De Spaanse Via Verdes - groene wandel en fietswegen over oude spoorlijnen

Gepubliceerd op 10 juni 2019 om 20:01

De “Via Verdes” in het Nederlands "Groene Wegen" wandel en fietswegen over oude spoorlijnen in Spanje.

VIA VERDE”® is een geregistreerd Spaans handelsmerk dat beschermd wordt door de Stichting Spaanse Spoorwegen (FFE) en waarvan het gebruik beperkt is tot de routes die lopen over de oude spoorweginfrastructuur. Alle Spaanse Groene Wegen hebben een gezamenlijk logo en bewegwijzeringHet concept van de Groene Weg houdt niet alleen het geschikt maken van de spoorlijnen in, maar ook de restauratie van meer dan 100 oude spoorwegstations die klaargemaakt worden voor het aanbieden van diensten zoals horeca, accommodatie, fietsverhuur, informatiecentra, etc.

De Spaanse Via Verdes

De Groene Wegen bieden vele mogelijke routes door de natuur: van routes van een paar kilometer en meer stedelijke routes tot plattelands routes van ongeveer 200 kilometer. En allemaal zijn

ze origineel, aantrekkelijk en gevarieerd. Het is daarom een goed alternatief voor diegenen die de landschappen, de cultuur en het erfgoed van Spanje willen leren kennen op een makkelijke en duurzame manier.

Leer de “Via Verdes” over oude spoorlijnen in Spanje kennen

In Spanje kun je op heel veel plaatsen goed, mooi en fantastisch wandelen en fietsen en de Vias Verdes zijn ook een onderdeel van het netwerk van wandel- en fietspaden. De Groene Wegen zijn oude spoorlijnen die niet meer in gebruik zijn en die nu hergebruikt worden als niet gemotoriseerde routes die men te voet of per fiets kan afleggen. Op dit moment telt Spanje een netwerk van 120 Vias Verdes met in totaal 2.500 kilometer aan wandelpaden, prachtig gelegen in de natuur.

Sinds dat men in het jaar 1993 is begonnen met het opnieuw inrichten en hergebruiken van oude spoorlijnen die vaak in verval waren geraakt, is het netwerk van Vias Verdes gestaag uitgegroeid tot een totaal van 120 Groene Wegen verdeeld over heel Spanje.Met een totale lengte van 2.500 kilometer kunnen wandelaars en fietsers genieten van de oude trein infrastructuur zoals bruggen en tunnels die nu om zijn getoverd tot prachtig gelegen wandel/fietspaden. Het aantal Vias Verdes is groeiende en er komen elk jaar wel enkele nieuwe Groene Wegen bij of reeds bestaande routes worden beter of langer gemaakt.

 

Duurzaam

Deze Groene Wegen zijn een aantrekkelijke en duurzame manier om van de natuurlijke omgeving en van een rijk Spaans spoorwegerfgoed te genieten. De Vias Verdes vergemakkelijken het beoefenen van actieve en gezonde recreatie en bevorderen een mentaliteitsverandering ten gunste van duurzame mobiliteit in de huidige samenleving.

Dat klinkt allemaal leuk en aardig maar eigenlijk is het belangrijkste dat deze Groene Wegen prachtig gelegen zijn in de natuur en het wandelen of fietsen over de oude spoorweglijnen makkelijk door iedereen te doen is.

Houdt er echter wel rekening mee dat deze speciale wandel- en fietspaden in de meeste gevallen door de natuur gaan waarbij leuke dorpjes en andere monumenten niet langs de route liggen. Om die te bekijken dien je dus van de route af te wijken. Daarnaast kan het voorkomen dat op sommige routes het onderhoud niet al te best is. Dat komt deels door vandalisme en deels door het uitgestrekte netwerk van wandel- en fietspaden dat onderhouden dient te worden.

 

Spoorwegen

De Vias Verdes worden beheerd door de Stichting Spaanse Spoorwegen (FFE) waarbij het concept van de Groene Wegen niet ophoudt bij het geschikt maken van de oude spoorlijnen maar ook de restauratie van meer dan 100 oude spoorwegstations die langs de vele routes te vinden zijn. Deze gebouwen worden klaargemaakt voor diensten als horeca, fietsverhuur, informatiecentra, overnachtingen etc.


Boek je hotel en huurauto vlug, goed en goedkoop

Ontdek Sevilla in Spanje op een leuke en gemakkelijke manier

Zoek je hotel in Spanje

Hier vind je de beste accommodaties in Spanje, hier vind je van goedkope overnachtingen in een hostel tot 5 sterren hotels in Spanje. Reserveer hier een overnachting vlug, goed en voordelig tegen de laagste tarieven en de beste aanbiedingen! Vergelijk en  reserveer voor de beste prijs .. Boek nu en betaal Later!

Booking.com

Huur een auto in Spanje zonder zorgen

Met een huurauto van Sunny Cars hoef je je nergens druk om te maken. Je huurauto is namelijk standaard optimaal verzekerd. Dus ook tegen schade aan glasbanden-bodem-dak en diefstal. Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Tenzij je het zelf wel heel bont gemaakt hebt, betalen we het eigen risico gewoon aan je terug.

Routes

De Groene Wegen bieden vele mogelijke en verschillende routes door de natuur met routes van slechts enkele kilometers lang tot plattelandsroutes van meer dan 200 kilometer. Alle routes zijn daarnaast origineel, aantrekkelijk en gevarieerd waardoor het goede alternatieven zijn voor diegene die landschappen, cultuur en het erfgoed van Spanje willen leren kennen op een makkelijke, actieve en duurzame manier. Bekijk HIER de omschrijvingen van alle routes.

 

Voorbereiden

Voordat je aan een Via Verde begint is het wel vaak verstandig om informatie in te winnen op de website van de VIAS VERDES of de folders na te lezen over de mogelijkheden en toestand van de Groene Wegen die men wil gaan bewandelen of fietsen.

De informatie is op de website beschikbaar in het Spaans en in het Engels. Meer informatie kun je ook nalezen in deze Nederlandse folder die je hier kunt downloaden in PDF.

Voor Android telefoons heeft Via Verde sinds mei dit jaar ook een speciale smartphone app met daarin een kaart en alle routes. Helaas is deze app alleen nog in het Spaans te gebruiken. Bekijk de app HIER in de Google Play Store.

 

Eigenaardigheden

In Andalusië zijn 24 Vias Verdes te vinden waarbij een van de meest bijzondere de Via Verde del Aceite in Jaén is.


In Madrid heeft men de mogelijkheid om met de metro naar het beginpunt van een Via Verde te reizen. Het gaat om de Via Verde del Tajuña.


Op het eiland Mallorca ligt een Via Verde die de stad Manacor verbindt met Artá, een route van 29 kilometer langs onder andere San Lorenzo de Cardessar en Son Servera.


Aan de Costa Brava ligt de Via Verde del Carrilet II die vanaf de stranden van Sant Felíu over een 39 kilometer lange route het binnenland in gaat.


Aan de Costa Dorada ligt de Via Verde meer naar het binnenland in de Terra Alta en verbindt de stations van Arnes met die van Pinell de Brai. Deze route is 24 kilometer lang.


In de provincie Alicante zijn zes Groene Wegen te vinden waaronder de routes bij Denía, Alcoi, Torrevieja en Ibi. De provincie Castellón en Valencia hebben ook gezamenlijk vijf Vias Verdes.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Misschien ook interessant: