Espinelves: een Catalaanse dorp en zijn kerstbomen

Gepubliceerd op 7 december 2018 om 13:44


Espinelves: een Catalaanse dorp en zijn kerstbomen

Espinelves: een Catalaanse dorp en zijn kerstbomen - Espinelves is een dorp in de comarca van Osona in Catalonië en elk jaar is er weer een gekkenhuis in het dorp Espinelves tijdens de traditionele kerstboom markt genaamd Fira de l’Avet.

Dit jaar vindt tussen 1 en 9 december alweer de 38e editie plaats van de markt waar meer dan 90.000 bezoekers en kerstboom kopers op af komen. Zoals elk jaar beginnen de Spanjaarden vroeg met de voorbereidingen voor de komende kerstmis en daar hoort ook een boom bij. De inwoners van de regio Gerona en Barcelona maar ook ver daarbuiten hebben de ideale plaats om een kerstboom te kopen.

 

Elk jaar weer rond deze tijd dat het weer kerstmis gaat worden, loopt het kleine nog geen 200 inwoners tellende bergdorp Espinelves in de provincie Gerona vol met dagjesmensen en kerstboom kopers. Normaal gesproken verkopen de kwekers in een week tijd meer dan 2.000 kerstbomen maar er worden ook veel bomen verstuurd door heel Spanje dus dat aantal kan nog veel hoger zijn.Het dorp zelf ligt in de Montseny en Les Guilleries streek, midden in de natuur op een hoogte van ongeveer 750 meter. Espinelves kan vanuit Barcelona makkelijk bezocht worden aangezien het op slechts 84 kilometer ligt en ook vanaf de Costa Brava is het slechts 45 kilometer rijden en 21 kilometer vanuit het dorp Vic. Er gebeurt normaal gesproken niet veel in het rustige dorp maar de eerste week van december is dat wel anders. Dan komen er tussen 1 en 9 december, tienduizenden geïnteresseerden naar het dorp om een kerstboom te kopen.

Twee boomsoorten zijn het meest geliefd bij de kopers, de Masjoanís en de Picea Excelsa. De kerstboom markt wordt sinds 1981 georganiseerd en is gedurende de jaren uitgegroeid tot een ware happening en het beginpunt voor veel inwoners van de streek om met de kerstvoorbereidingen te beginnen.

Buiten kerstbomen worden er nog veel meer kerstartikelen verkocht waardoor de markt in Espinelves een ware kerstmarkt is. Zo zijn er de typische Catalaanse Caganers en uiteraard de Caga tios.