Valencia op de fiets. Zo fiets je door het culturele centrum, de rivierbeddingen, de stieren arena, de beroemde kathedraal en langs bijvoorbeeld La Ciudad de las Artes y de las Ciencias, de Tuinen van de Turia en de Serranos torens. Bij elke stop vertelt de gids je weer iets nieuws over de top bezienswaardigheden in Valencia

 

Beklim El Miguelete.

Voor een prachtig uitzicht over de stad hoef je slechts 207 treden te beklimmen, namelijk de toren van de symbolische kathedraal van Valencia. Kost slechts een paar euro.

 

Hotel Tip:

Als je een hotel boekt dat verder van het centrum ligt, dat je dan wel op het openbaar vervoer aangewezen bent en deze rijden niet tot laat in de nacht.  Terwijl de restaurants, disco's en bars tot laat in de nacht geopend zijn.  Er rijden wel nachtbussen maar deze rijden niet regelmatig.

 

Het beste is bij de boeking van een hotel naar de postcodes te kijken, Postcode: 46001 ( centrum), Postcodes: 46002 en 46003 zijn de wijken die de eerste ring vormen

 


Booking.com

Street art

Borrelen en feesten gebeurt vooral in het hart El Carmen, de charmante en oudste wijk van de stad. Maar behalve de vele bars, de oude gebouwen en pleinen is hier veel graffiti te zien. Met spectaculaire kunstwerken van street art grootheden als Escif.

 

Bron: Telegraaf.nl   |   Hanna Gillissen