Ontdek Spanje » De wijk El Albyzin


De wijk El Albaicín

Geniet van de geweldige wijk El Albaicín, een historische Arabische wijk in de stad Granada. Je komt in een mix van Spaanse maar vooral Moorse invloeden. Het Albaicín staat bekend om zijn mooie plekjes. Deze plekjes herinneren ons aan de Islamitische oorsprong. De wijk is sinds 1984 UNESCO-erfgoed.Een historische Arabische wijk in de historische stad Granada

Albaicín is de oude Arabische wijk van de Spaanse stad Granada. Recht tegenover het Alhambra paleis en aan de rivier Darro. De wijk is behalve de interessante geschiedenis ook een erg populaire toeristische trekpleister door de mooie plekjes.

Albaicín zelf is onderverdeeld in twee delen, hoog Albaicín en laag Albaicín. Het mooiste plekje volgens ons is vlakbij plaza nueva, langs de carrero del Darro. Ook paseo de los triestes is erg mooi. Er zijn een groot aantal typisch islamitische winkeltjes en ook de restaurantjes en terrasjes zijn erg leuk. Je ziet echt smalle straatjes, kleine lokale pleintjes en witte huisjes.

Moskeeën werden kerken in Albaicín

Vroeger stonden er meer dan 25 moskeeën in Albaicín. Toen de katholieken Granada veroverden moesten deze plaats maken voor kerken. Voorbeelden van kerken die in die tijd werden gebouwd zijn Iglesia de San Nicolás, Iglesia de San Pedro y San Pablo en Iglesai de San Cristóbal. 

Joodse wijk

Men noemt Albaicín ook wel de Joodse wijk. De reden hiervoor is dat het na de christelijke verovering in 1492 (hetzelfde jaar als dat Columbus Amerika ontdekte), de wijk overging naar een Joodse wijk. Dit was slechts een relatief kleine periode. Maar waarom wordt Albaicín dan Albaicín genoemd? Dit komt omdat het waarschijnlijk in het Arabisch wijk op de heuvel betekent. En dat is precies wat het is!

Wat te doen in Albaicín?

Wat zijn, behalve de kerken, de bezienswaardigheden in Albaicín? Je kunt naar het Arabische badhuis, El Bañuelo. Ook is er een mooi klooster met de naam Santa Catalina. En natuurlijk het centrum zelf, slenteren door de kleine straatjes is altijd leuk! En natuurlijk de wijk Sacromonte. Deze wijk ligt naast Albaicín, en Sacromonte is de plek waar zigeuners leefden en leven. Nog steeds zie je grotten in de heuvels in en rond Sacromonte waar ze nog steeds leven. Er zijn flamenco-shows in deze wijk.

Ook staat er nog een paleis met de naam al-Horra. Dit is de enige die is overgebleven, de rest van de paleizen zijn afgebroken of verwoest. 

Vlakbij Albaicín en Sacromonte staat het Real Chancillería de Granada. Dit gebouw stamt uit het jaar 1505 en deed dienst als het hooggerechtshof. Ook vlakbij is het archeologisch museum; Museo Arqueológico y Etnológico de Granada. 

Ook mooi in de wijk Albaicín in Granada is palacio de los Córdova. Het is het gemeentearchief van de stad Granada. Ook is er nog een oude stadspoort met de naam Arco de las Pesas. Het is een typisch Moorse stadspoort uit de 11e eeuw en daarmee een van de oudste bezienswaardigheden in Albaicín.

Ten slotte nog een persoonlijke tip: wij zijn op de Mirador de San Nicolás geweest. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op het Alhambra kasteel en de Sierra Nevada bergtoppen erachter. Het plein boven is te voet goed te bereiken. Zeker met zonsondergang is het prachtig.

Aljibes in Albaicín

Tegenwoordig hebben we allemaal riolering. Voordat dit zo was, stond deze wijk wel bekend om de distributie van drinkbaar water met waterputten. Deze waterputten noemde men aljibes. De Romeinen gebruikten ze ook al. Er zouden in totaal bijna 30 van dit soort waterputten aanwezig zijn, er zijn er nog steeds een aantal over. De aljibe de San Nicolas bij de iglesia de san nicolas bijvoorbeeld, of de aljibe plaza del San Salvador bij het gelijknamige plein.

Het paleis Dar Al-Horra

 

Het enige overgebleven paleis in Albaicín is het Dar Al-Horra. Sultan Abulhassan Ali bin Saad was de man die de opdracht gaf tot de bouw van dit paleis. Het Nasri-paleis komt uit de 15e eeuw en telt slechts 2 verdiepingen en een toren! Binnen in het paleis zijn veel voorbeelden te vinden van de vroegere Moorse cultuur. Van objecten tot en met Arabische inscripties.

Openingstijden

Maandag t/m zondag: 10:00 – 14:00. En van 17:00 - 20:30. 

Entree is gratis!

Iglesia de San Nicolas bij Plaza de San Nicolas

De kerk en het plein hebben dezelfde naam. Beiden zijn zeker een bezoek waard. In de 16e eeuw gaf het katholieke koningspaar dat heel verenigd Spanje regeerde, de opdracht tot de bouw van deze kerk. De moskee die er stond moest het veld ruimen. Meer dan 400 jaar later gebeurde er iets tragisch; er woedde in het jaar 1932 een grote brand in deze kerk. De kerk raakte zwaar beschadigd. De kerk is echter helemaal gerestaureerd. El Albaicín heeft weer een prachtige kerk om trots op te zijn. Vanaf de klokkentoren heb je een prachtig uitzicht over de stad!

Openingstijden

Iedere dag van 10:00 - 21:00.
- Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt -