Ontdek Spanje » Alicante » Costa Blanca »  Guadalest


Reisimpressies van het dorpje Guadalest

El Castell de Guadalest - Ontdek Guadalest met leuke vakantietips & informatie! In de bergen van de provincie Alicante, op ongeveer 25 kilometer van Benidorm ligt het prachtige dorpje El Castell de Guadalest en het kasteel Casa Orduña!Guadalest ligt volledig  op een moeilijk toegankelijke kalkrotsen aan de noordkant van de Sierra díAitana, maar het blijft een zeer aantrekkelijk gesitueerd dorp. Via een steile en bochtige maar duidelijk aan gegeven weg met prachtige uitzichten, kun je de burcht al van ver zien. De trap van de parkeer plaats naar de bovenstad wordt dan ook gepolijst door de voetstappen aan duizenden dagjes mensen die het adelaarsnest, met prachtig uitzicht, komen bekijken. 

Guadalest is een dorpje dat is gebouwd op een bergtop die moeilijk toegang biedt en wordt omgeven door de bergen Aitana, Serella en Xorta. In 1644 werd Guadalest door een aardbeving getroffen, waardoor er veel schade ontstond. Guadalest bestaat eigenlijk  uit het kasteel St josé en het ordunahuis dat gebouwd werd naar de aardbeving van 1644 toen de bijgebouwen van het kasteel werden verwoest.

De toegang tot het kasteel was via de pas van St. José. Later werden de huizen gebouwd die zijn gelegen aan het einde van de vallei.

Onder het plaatsje ligt de dam van Guadalest een stuwmeer die  tussen 1953 en 1964.werdt gebouwd. En water levert aan een aantal steden en dorpen in de omgeving.

In het jaar 715 vestigden zich hier  de Moren en waar  Guadalest zijn naam aan verdankt
Guadalest was een onderdeel van het domein van Teodomiro en Tarik. In 1238 veroverde  Jamie I de plaats, maar bleef tot 1245 niet bezet. Nadat hij  tegenaanvallen van de Moren die in de Vall de Gallinera, Confrides, Alcala en Pego woonden neergeslagen had. De Moren probeerden het in 1248 nog eens onder het gezag van Alazraq maar werden opnieuw verslagen en gelijktijdig verbannen uit het koninkrijk van Valencia. Maar de Moren gingen niet weg en Alazraq probeerde het in 1253 nog eens maar hij werd wederom verslagen door Jamie I en nu verbannen uit het gehele koninkrijk. In 1275 moesten de Mooren die van verblijf plaats veranderde eerst toestemming hebben van de  Christenen.       

Maar Alazraq keerde naar zijn verbanning in 1276 terug en opgejut door het voormalige hoofd van Finestrat, probeerde hij het opnieuw. De Moren werden ook dit maal verslagen en Alazraq werd gedood in de slag bij Alcoy door de troepen van de zoon van de koning, Don Pedro. Alle Moren die hierna bleven, werden in 1609 in opdracht van Felipe III verbannen. Dit leide tot een nieuwe opstand van meer dan 20.000 Moren, geleid door Mellini, een Moor uit Guadalest. Mellini werd verslagen en de meeste Moren gingen toen naar Afrika vanuit de havens van Alicante en Denia.

Twee aardbevingen, één in 1644 en één in 1748, eisten hun tol in Guadales. Aan het begin van de 18de eeuw, tijdens de Spaanse successen, ontplofte de buskruit voorraad. Het is nooit bekend geworden of dit een ongeluk was of niet. De militaire effectiviteit na dit alles was zo goed als weg en in 1848 werd Guadalest verlaten.

 

Hier onder een foto impressie van Guadalest

Via een Museum waar je kunt zien hoe de mensen damaals gewerkt hebben kun je naar boven op  de Burcht komenSpanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt