De regio Aragón

Ontdek het mooiste van de regio Aragón. Ontdek de Somontano wijnen, de skigebieden in de Pyreneeën en de stad Zaragoza. Deze stad heeft een hele interessante geschiedenis!Aragón is een voorbeeld van natuurschoon

Ontdek, beleef en geniet van Aragón. Ontdek deze prachtige regio in het noorden van Spanje. Het gebied wisselt eeuwenoude dorpjes inclusief kastelen af met hoge bergen.

De regio Aragón grenst in het noorden aan Frankrijk, in het oosten aan Catalonië en aan Valencia in het zuidoosten. Zo heb je bergen (Pyreneeën) maar ook een riviergebied (de Ebro) en zonnige delen in de buurt van La Rioja en Catalonië. Aragón is een regio met veel diversiteit waar je heel goed kunt wandelen!Monumenten in Aragón

De streek is ook onderdeel van de pelgrimstocht naar Santiago. Daarom zie je duidelijk de katholieke geschiedenis terug in Aragón in de vorm van kloosters en kerken. Sommigen zijn door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Denk aan de basiliek van Nuestra Señora del Pilar in Zaragoza.

Aragón is de geboortestreek van de beroemde schilder Francisco de Goya. Dit is niet voor niets, het barst van de cultuur. Ook vind je in de streek mooie kerken en andere mudejar-architectuur monumenten.

Wintersport en natuur

Er zijn aan de kant van de pyreneeën veel skistations waar je kunt skiën en snowboarden. Goede wintersportgebieden zijn Formigal, Cerler en Candanchú.

Er is ook veel natuur te zien. Denk aan het nationale park van Ordesa en Monte Perdido (perfect voor avonturensporten in de buitenlucht) en aan de Pyreneeën. Je hoeft hier niet per se te wintersporten maar je kunt hier ook goed wandelen.

Ham en wijn

Ook komt er heel veel goed eten uit Aragón. Denk aan de ham van Teruel, of de producten van de vruchtbare vlakten van de Ebro. Ook komt er wijn vandaan met de naam Somontano. Deze wijnen horen tot de top van Spanje!

De provincies van Aragón zijn Huesca, Teruel en Zaragoza.

Koninkrijk Aragon

Het Koninkrijk Aragón was een middeleeuws koninkrijk dat zich uitstrekte van het huidige Aragón in Spanje tot en met west Griekenland. Het omvatte op het hoogtepunt alles wat daar tussenin lag. Van de Balearen tot en met Corsica, Sicilië en zuid-Italië. Deze delen van Europa zijn cultureel nog steeds een beetje met elkaar verweven, dat komt doordat het dus ooit 1 koninkrijk was.

Het had tot 1164 een personele unie met Barcelona maar slokte Barcelona toen op binnen de kroon van Aragón. De hoofdstad was Zaragoza, wat het tegenwoordig nog is. Deze stad heeft een grote hoeveelheid interessante bezienswaardigheden. Men spreekt behalve Spaans ook nog Catalaans en soms Italiaans. Het middeleeuwse koninkrijk was tot 1469 een machtig rijk. Hierna trouwde koning Ferdinand II met Isabella van Castilië, het huidige Spanje was geboren. In 1707 was de titel koning van Aragón officieel verdwenen.