Ontdek Spanje » Málaga » Vélez Málaga


Vélez Málaga stad aan de Costa del Sol

Vakantie in Vélez Málaga - Vélez-Málaga in het oostelijke deel van de Costa del sol is de hoofdstad van de Axarquía en ook Torre del Mar en Caleta de Velez aan de kust horen bij de gemeente Velez-Málaga. Ontdek & Beleef de stad Vélez Málaga, met de leukste tips en de mooiste bezienswaardigheden!Vélez - Málaga aan de Costa del Sol, Spanje

Vélez-Málaga is de hoofdstad van de Axarquía, het oostelijke deel van de provincie Málaga en ook Torre del Mar als Caleta de Velez die een sport en vissershaven heeft, horen officieel bij deze plaats.

Rond de stad Vélez-Málaga bevindt zich een groot landbouw gebied waar op veel moscatel druiven geteeld worden voor de beroemde Malaga-wijnen.

Vooral de oude stad, met zijn prachtige gebouwen is zeker een bezoek waard. Nog steeds vindt u er ook heel ongerepte stranden.

Vélez-Málaga is een rustige plaats in het zuiden van Andalusië. Dankzij een hoge gemiddelde temperatuur van 18 graden Celsius en de geringe neerslag heerst bijna elke dag een aangenaam klimaat. Vooral de overzichtelijkheid en merkbare kalmte maken Vélez-Málaga aantrekkelijk voor bezoekers. De inwoners van Vélez-Málaga hadden het in de geschiedenis niet altijd even gemakkelijk. In het jaar 1487 verdreef  Ferdinand II de Moorse heersers en de islamitische inwoners. De stad werd vervolgens gedomineerd door christenen. Bijzonder hard getroffen werd de stad in de 19e eeuw getroffen door de gele koorts, meer dan de helft van de bevolking stierf daardoor. De stad kon zich echter herstellen, waarbij het toerisme zorgde voor een opleving vanaf de jaren 60. Het christelijke karakter wordt duidelijk zichtbaar. Zo staan er vier kerken in Vélez-Málaga.

Semana Santa

De optochten tijdens de paasweek Semana Santa zijn in deze plaats erg sfeervol. Er is ook een speciaal Semana Santa museum geopend zodat je het hele jaar door de sfeer kunt proeven van dit religieuze spektakel.

Vélez - Málaga, oorspronkelijk de Romeinse nederzetting Mainoba. Van uit deze plaats is goed te zien dat dit gewest op een gigantisch, meer dan duizend vierkante kilometer groot amfitheater lijkt met bergen rondom die aflopen in de richting van de zee. Qp de Monte de Veas staat het kasteel oftewel vesting van Vélez Málaga waarnaar de stad vernoemd is. Het oude stadsgedeelte is tot kunsthistorisch monument verklaard met als belangrijkste bouwwerk de parochiekerk van Santa Maria la Mayor, in gotische mudejarstijl, gebouwd op de funderingen van een voormalige moskee. Ook de kloosters van San Francisco, Las Claras en Las Carmelitas zijn de moeite waard, evenals de kerken van San Juan Bautista en San José de la Soledad en de beroemde wegkapelletjes. De belangrijkste civiele gebouwen zijn het Huis van Cervantes en het Hospitaal van San Marcos.

In  Vélez-Málaga valt gelijk de resten van een  Moorse Alcazar vesting, die hoog boven de stad troont in het oog. Vroeger was de stad veel kleiner en door stadsmuren en vier stads torens omgeven. Dus gaan wij maar eens een kijkje boven nemen.

Boven aangekomen maakt het prachtige uitzicht over de stad en de omgeving weer veel goed.

Je ziet onder andere de St. Juan Bautista kerk. De kerk St. Juan Bautista uit de 16e eeuw staat was vroeger een Moskee. Er zijn archeologisch sporen gevonden uit de tijd van o.a. de Feniciërs, Carthagenen en de Romeinen. 

Bij de geschiedenis van Vélez-Málaga hoort ook het feit dat Ferdinand de katholiek het gebied in 1487 terug veroverde en het rijk van de Nasriden in twee delen deelde. De Nasriden waren een Arabische dynastie binnen het rijk van Granada, die regeerde van 1237 tot 1492. Je ziet mooie kerken uit de latere periode. Onder andere het klooster van St. Francisco uit de 15de eeuw. Er zijn mooie bogen en een versierd kruis. Ook het Klarissen klooster uit de 16 eeuw zoals Iglesia de Santa María staat in dit gebied. Het is een kerk die in het begin van de 16de eeuw in Mudéjar-stijl werd gebouwd.

De tram Vélez - Málaga - Torre del Mar

De burgemeester van Vélez - Málaga heeft wel een heel creatieve oplossing bedacht voor de onrendabele tramlij. De trams zijn verhuurd aan Australië. Ze zijn gedemonteerd en naar Australië verscheept, waar ze nu worden ingezet in Sydney.

De gemeente Vélez  Málaga, die zich gedwongen zag om de tramlijn met kustplaats Torre del Mar stil te leggen. Voor iedere passagier die met de tram reisde moest de gemeente namelijk 50 cent bijleggen en na vijf onrendabele jaren was dat niet langer houdbaar.
De trams zijn dus verhuurd, niet verkocht. Zodra Vélez - Málaga weer meer geld inneemt wil de burgemeester de tramlijn van Vélez - Málaga naar Torre del Mar namelijk weer in ere herstellen.

De markt van Velez - Malaga is op donderdag ochtend. 

Feria Velez - Malaga: begin mei