Ontdek Spanje » La Virgen del Carmen ter ere van de patroonheilige van de zeelieden 


Virgen del Carmen 

Spanje, Virgen del Carmen - Op 16 juli vinden er in vele ( ex) vissersplaatsjes en steden in Spanje het “Fiesta de la Virgen del Carmen” plaats. In het Nederlands betekent dit: feest van de Maagd Carmen of de “Día de la Vigen del Carmen” - Dag van de Maagd Carmen.



Virgen del Carmen Málaga

La Virgen del Carmen is de patroonheilige van de zeelieden. Zij is de koningin van de zee. Rond 16 juli zie je de beeltenis van Viren del Carmen. In een processie gaat deze vanuit een vooraf vastgestelde kerk de straat op. Daar wordt de heilige maagd door vele handen gedragen, door de straten van de stad of het dorpje richting het strand. Op een boot die klaarstaat wordt ze dan het water opgevaren. Mensen zijn vrolijk, het is echt feest! Er wordt gelachen, gedanst en gedronken, het is ook een beetje het begin van de zomer! Vaak is er ook vuurwerk.

Het feest gaat tot laat door. Vaak is het in de kleinere dorpjes iets eerder afgelopen dan in de grotere steden zoals Málaga. Hier hoor je ¡Viva la Virgen! nog tot zeker na 3 uur 's nachts!

Klinkt goed toch! Bij zijn? Dan kan dit enkel aan de kust. Kijk naar oude vissersdorpjes of gewoon grote steden aan zee zoals Málaga. In die grote steden moet je vooral kijken naar de visserswijken. In het geval van Málaga wordt het feest dus gevierd op het strand van El Palo en Pedregalejo. Ook aan het strand van Málaga (Malagueta) is het erg leuk op 16 juli.

Overzicht van de belangrijkste Spaanse kustplaatsen

Waar wordt Virgen del Carmen dus vooral gevierd? Wij hebben de belangrijkste plaatsen op een rijtje gezet.

Provincie Alicante

Alicante, altea, Torrevieja


Spanje autohuur

Andalusië

Provincie Huelva:

Isla Cristina, Mazagón-Palos de la Frontera, Punta Umbría

Provincie Cádiz:

Cádiz, La Línea de la Concepción, Algeciras, Barbate, Chiclana de la Frontera, El Puerto de Santa María, Puente Mayorga-San Roque, Rota, San Fernando

Provincie Málaga: Axarquia, Estepona, Málaga-stad, Marbella, Nerja, La Cala de Mijas, Rincón de la Victoria, Torremolinos

Provincie Almería: Almería

Baskenland

Amorebieta-Echano, Santurce

Cantabrië

Revilla de Camargo-Camargo, Santander, Suances

Galicië

Camariñas, Cee, Corcubión, Marín

Provincie Murcia

Águilas, San Pedro del Pinatar

Booking.com

Provincie Valencia

El Perelló-Sueca, Valencia in de wijken “Barrio del Carmen” en “Puerto de Valencia”

Spaanse eilanden

Canarische eilanden, Menorca en Tenerife

De oorsprong van de Virgen del Carmen

Waar komt de Virgen del Carmen eigenlijk vandaan? Vroeger was, vooral in dit soort kustplaatsjes, religie natuurlijk erg belangrijk. Men zegt dat het idee van de heilige maagd van de zee, of de koningin der Zeeën komt uit de tijd van het oude testament. Elias de profeet trok zich terug in een grot in de buurt van de Carmelo berg in Israël. Daaruit kwam de Maagd Maria van de Carmelo berg; la virgen del Carmen. Vooral de vissers hadden wel behoefte aan een beschermheilige, behoefte aan een koningin van de zee. Zij omarmden de patroonheilige dan ook snel. En een patroonheilige moet natuurlijk ieder jaar worden geëerd. Het Virgen del Carmen-feest was geboren.

De mooiste ontdekkingen in Spanje

De mooiste ontdekkingen van Spanje vind je door vakanties te vergelijken bij bijvoorbeeld D-reizen of Suntips. Voor de mooiste ontdekkingen in Spanje!

Ook interessant: