Ontdek Spanje » evenementen » Las doce uvas de suerte of op oudejaarsavond om 12 uur op elke klokslag een druif te eten


Oud & Nieuwjaar in Spanje

Spaanse Oud en nieuwjaar traditie - Las doce uvas de suerte of twaalf druiven op oudejaarsavond


Las doce uvas de suerte of twaalf druiven op oudejaarsavond

Gaat u Oud en Nieuwjaar vieren in Spanje ? Dan moet u de volgende tips en must do’s zeker lezen! Oud en Nieuw in Spanje vieren heeft zijn bijzonderheden en tradities, wat wellicht handig is om van tevoren te weten.Op middernacht bijvoorbeeld steken ze geen vuurwerk af. In plaats daarvan eten ze om 12 uur 12 druiven bij iedere klokslag éen druif voor elke maand van het jaar om zo een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar te hebben. Deze traditie vierde vorig jaar zijn 104e verjaardag en is volgens populair geloof terug te voeren tot de jaarwisseling van 1909-1910.

 

Tijdens die jaarwisseling had het dorp Viñalopó in de provincie Alicante een buitengewoon goede druivenoogst en besloot men met oud op nieuw druiven uit te delen voor goed geluk in het volgende jaar. In dit dorp worden druiven gefabriceerd die om te eten zijn en niet zoals in veel andere Spaanse gebieden, voor de wijn. Dankzij het verpakken van de druiven als ze nog aan de struik zitten, wordt de oogst een maand uitgesteld en in plaats van september/oktober pas in november/december uitgevoerd.

Het vieren van oud op nieuwjaar gaat natuurlijk samen met een uitgebreid familie diner, lekkere dessert met turrón, polvorones, neules en andere lekkernijen en veel drank, dat na 12 uur voornamelijk uit cava bestaat.

 

Campanadas
In 1962 begon TVE met het uitzenden van “Las 12 campanadas” vanaf de Puerta del Sol in Madrid en werd het eten van de druiven op televisie vertoond. Sindsdien worden er tijdens de 12 klokslagen in 60 seconden tijd 12 druiven op elke klokslag gegeten. Soms met succes maar vaak echter zonder succes want gemakkelijk is het niet. Gelukkig worden de druiven snel weggespoeld door Cava, de Spaanse Champagne.

De traditie van Las doce uvas de suerte werd al gauw overgenomen door Spaanse emigranten in andere landen en vele inwoners van Spaanstalige landen in Latijns Amerika.Andere gewoontes

Naast het eten van de druiven bestaat daar ook de traditie van geld in de schoenen doen om fortuin te hebben in het nieuwe jaar, lopen met koffers om de mogelijkheid te hebben in het nieuwe jaar een reis te maken of de vrouwen dragen rode lingerie tijdens de jaarwisseling, want dat brengt geluk en veel liefde in het nieuwe jaar.

 

Verder is er op 1 januari weinig te doen. 1 januari is namelijk een nationale feestdag in Spanje en alles, of bijna alles, is dus gesloten. Neem deze tijd dus om te ontspannen en lekker uit slapen.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Misschien ook interessant: