Ontdek Spanje » Evenementen » Oud en nieuw in Spanje


Oud & Nieuw in Spanje

Spaanse oud en nieuwjaar traditie - Las doce uvas de suerte!


Oud en nieuw vieren in Spanje

Gaat je oud en nieuw vieren in Spanje? Dan moet je de volgende tips en must-do’s zeker lezen! Oud en Nieuw in Spanje vieren heeft zijn bijzonderheden en tradities, wellicht handig om van tevoren te weten.Druiven eten met nieuwjaar in Spanje

Als in Nederland de klok 12 uur slaat, op de laatste dag van de maand december, komt er bij de meeste mensen heel wat los. Emoties, vreugde maar ook vuurwerk! Nederlanders zijn dol op het zelf afsteken van vuurwerk, ook Belgen kennen dit fenomeen maar al te goed! Spanjaarden doen dit niet. Er is wel vuurwerk maar dit wordt niet afgestoken door de Spanjaarden zelf maar door bijvoorbeeld de gemeente. Wat ze wel doen is 12 druiven eten! Ze eten 1 druif voor elke maand van het volgende jaar om zo een voorspoedig nieuw jaar te hebben.

Deze traditie stamt al uit de jaarwisseling van 1909-1910! Toen hadden de inwoners van het dorp Viñalopó (provincie Alicante) een hele goede druivenoogst. Men besloot om de druiven uit te delen voor goed geluk.

In 1962 begon de Spaanse televisiezender met het uitzenden van 'las 12 campanadas'. Dit werd gedaan vanuit de hoofdstad Madrid. Op de eerste 12 klokslagen van het nieuwe jaar moet je dus een druif eten. Dit resulteert in een hele volle mond, makkelijk is het namelijk niet. Na 12 seconden moet je mond eigenlijk leeg zijn. Hier slaagt lang niet iedereen in en het is altijd weer lachen, gieren en brullen! Een erg leuke traditie dus! Je kunt de 12 druiven na 12 seconden ook wegspoelen met cava.

Lekker eten op oudjaarsdag in Spanje

Niet alleen viert men in Spanje het nieuwe jaar met druiven, ook wordt er lekker gegeten. Niet per se tapas, maar lekkere voorgerechten, een lekker diner en veel lekkernijen naderhand. Dit wordt met de familie en eventueel met vrienden gedaan. Na 12 uur bestaat het 'eten' voornamelijk uit Cava!Andere gewoontes

Men eet niet alleen druiven. Ook doet men geld in de schoenen om fortuin te hebben in het nieuwe jaar. Ook dragen de vrouwen rode lingerie in het nieuwe jaar. Het dragen van een rode BH of een rood slipje is een leuke traditie, een echt ingeburgerde gewoonte onder de Spanjaarden. 

1 januari is natuurlijk een feestdag in Spanje. Bijna alles is gesloten. Gebruik deze dag om familie en vrienden te bezoeken en ook om lekker uit te slapen!

De mooiste ontdekkingen van Spanje

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Ook interessant: