Reisimpressies van Dénia aan de Costa Blanca

Denia - Ontdek Denia met leuke vakantietips & informatie! In de provincie Alicante aan de Costa Blanca ligt het prachtige dorpje Denia. 

Dénia is een Spaanse gemeente, vissersplaats en badplaats en Dénia is zeker een van de mooiste dorpjes aan de Costa Blanca.Dénia is één van de oudste dorpen aan de Costa Blanca. Er zijn bewijzen van menselijke bewoning in het gebied sinds de prehistorie en er zijn aanzienlijke Iberische ruïnes op de heuvels in de buurt. In de 4e eeuw voor Christus was het een Griekse kolonie van Marseille of Empúries die wordt genoemd door Strabo als Hemeroscòpion. Het was een bondgenoot van Rome tijdens de Punische Oorlogen, en werd later opgenomen in de Romeinse possessione met de naam Dianum. In de 1e eeuw v.Chr vestigde Quintus Sertorius hier een Romeinse marinebasis.

 

In 636-696, tijdens het Visigotische koninkrijk Iberia, was het de zetel van een bisschop, afhankelijk van Toledo. Na de islamitische verovering van Iberia en de ontbinding van het kalifaat Córdoba, werd Denia (bekend als Deniyya) de hoofdstad van een koninkrijk dat Taifa regeerde over een deel van de Valenciaanse kust en Ibiza. De Slavische slaven, saqaliba, slaagden erin om zich te bevrijden en naar Taifa lopen. Taifa verloor zijn onafhankelijkheid in 1076, toen het werd veroverd door Ahmad al-Muqtadir, heer van Zaragoza. Dit bleef zo tot de Almoraviden invasie in 1091. De islamitische Arabieren waren de oorspronkelijk bouwers van het gefortificeerde kasteel. De Fransen, die de stad voor vier jaar bezetten tijdens de Spaanse Successieoorlog, herbouwden het in het begin van de 19e eeuw.

De stad werd veroverd door de christen in 1244. Dit veroorzaakte een aftakeling voor de stad, die bijna onbewoond bleef na de ballingschap van het grootste deel van de moslimbevolking. Het werd later opnieuw bevolkt door de Valenciaanse regering. Gemaakt in een leengoed in 1298, werd het bezit van de familie de Sandoval uit 1431, hoewel de stad zelf werd teruggebracht onder de Aragonese kroon in 1455. Als markiezaat uit 1487, kreeg Dénia veel privileges dankzij Francisco Gómez de Sandoval y Rojas, hertog van Lerma, een favoriet van Philip III van Spanje. Het leed een verdere periode van verval na het decreet van uitzetting van de Moriscos (1609), waarin 25.000 mensen het markiezaat verlieten, waardoor de lokale economie in mineure staat verviel.

Het werd opnieuw aangekocht door de Spaanse kroon in 1803, waarna Dénia een steeds belangrijker rol als handelshaven kreeg. Een gemeenschap van Engels rozijnenhandelaren in Dénia leefde van 1800 tot de tijd van de Spaanse Burgeroorlog in de late jaren 1930.


Dénia is een populaire vakantiebestemming maar ook voor vele Nederlanders de plaats om te overwinteren.

 

Een grote bezienswaardigheid van Dénia is het kasteel van Dénia, dat hoog boven de stad uitkomt vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over Dénia en de jachthaven. Het kasteel is rond de 11e/12e eeuw na Christus gebouwd en in de nabije omgeving zijn ook nog oudere resten te vinden uit de Romeinse tijd.

Leuk zijn de oude straatjes bij het kasteel, prachtige huisjes in diversen kleuren en in het algemeen zeer goed onderhouden. Ten zuiden van de kasteel ingang bevindt zich Plaza de la Constitución met het gemeentehuis en de "Iglesia de la Asunción", een mooie in barock stijl gebouwde kerk.

Westelijk en Oostlijk van de haven liggen meerdere mooie en brede stranden. Het oostelijk gelegen strand Playa Punta Negra kun je heerlijk snorkelen en duiken.

Bezienswaardigheden
    * 12e eeuwse Moorse burcht
    * 16e eeuwse scheepswerf, gerenoveerd in de 18e eeuw
    * Diverse kerken, waaronder die van Sint Antonio (met klooster)
    * 16e eeuwse uitkijktoren
    * Montgó massief

De haven van Denia is zowel visserij haven, jachthaven en is de haven voor de veerboten die naar de Balearen vertrekken.Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt