Ontdek Spanje » Granada » Bezienswaardigheden » Kathedraal van Granada


Kathedraal van Granada

Midden in de stad Granada staat de Kathedraal. Deze kathedraal werd in de zestiende eeuw gebouwd. Het is de hoofdkerk van het aartsbisdom Granada. Het is het grootste kerkgebouw in Granada, en is meer dan 100 meter lang! Bij de kathedraal van Granada staat ook de koninklijke kapel, met onder andere het praalgraf van Isabella en Ferdinand.


Geschiedenis van het kathedraal

Granada was de laatste stad die de christenen op de Moren in zuid-Spanje veroverden. Met deze verovering in het jaar 1492 (en ja, Columbus ontdekte toen ook Amerika!), werd Granada een zetel van de aartsbisschop. Het katholieke koningspaar Isabella en Ferdinand besloten tot de bouw van een nieuwe grotere kerk op de plaats van de moskee. Dit was in 1501. 4 jaar later, 1 jaar na de dood van Isabella, startte Ferdinand van Aragon de bouw van de kathedraal. In 1517 was deze al klaar, 1 jaar na zijn dood.

In 1518 wou de toenmalige burgermeester van Granada echter een Gotisch gebouw, en die kwam er. In 1528, toen hij werd ontslagen, diende een opvolger een nieuw plan in voor een kathedraal in renaissance-stijl. Deze kwam er, op de fundamenten van hetgeen wat al was gebouwd. In 1561 zou de kathedraal dan eindelijk afgebouwd moeten zijn, volgens de toenmalige plannen! Of toch niet? 

Nee, het ging veel langzamer. De ontwerper stierf in 1563 en zijn ontwerp werd een groot aantal keer aangepast. In 1704 werd de bouw gestaakt. Van de 2 torens was er slechts 1 afgebouwd. Op de plek waar de 2e toren had moeten komen, kwam uiteindelijk een barokke koepelkerk. Niet helemaal volgens de plannen van de oorspronkelijke ontwerper, hij zou zich nog meerdere malen omdraaien in zijn graf.Koninklijke Kapel

Tegenwoordig zijn de kathedraal en de koninklijke kapel (capilla real) van elkaar gescheiden. Volgens de oorspronkelijke plannen was dit niet zo. Aan de zuidkant van de kathedraal vind je deze capilla real. Ook zitten hieronder koninklijke graftombes van Isabella en Ferdinand. Deze zijn in Genua (hedendaags Italië) voltooid door Domenico Alessandro Fancelli. Het koninklijk paar ligt hier sinds 1521, nadat ze waren overgebracht vanuit het Alhambra. Deze verplaatsing werd bevolen door Karel V. Hij was de kleinzoon van het koningspaar.

Kunst

In de koninklijke kapel vind je verder een verzameling kunstvoorwerpen die Isabella zelf verzamelde. Ook werken van Dirk Bouts (overleden 1475), Rogier van der Weyden (overleden 1464) en Hans Memling (overleden 1494). 


Openingstijden en ticketprijs

Kathedraal

Adres:

Calle Gran Vía de Colón, 5 Granada

Openingstijden:

Maandag t/m zaterdag 10:00 - 18:30

Zondag / feestdagen 15:00 - 17:45.

Tickets:

  • Standaard entree: € 5,-
  • Studenten tot 25 jaar: € 3,50
  • 0 tot 12 jaar: gratis entree kathedraal

Website: catedraldegranada.com

Koninklijk kapel

Adres:

Calle Oficios s/n, Granada

Openingstijden:

Maandag t/m zaterdag 10:15 - 18:30

Zondag / feestdagen 11:00 - 18:00.

Tickets:

  • Standaard entree: € 5,-
  • Studenten tot 25 jaar: € 3,50
  • 0 tot 12 jaar: gratis entree kathedraal

Website: capillarealgranada.com- Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt -