Noodtoestand verlengd tot 7 juni

Gepubliceerd op 20 mei 2020 om 18:15

Premier Pedro Sánchez heeft de noodtoestand voor de vijfde maal verlengd, ditmaal tot 7 juni. Deze 'estado de alarma' geeft de regering de controle over het hele land. Alle autonome regio's vallen dus onder het centrale beleid, in de strijd tegen het coronavirus. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een nieuwe parlementaire zitting. 

De vijfde verlenging

De eerste noodtoestand ging in op 15 maart, en was al 3x verlengd. Het liep af op 24 mei. Deze verlenging verlengt de huidige noodtoestand gewoon, tot 7 juni. Hoogstwaarschijnlijk is dit de laatste. In dat geval loopt de noodtoestand op 7 juni af.

De noodtoestand hangt samen met maatregelen zoals het sluiten van de buitengrenzen, de quarantaine voor mensen die het land binnenkomen en een aantal andere kleinere maatregelen.

Ciudadanos, PNV en Más España stemden uiteindelijk voor

Op het laatste moment zorgde de premier voor het benodigde aantal stemmen, met steun van onder meer Ciudadanos, de Baskische PNV en Más España. Ook een aantal kleinere partijen stemden voor. Dit bleek genoeg voor het doorzetten van de vijfde verlenging.