De regio Aragón

Ontdek het mooiste van de regio Aragón

Vakantie Aragón - Ontdek, beleef en geniet van Aragón, ontdek dit prachtige natuurgebied in het noorden van Spanje, afgewisseld met hoge bergen en valleien met prachtige eeuwenoude authentieke dorpjes en kastelen.

 

Aragón grenst in het noorden aan Frankrijk, in het oosten aan Catalonië, in het zuiden aan Valencia en in het westen aan Castilië-La Mancha, Castilië en León, La Rioja en Navarra. De noordelijke grens met Frankrijk wordt gevormd door de pieken van de Pyreneeën. Het centrale deel van Aragón is vlakker, hier bevindt zich de stroomvlakte van de Ebro, die de staat van oost naar west doorkruist.Koninkrijk Aragon

Reino d'Aragón personele unie met Barcelona (1137-1164)
deel van de kroon van Aragon (1164-1707) Het koninkrijk Aragon binnen de kroon van Aragon (16e eeuw).
Algemene gegevens Hoofdstad Jaca (tot 1097)
Zaragoza (na 1118) Oppervlakte ± 280.000 km² (1443) Talen Spaans, Catalaans, Aragonees, Italiaans Religie(s) rooms-katholiek
Regering: Regeringsvorm monarchie Dynastie Jiménez (1035-1164)
Barcelona (1164-1410)
Trastámara (1412-1516)
Habsburg (1516-1707) Staatshoofd koning
Geschiedenis - eerste koning, Ramiro I van Aragon 1035 - personele unie met Barcelona 1137 - instelling van de kroon van Aragon 1164 - opgegaan in de kroon van Aragon 1707

Het koninkrijk Aragon (Spaans: Reino de Aragón, Aragonees: Reino d'Aragón, Catalaans: Regne d'Aragó) was een middeleeuws koninkrijk in het oosten van Spanje.

Het koninkrijk is rond 800 ontstaan als een Frankische mark, het graafschap Aragon in de omgeving van Jaca, de eerste hoofdstad, in de huidige Spaanse regio Aragón. Spoedig onttrok de graaf zich aan Frankische heerschappij maar werd daarna afhankelijk van het koninkrijk Navarra.

In 1035 werd het grote rijk van Sancho III van Navarra als aparte koninkrijken verdeeld onder zijn zonen. Ramiro I werd alzo als eerste tot koning van Aragon gekroond. Gedurende de reconquista werd het koninkrijk uitgebreid in zuidelijke richting. Na de verovering in 1118 werd Zaragoza de nieuwe hoofdstad.

In 1137 ontstond door het huwelijk van koningin Petronella van Aragon met graaf Ramon Berenguer IV van Barcelona (heerser van Catalonie) de Kroon van Aragón. In de daaropvolgende eeuwen wisten de koningen van de Kroon van Aragón door verovering een groot deel van oostelijk Iberië en het Middellandse Zeegebied onder hun heerschappij te brengen; zij verwierven Valencia, Catalonië, Corsica en Sicilië.

In 1469 huwde koning Ferdinand II met Isabella van Castilië. Uit de vereniging van de twee kronen ontstond Spanje. Gaandeweg raakten de kronen van Aragon en Castilië steeds meer met elkaar verweven en bleef het koninkrijk Aragon nog slechts in naam bestaan. Tijdens de Spaanse Successieoorlog, in 1707, werden titels, naamvoering en kroningen afgeschaft waardoor in feite het bestaan van het koninkrijk werd opgeheven.

Vele familiestukken, waaronder de serie wandtapijten 'De Eenhoorn' - La dame a la Licorne (1484-1500), zijn tentoongesteld in het Musée national du Moyen Âge in Parijs.

Aragón is onderverdeeld in drie provincies: Huesca,  Teruel,  Zaragoza

De hoofdstad van Aragon is Zaragoza. Deze oude stad heeft een schat aan oude bezienswaardigheden en kunstschatten in het historische centrum.

Dit is de geboortestreek van de beroemde schilder Francisco de Goya, er te skiën op de bekende skistations en te genieten van de typische gastronomie van de regio. Als je van cultuur houdt, reken er dan op dat je kloosters, kastelen en alle voorbeelden van de mudejar-architectuur kunt ontdekken die door de UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard, of monumenten zoals de basiliek van Nuestra Señora del Pilar. Deze streek is ook opgenomen in de beroemde pelgrimstocht naar Santiago. Als we het over natuur hebben, plan dan een bezoekje aan het nationale park van Ordesa en Monte Perdido (perfect voor avonturensporten in de buitenlucht) en aan de Pyreneeën, een ideale omgeving als je van skiën houdt in grote skistations zoals Candanchú of Formigal. Wat de gastronomie betreft, gaat er niets boven het proeven van de plaatselijke wijnen met aanduiding van herkomst zoals van Somontano, en de producten van de vruchtbare vlakten van de Ebro zoals het komkommerkruid of de bekende ham van Teruel.