“Playas sin humo” ofwel verboden te roken op het strand in Spanje

Gepubliceerd op 16 augustus 2018 om 18:09Playas sin fumo

“Playas sin humo” ofwel verboden te roken op het strand in Spanje - In Spanje zie je steeds meer stranden met het bordje “Playas sin humo” ofwel verboden te roken op het strand.  Steeds meer kustgemeenten kiezen er voor om het roken op de stranden te verbieden zodat de omliggende mensen niet meer gestoord worden door rokende mensen om hun heen. 

Waardoor de gezondheid van de omliggende mensen niet meer in gevaar wordt gebracht. En een goede bijkomstigheid is ook dat het aantal achtergebleven peuken op de stranden wordt vermindert.

In Spanje werd het eerste rookvrije strand in 2012 in het Galicische Baiona geopend waarna er tientallen volgden in de deelstaat in noordwest Spanje en er nu 45 gemeenten zijn met 79 “playas sin humo”. In 2016 werd het netwerk “Red Gallega de Playas sin Humo” gecreëerd.Lloret de Mar
Ook in Catalonië komen er steeds meer stranden zonder sigaretten bij zoals aan de Costa Brava (Gerona) waar de gemeente Sant Feliu de Guixols de eerste was met een rookvrij strand en het roken op het strand van l’Escala ook wordt afgeraden. Daar is nu het strand van de populaire badplaats Lloret de Mar bijgekomen.

De gemeente Lloret de Mar aan de Costa Brava is sinds kort begonnen met hun rookvrije strand en daar lopen “agentes civicos” ofwel civiele agenten rond om de strandgangers erop te attenderen dat het om een rookvrij strand gaat.


Op borden en vlaggen is daarnaast te zien dat het om een “zona sin humo” gaat. Op de andere stranden worden daarnaast ook plastic asbakken verspreid om te voorkomen dat de peuken in het zand worden begraven of in de zee belanden.Andere stranden
Op de Canarische Eilanden is bekend dat het strand van Mogan op Gran Canaria rookvrij is en op Ibiza de stranden Playa de Talamanca en Santa Eulàlia. In Andalusië weten we dat het strand van Motril (Granada) het eerste strand van deze deelstaat is waar niet gerookt mag worden.

Op de stranden van Mogan (Gran Canaria) na worden rokers op alle andere stranden niet bekeurd en op de bon geslingerd als ze wel roken. Er is dus niet echt sprake van een verbod wat strafbaar is maar meer van een aanbeveling zonder sanctie.

Gevraagd wordt dat de aanwezigen op de rookvrije stranden meewerken om niet te roken, er zijn immers genoeg andere stranden waar wel zonder problemen gerookt kan en mag worden.

 

Peuken
Elke dag worden er in Spanje zo’n 90 miljoen sigaretten gerookt wat neerkomt op 32,8 miljard sigaretten op jaarbasis waarvan zo’n 15% op de stranden gerookt wordt. Een groot deel van de peuken blijft helaas ook achter op het strand omdat men deze of gewoon achterlaat of begraaft in het zand.

Naast dat er op die manier steeds meer afval bijkomt op de stranden zijn peuken ook niet echt milieuvriendelijk vanwege de filters waarin o.a. aceton, ammoniak en naftaleen verwerkt zitten.

Sigarettenpeuken worden ook door de golven meegenomen de zee in waar de kans groot is dat vissen de peuken binnenkrijgen waardoor de peuken net zo’n groot probleem zijn voor het zeeleven als plastic.

 


ACSI Kampeerreizen


«   »